Bodorrózsa bevetésen a Covid ellen

Az antivirális hatású gyógynövények közül mostanában a bodorrózsa került a figyelem fókuszába, mert remélik, hogy sikerrel bevethető az újtípusú koronavírussal szemben.

A szuhar nemzetség

A szuharfélék (Cistaceae) családjába leggyakrabban mediterrán félcserjék tartoznak. Legismertebbek a nálunk csak arborétumokban, sziklakertekben megtalálható, nagyvirágú örökzöld képviselőik a szuhar vagy másnéven bodorrózsa (Cistus) nemzetség fajai.
A szárazságtűrő szuharok a kelet- és nyugat mediterrán vidékek, a Baleári szigetek, a Kanári szigetek  szárazság- és hőtűrő cserjéi, amelyeknek magjai megtartják csírázóképességüket a régióra jellemző pusztító erdőtüzeket követően is.

Kis termetű, 1-1,5 m magas, 3-5, krepp papírra emlékeztető szirmú fehér, rózsaszín vagy bíbor virágú cserjék tartoznak ide. A rövid életű virágok hajnalban nyílnak. A nemzetség fajai könnyen hibridizálódnak. Egyes fajok hőhullám idején csökkentik a levélfelületet és fedőszőröket (trihómák) növesztenek, a párologtató felület csökkentése céljából.

Leveleik mirígyes fedőszőrei balzsamgyantát (illóolajjal kevert gyanta) választanak ki. Ez a gyanta biológiailag aktív vegyületekben gazdag, fontos gyógyhatású vegyületeket tartalmaz, flavonoidokat, glozidokat, terpenoidokat, alkaloidokat.
A különböző fajok gyantájának fő komponenseként számon tartott flavonoid tartalma nagyon különböző. Többüket a mediterrán népgyógyászat már régóta használja, teájukat fogyasztják emésztési problémák, asztma, bronchitisz, megfázás kezelésére. Később tudományos kutatások kimutatták a gyanták baktérium-, vírus-, gombaölő, antioxidáns, rák ellenes hatását.

bodorrózsa

Cistus creticus Peter A. Mansfeld, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

A krétai bodorrózsa gyógyhatásai

A szuharok egyik faja, a krétai bodorrózsa (Cistus creticus) szintén széles körben használt gyógynövény, gyakori alanya a tudományos vizsgálatoknak. Gyantájának polifenioljait tanulmányozta a CMC Déli Klinika kutatócsoportja is Dr. Jankovics István virológus vezetésével. Az általuk több mint 10 éve kifejlesztett VIROSTOP spray bodorrózsa, zsálya, echinacea, acerola és citrus kivonatait tartalmazza. Alkalmazása során védőpajzsot képez a szájüregben, gátolva a vírusok és baktériumok behatolását a szervezetbe. A terméket szeretnék bevetni az újtípusú koronavírus ellen is.
A kutatás finanszírozásába a Herb-Pharma Corporation sro is beszállt. In vitro, azaz nem élő szervezetben, hanem azon kívül, ellenőrzött körülmények közt zajlott kísérletekben, Covid-dal fertőzött állati eredetű sejtkultúrában már bebizonyosodott, hogy gátolja a vírus szaporodását. Arra felhívjuk a figyelmet, hogy azt még nem tudjuk, hogy élő emberi szervezetben alkalmazva milyen a hatása, ehhez további megerősítő vizsgálatok egész sorára van szüksége.

Németországban a hamvas levelű szuhar (Cistus X incanus), amelyet a C. crispus hibridjének tekintenek, herbájának kivonatából már a kétezres évek közepén készült kapszulázott készítmény. Alapját a polimer polifenolokat tartalmazó CYSTUS052 kivonat adja, amelynek aeroszolos adagolásával H7N7 típusú madárinfluenza vírussal fertőzött egereket sikerült tünetmentessé tenni azonban csak akkor, amikor a kivonatot a vírusinfekció előtt alkalmazták. Tehát a készítmény inkább megelőző jelleggel alkalmazható.
A kivonat a bakteriális felülfertőződés kockázatát is csökkentheti. Cistus incanus étrend kiegészítő kapszula Európában, így Magyarországon is kapható. (Gyógyszerészet 53. 672-673; 676-680. 2009)

Így nevelheted a bodorrózsát

A bodorrózsa kb. 1 méter magas, örökzöld cserje, amely dísznövényként is megállja a helyét. Gyűrött szirmú, a beporzó rovarokat vonzó virágai egy napig élnek. Júniustól szeptemberig virágzik.
A kertedben is nevelheted a kertészeteinkben is kapható molyhos levelű szuhart. Napos helyre való. Talajban nem válogat, silány talajon is jól megél, sőt fagytűrése így tovább fokozható. -15°C-ig télálló. Nálunk kemény teleken takarást igényel.
A számára megfelelő helyen nevelve önvető. Egyes változatok levelei csak kevés balzsamgyantát termelnek. Társíthatod rozmaringgal, ürömmel, cipruskával, levendulával, és zsályával.
Edényben is nevelhető!

hamvas levelű szuhar

Cistus x incanus – Botanisk Have, Aarhus C, Denmark, 02 June 2022
Egon Krogsgaard© Digital Image © Board of Trustees, RBG Kew http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Gyógytea bodorrózsa levélből

Leveleiből gyógytea készül. A nyár elején gyűjtött leveleket levegőn szárítják.
A tealeveleket meg is lehet vásárolni online az internetről.
Kúraszerűen használva teája antivirális, antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, ezeket részben tudományos kutatások is alátámasztják.
Külsőleg ekcémát, pszoriázist, pattanásokat kezelnek vele.
Szájöblítőnek is használják.
1-3 evőkanál szárított tealevelet forrázz le egy bögre kb. 70 0C-os vízzel. Vagy 13 g szárított levélhez adj 1 liter vizet. Az edényt fedd le, és hagyd állni kb. 35 percig.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa