Bearanyozza a kertet a kaliforniai kakukkmák

Szép, pipacsra emlékeztető, narancssárga virágaival a kaliforniai kakukkmák bearanyozza a kertet, a nap fényével és melegével tölti meg a lelket.

kakukkmákok

Ismerd meg a kakukkmákot!

A mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó, a pipaccsal is rokon kakukkmák (Eschscholzia californica) 1890 óta Kalifornia állam hivatalos virága. De nem csak itt, hanem Új-Mexikóban, Nevadában is honos, a hegyoldalakon, utak mentén, nyílt, napsütötte terepen virít.

Alkaloid tartalmának köszönhetően az indiánok nagyon sokrétűen hasznosították a kakukkmákot. Gyomor-, fej, fogfájást is kezeltek vele. Tinktúráját ma is használják fájdalomcsillapításra, nyugtatóként, emésztésserkentőnek és immunerősítőnek. Opiátokat nem tartalmaz.

A spanyol hódítókat elbűvölte a kakukkmák part menti virágtengerével. El is nevezték Kalifornia partjait a tűz földjének, a kakukkmákot pedig aranykupának (copa de oro). A kakukkmák tudományos nevét Dr Johann Friedrich Eschscholz, német természettudós után kapta, aki  egy orosz expedíciós hajón utazva 1815-ben fedezte fel a Csendes óceán partján, a mai Kalifornia területén.

A 40-50 cm magas kaliforniai kakukkmák, levelei szeldeltek, narancssárga virága megjelenésében a pipacséra emlékeztet. Júniustól szeptemberig virít. Esős, felhős időben, éjszaka becsukja szirmait. Leggyakrabban a szimpla, narancssárga virágú alapfajjal lehet találkozni, de féltelt és telt virágú, fehér, rózsaszín, vörös, lila és bíbor virágszínű kertészeti fajtái is kaphatók. A virágok papírszerűek, törékenynek tűnnek, ehhez képest meglepően jól tartják magukat még esős, szeles időben is. Felnyíló hüvelyterméseiből elhullajtja magvait. Önvető.

Eschscholzia californica Rose Chiffon

Eschscholzia californica’ Rose Chiffon’, telt virágú fajta

Hogyan gondozd, hova ültesd a kakukkmákot?

Egynyáriként tarthatjuk. Fényigényes, szárazságtűrő, sovány, laza talajba való. Az elszáradt virágfejek eltávolításával újabb virágzásra serkenthető. Átültetni tilos! Márciusban helybevetéssel szaporítható, később nem árt ritkítani. Sima felületre vesd, a magvak majd az öntözővízzel bemosódnak. Ha sorba akarod vetni, sekély barázdát húzz, és abba vess. Ha egész májusig folyamatosan veted, hosszan gyönyörködhetsz a virágokban. Betegségekre, kártevőkre nem fogékony. Nyári kánikulában visszahúzódhat, de, ha ilyenkor tarra vágod, ismét kihajt, és másodvirágzásra ösztönözhető.

A természetes kertekből, réti virágkeverékekből kihagyhatatlan.  De virágágyásban, sétautak mentén is mutatós, konténerben is nevelhető. Száraz sziklakerti növényekkel jól társítható. Ilyenek például az óriás üröm (Artemesia arborescens) vagy a szuhar (Cistus populifolius). Virágai remek kontrasztot nyújtanak lila színű virágokkal, mint a füzéres levendula (Lavendula stoechas) és hamuszürke gólyaorr (Geranium cinereum). Helybe vethető más virágokkal, például borzaskatával (Nigella damascena).

kaliforniai kakukkmák -füzéres levendula

Kaliforniai kakukkmák -füzéres levendula társítás

Ne félj kísérletezni a különféle elrendezésekkel és kombinációkkal, hogy megtaláld az ízlésednek leginkább megfelelőt.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!