Az újévi malac szerencsét, a vadkakaó pénzt hoz

Újévkor a malac meghozza a szerencsét, a vadkakaó pedig a pénzt. Egy tajvani kertész a birtokán talált vadkakaónak három szárát összefonta, és így nevelte tovább. A fa sok pénzt hozott neki. Mivel meggazdagodott belőle, elnevezte pénzhozó fának. Hazájába virágot és méretes kakaóra hasonlító szőrös magokat is hoz, de itthon ez nem jellemző növényre.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat, teleltetéshez és virágoztatáshoz LED lámpáinkat!

Vadkakaó bemutatása

A Pachira nemzetség (Malvaceae, Bombacoideae) mintegy 50 faja Dél-Amerika északi részén terjedt el. Még ma is fedeznek fel új fajok. Ilyen a Bahiában talált Pachira moreirae, amely az időszakosan száraz esőerdők növénye.

vadkakaó

Vadkakaó kertészeti kínálatban

A vadkakaó (Pachira aquatica) nálunk csupán levéldísznövény, de eredeti élőhelyén mutatós, illatos virágot és méretes termést hoz, amelyet zapotonnak hívnak, mert hasonlít a marmeládészilvára vagy marmeládé gyümölcsre (Calocarpum mammosum). A hasonlóság azonban csak külsőleg igaz. Belülről azonban a két termés különböző. A vadkakaó termése nagy, barna magokat tartalmaz, amelyet a kakaóhoz hasonlóan megőrölnek, és forró italt készítenek belőle, amelynek íze a forró csokoládéra emlékezetet, de illata kellemetlen. Állítólag a fiatal levelek és a virágok is fogyaszthatók. A levélvágó hangyák a lehulló virágait és a virággal együtt lehulló leveleit fogyasztják.

A vadkakaó (Pachira aquatica) jellegzetessége, hogy 2-3 méteres fiatalkori hajtásai elágazás nélküliek. Egy roppant kreatív kertész három szár összefonásából alkotott egy tövet, tulajdonképpen ettől vált különlegessé a növény.

vadkakaó virága

A vadkakaó virágának keskeny sziromlevelei úgy nyílnak fel, mint a banánhéj, láthatóvá téve a narancssárgából bíborba hajló színű porzókat.

Vadkakaó gondozása

Biztosíts megfelelő helyet számára, számíts rá, ha jól érzi magát, nagyra nő. Általában elmondhatjuk, hogy érzékeny a túlöntözésre, illetve a huzatra. Az egyenletes meleget, a párát, a fényt szereti, de a tűző napot nem.

Nyáron félárnyékos helyen, a szabadban tartható. Védd a közvetlen tűző naptól. Öntözd rendszeresen lágy vízzel (esővízzel), a pangó vizet kerülni kell. Páraigényes, száraz levegőjű környezetben elpusztul. Legjobb, ha vizes kavicságyon tartod a cserepet.  Tavasztól őszig hetente tápoldatozd.

Teleltesd a fűtőtesttől távolabb, világos helyen. Öntözését csökkentsd, a tűlöntözés káros lehet a növénynek.

A kisebb növényeket érdemes évente egyszer, tavasszal átültetni, B típusú virágföldbe, az idősebb példányokon csak felszíni talajcserét végezd.

A csavart szárú vadkakaó kordában tartása

A metszés megfelelő időszaka a téli nyugalmi állapot.

Vágjuk vissza maximum harmadára a növényt úgy, hogy 45 fokos szögben metsszük vissza a szárat éppen a szárcsomók előtt.

Távolítsuk el az elhalt hajtásokat kb. 7,5 cm-rel az elhalt rész alatt.

Ha a megfelelő méretet elérte a növény, csípjük vissza a hajtások tetejét.

A lent előtörő új hajtásokat csípjük le vigyázva, hogy a törzset ne sértsük meg.

vadkakaó termése

A vadkakaó fás toktermésében érnek ehető, gesztenyére emlékeztető ízvilágú magjai.

Feng Shui pénz fa

A feng shui pénzfa stimulálja a pénz beáradását. Összetett levelei az öt elemet (fa, víz, tűz, fém, föld) szimbolizálják, megteremtve azok harmóniáját, és chi energia áramlását. Mások szerint a tenyér öt ujját szimbolizálja, ami megtartja a pénzt. Három-öt-nyolc szár összefonásával nevelhető a bonsai variáció. A nyolc összefont szár az aranykalitka. Pénzbevonzó hatását a legjobban a lakás délkeleti sarkába helyezve fejti ki. A növény remek újévi ajándék.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa