Csibesárga tavaszi hérics

A Boglárkafélék (Ranunculacea) családjába tartozó tavaszi hérics (Adonis vernalis) a száraz sztyeppék, tölgyesek egyik legszebb vadvirága. Ideális sziklakerti dísz.

tavaszi hérics

Nagy méretű (3-6 cm átmérőjű) magánosan fejlődő, fénylő, aranysárga virágai március elejétől május közepéig virítanak. Régebbi népi nevei: sárga kökörcsin és a sárga leánykökörcsin. Rendszerint bokrosodó, 30 cm magasra is megnövő évelő növény, feketésbarna, rövid, erős, ferdén álló gyöktörzzsel, amelyből nagyszámú gyökér ered. 5-40 cm magas, felálló, egyszerű vagy ágas szárán nőnek sallangos levelei. Márciustól májusig nyíló végálló virágai 3-7 cm átmérőjűek. A csészelevelek száma rendszerint ötnél több, a  fényes-sárga sziromlevelek száma 10-20, sok porzót és bibét fejleszt. A külső szirmok és a csészék fonáka ibolyás színnel csíkozottak. Beporzását méhek, legyek, bogarak segítik. A virágból fejlődő aszmag terméscsoport, amely gömbölyű vagy hosszúkás, és éréskor sok részterméskére hull szét, 30 – 150 magot érlel. A magokat a hangyák is széthordják, segítve a növények terjedését.

tavaszi hérics

Védett növény, nem gyűjthető! Gyöktörzsét – vizelethajtó, szívnyugtató hatóanyagai miatt – valaha nagy mennyiségben gyűjtötték. Közeli rokona, az erdélyi hérics (Adonis × hybrida), élőhelyeinek megszűnése, ill. az egykori mértéktelen droggyűjtés miatt mára a kihalás szélére került, és több lelőhelyéről is eltűnt. A tavaszi hérics hazánkban ma még sokfelé előfordul, de hiányzik a Nyugat-Dunántúlról, és kipusztult az Alföld jelentős részéről. Mérgező hatású növény mind zölden, mint szárítva. Az állatok legelés közben rendszerint otthagyják, szárát a széna közül is kiválogatják. – Olvasható a Balatonfelvidéki Nemzeti park honlapján.

A tavaszi hérics hajtásában több mint 30 kardenolid-vázas szívglikozidot található, fő komponense a cimarin. A drog kereskedelmi forgalomba nem hozható. Standardizált készítményeit enyhébb és közepes hatáserősségű gyógyszerként adagolják szívműködési zavarok esetén, felhasználása azonban korlátozott. (Farmakognóziai Hírek, 2012. MÁRCIUS VII. évf. 23. szám)

tavaszi hérics fejlődő termése

A meszes, laza, löszös, köves, törmelékes, homokos talajt kedveli, vízigénye közepes, de a pangóvizet nem tűri. Napos vagy félárnyékos helyre való. Leginkább sziklakertbe ajánlják. Termesztését magról való szaporítással (ősszel vagy kora tavasszal), esetleg tőosztással végezheted. Azt tudni kell, hogy a bolygatást rosszul viseli, ezért átültetése nem ajánlott. A meztelen csigák megtámadhatják.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!