Egy a Nature folyóiratban megjelent cikk arról számol be, hogy a paprika csípősségéért egy új gén a felelős, amely a Solanaceae család növényeiben (pl. paradicsomban) a régi, de inaktív gének evolúciós sokszorozódása során keletkezett, és aktivitásának köszönhetően megindul a kapszaicin termelődés. A paprika génállományának megismerése segít felderíteni a kapszaicin bioszintézist, és a szintén a közelmúltban publikált paradicsom és burgonya genomra vonatkozó eredményekkel együtt távlatokat nyit a kertészet számára új termesztéstechnológiák kidolgozásában. Sőt tovább mozgatva a fantáziát a genetikusok aktiválhatnák a paradicsom valamelyik szunnyadó génjét, és ezzel elindítanák a kapszaicinoid termelődést, vagyis létre lehetne hozni a csípős paradicsomot, amelyik készen adhatná a salsa szószt.
A Kertlap Kertészeti Webáruház kínálja különleges paradicsommagjait!
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás