Ember és kert – balinéz kertek

Bali sziget Indonéziában. A Kis-Szunda szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lomboktól nyugatra fekszik. Az ausztráloknál már évek óta hódító, de talán nálunk európaiaknál kevésbé ismert kertépítészeti stílus a balinéz kert.

Indonézia, Bali, A Pura Ganga templom kertje medencével

Indonézia, Bali, A Pura Ganga templom kertje medencével

Amennyiben nem ismernénk jellegzetességeit, vagy nem vennénk figyelembe a trópusi növények sokaságát, könnyedén összekeverhetnénk a nálunk közismertebb japánkerttel. A balinéz kertészet központi elemei a víz, a (virágzó) trópusi növények, valamint a “gazebo” -a kerti pavilon- és a szent kőszobrok, szentélyek, illetve a kert különböző pontjaihoz vezető fektetett utacskák és a bambusz kerítés. A japánkertekhez hasonlóan a balinéz kertek központjában is a meditáló, vagy éppen hálát adó ember áll.

A kert gyakran a faragott kő pilléreken, vagy egyéb oszlopokon nyugvó, oldalról gyakran teljesen nyitott “gazebo” köré épül, ez ad helyet a szertartásoknak, összejöveteleknek és a meditatív tevékenységeknek.

Ulun Danu, Bratan tó, templom kerttel

Ulun Danu, Bratan tó, templom kerttel

Hogy jobban megértsük a balinéz kertek jellegzetességének lényegét, nem árt még egy pár szót említenünk a szigeten kialakult egyedi vallásról. “A balinézek vallása a hindu hitvilágnak egy olyan egyedi ága, amit csak ezen a kicsiny szigeten és szűk körzetében gyakorolnak hívői. Balin a kb. 3 milliós lakosság 95 százaléka mondja magát hindunak. A vallás 5 alappilléren nyugszik: hit a mindenható Isten (Brahman vagy Sanghyang Widhi Wasa) és a lélek (atma) létezésében, a cselekedetek és következményeik összefüggésében (karma phala), az újjászületésben (samsara) valamint a lélek végső megszabadulásában (moksa). A vallás legfontosabb eleme a buddhizmus mahájána jegyeit is magába olvasztó sivaizmus, amely a hindu főistenek közül Siva alakját domborítja ki, de nem sokkal marad el a Visnut jelképező szent víz, a tirtha fontossága sem.” – forrás:Indomania.hu

A balinéz kertek további ismertető jegyei például a díszes, különböző nagyságú ernyők, továbbá a kerteken kívül is megtalálható különböző színű, tipikus indonéz zászlók, az “umbul-umbul”-ok, aminek a formája egy 3-4 méter magas és nagyjából 30-40cm keskeny derékszögű háromszögre emlékeztet. A bali kőfaragás messzeföldön híres, a gyönyörű kőfaragványok, karcsú víztároló kőedények, szobrok a kertekben is kiemelt helyet kapnak. Gyakran a kert több pontján is elhelyezett, szent kőszobrok lélegzetelállító faragási technikáról árulkodnak, ezek általában a hindu hitvilág történetének egyes elemeit, isteneit, néha Gautama Sziddhárthát (Buddhát) ábrázolják.

Egy tipikus balinéz kert
A balinéz kertekben fellelhető néhány tipikus növény: pálmák és páfrányok, bunkóliliom-félék, az alokázia, banán, rákvirág (Aglaonema), buzogányvirág (Dieffenbachia), gyömbér, bambusz. Virágzó növények: papagájvirág (Strelitzia), Adenium-félék, dzsungelharang-félék, frangipáni virág,lótusz liliom, Spatifilium, bougainvilleák és a jázmin.

A balinéz vallási ceremóniáinak elmaradhatatlan kelléke a friss, illatos virág, ezzel kínálva megnyugvást és békés környezetet a földre gyakran ellátogató szellemeknek és ősöknek. A balinézek magukat, isteneik szobrait is gyakran díszítik virággal. Imádkozás közben pedig gyakran morzsolnak virágszirmokat az ujjaik között.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás