Dísztökből váza, kaspó

Tudtad, hogy dísztökből nem csak töklámpást faraghatsz? Egy-egy őszi vendégeskedés, családi összejövetel alkalmával az ebédlőasztalon vagy a kandalló párkányán remekül mutat a dísztök váza, vagy dísztök kaspó, amelynek az elkészítése rendkívül egyszerű.

Leszedsz a kertben egy csokornyi krizantémot, dáliát, terméseket, kirándulás alkalmával begyűjtesz mutatós terméses ágakat (Védett növényt ne gyűjts!), ezzel meg is van a viráganyag.

A virágokból kötsz egy remek csokrot, és beleteszed egy kisebb vízzel megtöltött befőttes üvegbe, vagy nem éles szélű konzervdobozba, vagy hasonlóba. Az edény mérete akkora legyen, hogy a beleférjen a tökbe.

disztökök

Disztökök kertészeti kínálatban.

Így készül a tökváza

Keríts megfelelő méretű tököt, szerencsés esetben a kertedből, vagy vásárolj valamelyik kertészeti árudában. Természetesen csak olyant, amelyik megáll a”lábán”. Az edény száját ráillesztett a tök felső részére, ahonnan a szára ered, ha az üvegedény szájánál nem szélesebb az edény hasa, akkor körberajzolod, vagy akár szemmértékkel kerek nyílást vágsz a tökre, mintegy leemeled a tökfödőt. Hogy mekkorát? Akkorát, hogy az edényt minden nehézség nélkül bele tudd helyezni.

tökbe helyezett konzervdoboz

Tökbe helyezett konzervdoboz

Persze az edény behelyezése előtt a tököt ki kell belezni, ami elég lucskos munka. Aki nagyon precíz akar lenni, a tököt a kibelezés után kis is szárítja, majd erősebb nejlon zacskóval ki is bélelheti, így gátolva meg a tök idő előtti rothadását. Egynapos történethez ez az előkészítő munka el is maradhat.

dísztől váza

További lehetőség, hogy a tökbe süllyesztett széles szájú edénybe előzőleg vízzel átitatott, majd éles késsel méretre szabott, nedves oázist helyezel. Végül az oázisba remekbe szabott csokrot tűzhetsz. A munkát úgy végezd, hogy az oázist tartalmazó edény már a tökben van, nehogy utólag kelljen behelyezni, mert könnyen megsérülhet az alkotásod. Aki maradandóbbat szeretne alkotni, az először is megszárítja a kibelezett tököt, száraz oázist tesz bele, előszedi a saját kertjéből szedett vagy erdőn-mezőn gyűjtött, majd gonddal megszárított száraz virágait, ezeket tűzi az oázisba, és máris kész az egész ősszel díszítő csokor mutatós tökvázában. Figyelem! Előbb gondod el, hogy melyik dísz, hová kerül, mert az oázis nem szereti, ha ide-oda tűzködik bele a virágokat, ugyanoda is egyszer tűzz, különben a növény ütötte lyuk kitágul, és a növény kiesik az oázisból.

Aki még ennél is többre vágyik, az előzőleg befestheti vagy kifaraghatja a tököt. Csak tiszta, száraz tökre fess. Legjobb, ha akrilfestéket használsz.

disztök kaspó tűzött készítménynek

Faragott dísztök kaspó tűzött készítménynek. A körbevágás hullámvonalat követ, A tökfödőt drót rögzíti.

Így készül a tök kaspó

A kibelezett, kiszárított (vagy nem kiszárított) tök kaspónak is kiváló. Ilyenkor akkora kalapot metssz le a tökből, amekkora a tökbe szánt virágcserép szája, tehát adódik, hogy a cserép száját körbe rajzolatod a tökön, és annak mentén vágsz. Erősebb nejlon zacskóval is kibélelheted a tököt, így meggátolod, hogy a tökbe folyjon a víz. A kiválasztott virágos szobanövényt, cserepes krizantémot, százszorszépet, árvácskát, vagy akár kövirózsát, egyéb pozsgásokat, díszpaprikát, díszkáposztát cserepestül teheted bele. De alkalmazhatsz előzőleg készített összeültetéseket is. Ennél az a fő szempont, a remek elrendezésen kívül, hogy azonos víz-, talaj- és fényigényű- növényeket válassz. A kilátszó talajt borítsd izlandi zuzmóval (hobbiboltban, mint kötészeti alapanyag kapható), vagy mohával.

tök kaspó

Tök kaspó cserepes krizantémmal.

Ne elégedj meg egy darab tökvázával vagy tök kaspóval, hiszen többesével mutatnak a legjobban. Ezeket elhelyezheted a verandán, a terasz lépcsőjén vagy ahol kedved tartja.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa