Az észak-amerikai őszirózsák helyett ültess küllőrojtot vagy zergevirágot!

Az Észak-Amerikából és Kanadából hozzánk került őszirózsák kiszorítják a honos fajokat. Mivel dekoratívak és viszonylag igénytelenek, ma is ültetik őket kertekben, temetőkben. Te azonban kerüld őket!

Az észak-amerikai őszirózsák egymással gyakran kereszteződnek, ezért nagyon változatosak. Magyarországon már az 1700-as években megjelentek. A kertekből kivadulva főként vízparti élőhelyeken telepedtek meg.

fűzlevelű őszirózsa

fűzlevelű őszirózsa

Pedig nagyon helyes növények

Az Észak-Amerikából és Kanadából hozzánk került őszirózsák (Aster × salignus, A. lanceolatus, A. tradescantii) magassága 50–150 cm közötti, leveleik lándzsásak, fűrészes vagy ép szélűek. Tarackolók, gyorsan terjednek. Gyökérzetük sekély. Mutatós fészekvirágzataik a gazdagon elágazó szár végén sokad magukkal nyílnak, a nyelves virágok fehér vagy lila színűek. Egyes fajaik már júliustól virágzanak, de többségüknél a virágzás főként a szeptembertől novemberig terjedő időszakra esik. Repítőernyős kaszatterméseik jól terjednek a széllel.

De akkor miért veszélyesek?

Az észak-amerikai őszirózsák előfordulnak ligeterdőkben, vízfolyások és utak mentén, felhagyott területeken, bolygatott és természetes élőhelyeken is. A legnagyobb probléma velük, hogy ártereken, ligeterdőkben megjelenő összefüggő állományaik akadályozzák a fák újulatának megjelenését, az őshonos fajok visszaszorulását okozhatják, és jelentősen megváltoztatják az eredeti élőhely szerkezetét.

Védekezz ellenük! Magérlelés előtt történő kaszálással visszaszoríthatók. Ha nem tömegesen fordulnak elő, tépd ki őket gyökerestől. Bár szép növények, ne ültesd őket a kertedbe!

Ültess helyettük küllőrojtot vagy zergevirágot!

A kerti küllőrojtok (Erigeron hibridek) az őszirózsákkal könnyen összetéveszthetők, de megkülönbözteti őket, hogy fészkes virágzataikban a nyelves virágok („szirmok”) több sorban állnak, és fészekpikkelyeik rojtosak.

küllőrojt

A kerti küllőrojt fajtái 50–80 cm magas, felálló szárú, lándzsás levelű évelő növények. Júniustól augusztusig virágoznak. Virágzatuk laza, sátorozó, a fészkek lehetnek egyszerűek, félig vagy egészen teltek. A virágok színe változatos, többnyire különböző árnyalatú liláskék, de léteznek sötétpiros, rózsaszín és fehér virágú fajták is. Nyár végén tőosztással vagy tavaszi zölddugványozással szaporítható.

Kedves kerti fajta a Erigeron ‘Foerster’s Liebling’. Kiváló választás évelőágyba. Nagy virágtömeget képez, ezért színfolt létrehozására különösen alkalmas. Fényigényes, az árnyékot, a kötött talajt nem kedveli. Egyébként igénytelen, tűri a szárazságot, de az időnkénti öntözést bőséges virágzással hálálja meg. Vágott virágnak is alkalmas, vázaélete hosszú. Sírdísznek kiválók.

Kaukázusi zergevirág (Doronicum orientale) hazája Délkelet-Európa, Kis-Ázsia és a Kaukázus. Hazánkban a Dunántúl középső részén és a Mecsekben is előfordul. Vele is van egy kis probléma, hogy tudniillik védett növényfaj, ezért csak kertészetekből, kertekből szabad beszerezni! Virágszárai 30–50 cm magasak, az alsó tőlevelei mélyen szíves vállúak, kerekdedek. Májustól nyíló fészekvirágzatai a szárak csúcsán állnak, 5–8 cm átmérőjűek, ragyogó sárgák.Tőosztással (nyáron, a behúzódás után) és magvetéssel (tavasszal) egyaránt szaporítható.

Egyik kedvelt kerti fajta a Doronicum orientale ‘Leonardo Compact’. A tápdús, középkötött talajokat kedveli, szárazság idején érdemes öntözni. Ragyogó virágszíne, nagy díszértéke mellett előnye, hogy a félárnyékot is elviseli, és még az árnyékos sziklakertekben is megállja a helyét. Fák elé, cserjékhez, tavasz hagymásokkal ültetve szépen mutat. Mivel nyárra visszahúzódik, érdemes későn kihajtó évelők pl. páfrányok, árnyékliliomok, árnyékkedvelő díszfüvek társaságába ültetni.

(Forrás: http://wwf.hu/)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Bio növénytápok

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!