Csemete csemegeszőlő csemegézőknek

Ki ne szeretne saját szőlőből csemegézni! Szinte nincs is valamire való porta, ahol legalább néhány szőlőtőke vagy árnyadó szőlőlugas ne volna. Ha éppen most töröd a fejed a telepítésen, elmondjuk, hogy a hobbikertben, néhány tőkével szinte bárki elboldogul.

Augusztus vége felé már elgondolkozhatsz, hogy milyen fajtát, hová szeretnél ültetni, és hogy milyen támredszert szeretnél, majd megkezdheted a talaj előkészítést, a szervestrágyázást.

Terület és szőlőválasztás

Válassz napsütötte, nem fagyzugos területet a fagyérzékeny, fényigényes csemegeszőlő számára. A csemegeszőlő vízigényes, ezért öntözési lehetőség nélkül bele se vágj a telepítésbe. A tőkék vízigénye a virágzástól a zsendülésig a legnagyobb. Nézz körül, hogy a szomszédoknál milyen fajta terem, mert az nagy valószínűséggel nálad is megél. A fajtaválasztásnál az dönt, hogy milyen a kerted talaja. Kötött, agyagos talajra oltványok valók, míg laza, homokos talajon saját gyökerű dugványokat ültethetsz. Döntsd el, hogy nálad melyik szőlő a nyerő? A szép fürtű, nagy szemű hamvas, vagy az ízletes, még ha apróbb szemű is. A táblázatban bizonyára találsz kedvedre való fajtát.

Minősített csemegeszőlő-fajták jellemzői

Forrás: Dr. Hajdu Edit: Előkészületek a csemegeszőlő-termesztéshez, Agrofórum 2009. szeptember.

Csak életképes szaporítóanyagot válassz. Dr. Hajdú Edit szőlőnemesítő így hívja fel erre a figyelmet: Az élő vessző háncs alatti kérge zöldborsó színű és nedvességtől csillogó, a gyökerek pedig nedvdúsak és a kéreg alatt fehéres színűek.

szőlőlugas

Szőlőlugas. A fotó a Kittenberger Kertekben készült, ahová minden nyár végén kirándulást szervezünk. Programjaink.

A csemegeszőlő vermelése

A szabad gyökerű szaporítóanyag vermeléssel tárolható. Ehhez védett (bekerített) helyen áss 60 cm-es gödröt, abba gyökerével lefelé helyezd az oltványokat és a dugványokat, illetve a sima vesszőkötegeket. Majd fedd földdel (homokkal), és alaposan öntözd be. Védd a fagy ellen, az ősszel bevermelt szaporítóanyag tetejére kupacolj földet.

gyökeres szőlővesszők

Gyökeres szőlővesszők.

A csemegeszőlő támrendszere

A szőlő támrendszert igényel, amit ajánlott még az ültetés előtt kialakítani. Támrendszert létesíthetsz fém szőlőoszlopból és rozsdamentes huzalokból. A csemegeszőlő nagy termőfelületét és bőséges termését csak stabil támrendszer tudja megtartani. Hangulatos terek alakíthatók ki szőlőlugassal, pergolával. A lugast ajánlott többféle időpontban érő, ellenálló fajtából kialakítani.

A profik tendone (sátorlugas) támrendszert használnak. Ennek lényege, hogy az 1,0-1,2 m magasra alakított törzs felső végén jobbra és balra is egy-egy szálvesszőt kötnek vízszintesen a teherhordó huzalra.

kordon művelésű szőlő

Kordon művelésű szőlő, talajtakaróként herét vetettek a sorok közé. Ez segíti a talaj vízmegtartását. Leggyakrabban a sorközöket füvesítik. A fotó a Kittenberger Kertekben készül, ahová minden júniusban kirándulást szervezünk. Programjaink.

A csemegeszőlő ültetése

Téli fagyoktól mentes helyeken novemberben egyébként inkább márciusban ültethetsz. A konténeres növényt a tavaszi fagyok elmúltával szabad csak kiültetni. A talajelőkészítés során komposzttal istállótrágyával dúsítsd fel a talajt. az ültetőgödör aljára komposztot, szervestrágyát tehetsz. Erre kerüljön egy réteg föld, hogy a gyökerek ne közvetlenül a trágyával érintkezzenek. A sima vesszők telepítése helyett inkább vásárolj gombásított vesszőket, amelyeket úgy kezelnek, hogy meleg helyen tartva az alsó részén hegszövet, kallusz képződik, így gyorsabban gyökeresednek. Telepítés előtt a dugványokat ajánlott pár órára vízbe áztatni. a gyökereket 10- 15 cm-re visszavágni.  Végül ne feledkezz meg az alapos beöntözéstől.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa