Csak megfelelő környezetben bírhatod virágzásra a gardéniát

telt virágú gardéniákNagy jázmin illatú virágai igen közkedveltté tette a gardéniákat. Ugyanakkor tudni kell, hogy csak igen gondos ápolással tartható életben, illetve bírható virágzásra a mi klímánkon, ahol szobanövényként tartható. Kedvelt bonsai növény.

Gardénia nemzetség

A Gardenia nemzetségbe mintegy 200 faj tartozik. Mindegyikük Ázsia és Afrika szubtrópusi régióiban honos. Már a 10. században ismerték, a telt virágok ábrázolásával találkozhatunk a kínai műalkotásokban. Legalább ennyire divatosak szimpla virágú változatai is. Európába kerülvén nemzetség nevét Alexander Garden skót botanikus után kapta. A gardéniák dupla, telt virágai gyakran sterilek. Ezért eleinte a kertészek számára a szaporítása okozta az egyik legnagyobb problémát.

Gardenia jasminoides terméseA gardenia Dél-Kínában lejtőkön, völgyekben, vízpartokon honos, a tengerszinttől egésze 1200 méter magasságig. A szimpla virágú változatok termését ((Zhi-zi) Kínában évszázadok óta gyógynövényként használja a népi orvoslás sárgaság, duzzanatok, ödéma kezelésére, lázcsillapításra, verítékezés ellen. A magvait körülvevő maghús sárga kivonatával (crocin) élelmiszert és ruhát festenek. Festékanyaga a sáfrány porrá tört bibeszálaiból nyert festékkel azonos (Stigmata Croci) azonos, de a belőle előállított festék jóval olcsóbb.

A nagyvirágú gardénia bemutatása

A buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó nagyvirágú gardénia (Gardenia jasminoides) a kora tavasszal örvendeztet meg virágaival. Eredeti élőhelyén 60-180 centiméter magas, örökzöld cserjeként él. Azonban a mi éghajlatunkon csak dézsás, cserepes növényként tarthatjuk, mert fagyérzékeny. Sötétzöld, fénylő levelei egész évben díszítenek. Kora tavasszal azonban krémfehér, vagy sárga, viaszos kinézetű virágaiban is gyönyörködhetünk. A virágok fajtától függően lehetnek egyszerűek vagy teltek.

Gardénia gondozása

A gardénia tartása nem egyszerű. Műanyag cserép helyett válassz számára agyagcserepet. Miután eredetei élőhelyén a meleg nappalokat hűvös éjszakák váltják, továbbá nedves környezetben élnek, ilyen körülményeket kell otthon is biztosítani számukra! Az azáleákhoz hasonlóan savanyú, jó vízvezető képességű talajt igényelnek.

Nappal 21-24, éjjel 15-18 °C hőmérsékleten neveld. A hirtelen hőmérsékletváltozást rosszul tűri, virágbimbóit elrúgja.

szimpla virágú gardéniaFölülről öntözd lehetőleg lágy, szobahőmérsékletű vízzel. Fűtési idényben a leveleit lágy vízzel permetezni kell. A virágok azonban elszíneződhetnek a vízcseppek hatására, tehát ilyenkor inkább kerüld a permetezést. A páratartalmat úgy biztosíthatod a legjobban, ha kaviccsal (esetleg agyaggolyóval) borított tálcára állítod, amibe vizet öntöttél.

Óvd a huzattól! De nyári melegben a légmozgás hűti körülötte a levegőt, ami segíti a nyári kánikula átvészelésében. Nyáron félárnyékos, de világos helyen nyaraltathatod a kertben. A tűző naptól óvni kell. Tavasszal, nyáron hetente rododendron tápoldattal tápoldatozd.

Télen világos helyen, déli ablakban is tarthatod, 16 °C (minimum 10 °C) körüli hőmérsékleten. Öntözését csökkentsd, de ne hagyd a talaját kiszáradni. Hat hetente kiegyensúlyozott növénytápot használj. Fűtött lakásban szinte biztos, hogy nem fog virágozni.

2-3 évente, kora tavasszal ültesd át, a korábbihoz hasonlóan savanyú közegbe. Novembertől márciusig félfás dugványozással szaporíthatod. Elvirágzás után metszheted, de csak mértékkel.

Forrás: rhs.org.uk

telt virágú gardénia Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil