Bearanyozza a kertet a kaliforniai kakukkmák

Szép, pipacsra emlékeztető, narancssárga virágaival a kaliforniai kakukkmák bearanyozza a kertet, a nap fényével és melegével tölti meg a lelket.

kakukkmák

Kakukkmák bükköny és szegfű társaságában. A fotó a Kittenberger kiránduláson készült. Aktuális kirándulásunkról a Programok menüpontban tájékozódhatsz.

Ismerd meg a kakukkmákot!

A mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó, a pipaccsal is rokon kakukkmák (Eschscholzia californica) 1890 óta Kalifornia állam hivatalos virága. De nem csak itt, hanem Új-Mexikóban, Nevadában is honos, a hegyoldalakon, utak mentén, nyílt, napsütötte terepen virít.

Alkaloid tartalmának köszönhetően az indiánok nagyon sokrétűen hasznosították a kakukkmákot. Gyomor-, fej, fogfájást is kezeltek vele. Tinktúráját ma is használják fájdalomcsillapításra, nyugtatóként, emésztésserkentőnek és immunerősítőnek. Opiátokat nem tartalmaz.

A spanyol hódítókat elbűvölte a kakukkmák part menti virágtengerével. El is nevezték Kalifornia partjait a tűz földjének, a kakukkmákot pedig aranykupának (copa de oro). A kakukkmák tudományos nevét Dr Johann Friedrich Eschscholz, német természettudós után kapta, aki  egy orosz expedíciós hajón utazva 1815-ben fedezte fel a Csendes óceán partján, a mai Kalifornia területén.

A 40-50 cm magas kaliforniai kakukkmák, levelei szeldeltek, narancssárga virága megjelenésében a pipacséra emlékeztet. Júniustól szeptemberig virít. Esős, felhős időben, éjszaka becsukja szirmait. Leggyakrabban a szimpla, narancssárga virágú alapfajjal lehet találkozni, de féltelt és telt virágú, fehér, rózsaszín, vörös, lila és bíbor virágszínű kertészeti fajtái is kaphatók. A virágok papírszerűek, törékenynek tűnnek, ehhez képest meglepően jól tartják magukat még esős, szeles időben is. Felnyíló hüvelyterméseiből elhullajtja magvait. Önvető.

kaliforniai kakukkmák mezö

Fotó: renaissanceherbs.net.au

Hogyan gondozd, hova ültesd a kakukkmákot?

Egynyáriként tarthatjuk. Fényigényes, szárazságtűrő, sovány, laza talajba való. Az elszáradt virágfejek eltávolításával újabb virágzásra serkenthető. Átültetni tilos! Márciusban helybevetéssel szaporítható, később nem árt ritkítani. Sima felületre vesd, a magvak majd az öntözővízzel bemosódnak. Ha sorba akarod vetni, sekély barázdát húzz, és abba vess. Ha egész májusig folyamatosan veted, hosszan gyönyörködhetsz a virágokban. Betegségekre, kártevőkre nem fogékony.

Nyári kánikulában visszahúzódhat, de, ha ilyenkor tarra vágod, ismét kihajt, és másodvirágzásra ösztönözhető.

A természetes kertekből, réti virágkeverékekből kihagyhatatlan.  De virágágyásban, sétautak mentén is mutatós, konténerben is nevelhető. Száraz sziklakerti növényekkel jól társítható. Ilyenek például az óriás üröm (Artemesia arborescens) vagy a szuhar (Cistus populifolius). Virágai remek kontrasztot nyújtanak lila színű virágokkal, mint a füzéres levendula (Lavendula stoechas) és hamuszürke gólyaorr (Geranium cinereum). Helybe vethető más virágokkal, például borzaskatával (Nigella damascena).

kakukkmák margaréta és bükköny társaságában

kakukkmák margaréta és bükköny társaságában. A fotó a Kittenberger kiránduláson készült. Aktuális kirándulásunkról a Programok menüpontban tájékozódhatsz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!