Az árvalányhaj helye a kertedben

A pázsitfűfélék családjába tartozó, díszértékét is jelentő „Tollas” toklászú árvalányhaj-fajok az árvalányhaj nemzetségbe (Stipa) nemzetségbe tartoznak. Fajainak egy része Közép- és Kelet-Európában is honos. Virágai bugába tömörülnek, egy virágot egy külső és egy belső toklász vesz körül. A külső toklász hosszú, 10–25 cm, ettől a tollszerű, selymes, ezüstös és bozontos szálka feltűnő, különösen, ha szélben ringatózik. A tollas szálkák a magvak terjesztésében játszanak szerepet, ugyanis a szél messzire el tudja repíteni a magvakat. A hazánkban előforduló 8 árvalányhaj közül 7 védett, az egyetlen kivétel a kunkorgó árvalányhaj. Az alföldi homokon honos árvalányhajat a legények régen a kalapjuk mellé tűzték. Mondavilága rendkívül gazdag. Álljon itt két példa: A magyar folklórban az árvalányhaj Szűz Mária hajszálaiból keletkezett, illetve egy másik monda szerint Tündér Ilona hajszálaiból kelt életre.

Az árvalányhaj fényigényes, a rendszeres öntözést meghálája, de ha már megeredt, beéri kevés vízzel is. Jó vízlevezetésű, laza, esetleg köves talajba ültesd.

A két leggyakoribb kertekben használatos árvalány faj

Az árvalányhajak közül a Dél –Európában honos, az óriás árvalányhaj (Stipa gigantea) a legnépszerűbb, impozáns termetű, embermagasságú virágzattal. Nagyon strapabíró, lassan terjedő tövű, melegigényes, örökzöld faj. Télállósága még nem tisztázott. Könnyen szaporítható tőosztással, vagy magvetéssel. Első rendű szoliter. Betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló. Nagy hidegbe esetleg takarni kell.

óriás árvalányhaj

Óriás árvalányhaj

A Közép- és Dél-Amerikából származó keskenylevelű vagy mexikói árvalányhaj (Stipa tenuissima), taxonómiai besorolását megváltoztatták, (mai neve Nassella tenuissima, a Nassella Észak-Amerikától Dél-Amerikáig terjedő újvilági nemzetségbe csomóban fejlődő füvek tartoznak.) 40 cm magas, légies megjelenésű, kecses, finomszálú lombja szélben ringva igen mutatós. Napfény és melegigényes faj, magját szétszórja, könnyen szaporítható magvetéssel. Betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló. A fiatal, frissen telepített példányokat téli erős fagyok ellen takarni kell.

mexikói árvalányhaj

Mexikói árvalányhaj

Ötletek az árvalányhaj kerti alkalmazására

Hozz létre gyönyörű szegélyt a kertedben úgy, hogy árvalányhajat ültetsz sorba a ágyásszegélyként. A fű finom, tollai kellemes és kecses megjelenést kölcsönöznek a szegélynek.

árvalányhaj szegély

Árvalányhaj szegély

Vegyes évelő ültetésekben is helye van, párosítsd az árvalányhajat más évelő virágokkal és növényekkel, hogy textúrát és dinamikát adjon kerti ágyasaidnak. Jól illik a színes virágokhoz, például a társíthatód tobozvirággal, borzas kúpvirággal vagy levendulával.

árvalányhaj évelőkkel társítva

Árvalányhaj évelőkkel társítva

Illeszd be az árvalányhajat sziklakertbe vagy száraz területű tájképi kertbe. Szárazságtűrése, és megjelenése is kiváló kiegészítője a sziklás környezetnek. Száraz kertben helyet kaphat a klímaváltozás növényei között, úgymint más szárazságtűrő díszfüvek, sudárzsálya.

árvalanyhaj sziklakertben

Árvalanyhaj sziklakertben

Konténerbe ültetve elegáns és szellős megjelenést nyújt a teraszon, erkélyen vagy balkonon. Kombináld más, különböző magasságú és színű növényekkel, hogy érdekesebbé és impozánsabbá tedd a látványt.

árvalányhaj konténerben

Árvalányhaj konténerben

Hozz létre drámai hatást egy nagy csoport árvalányhaj együtt ültetésével. A karcsú, ívelt levelek, és a finom tollak elbűvölőek, ahogy hullámzanak a szélben.

árvalányhaj csoportban

Árvalányhaj csoportban

Helyezd tavak vagy szökőkutak közelébe, hogy lágy, természetes hatást kölcsönözzön a területnek. A fű kecses formája kiegészíti a víz fényvisszaverődést a víz felszínén, megnyugtató hangulatot teremtve.

árvalányhaj tóparton

Árvalányhaj tóparton

Természethez igazodó kertekben kiváló. Magához vonzza a hasznos rovarokat, madarakat és kisemlősöket. Magvai táplálékot adnak a madaraknak, míg a fű sűrű csomói menedéket nyújtanak a hasznos rovaroknak, például a katicabogaraknak.

árvalányhaj természetközeli kertben

Árvalányhaj természetközeli kertben

Kecses megjelenésével és természetes varázsával az árvalányhaj minden kert szépségét feldobhatja. Azonban bármilyen kerti terv megvalósítása előtt érdemes átgondolni a régió sajátos termesztési feltételeit és éghajlatát. Ne felejtsd el figyelembe venni a kiválasztott fajra/fajtára vonatkozó speciális igényeket, és ennek megfelelően módosítsd ezeket az általános irányelveket.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!