Antibiotikum-e az oregánó?

Bár az oregánó kétségtelenül baktérium és gombaölő hatású, klinikai kipróbálásban nem szerepelt, tehát nem antibiotikum, viszont jótékony hatását nem lehet elvitatni.

Manapság széles körben vizsgálják az illóolajok bioaktív anyagait, illetve ezek antibakteriális és antioxidáns hatását. Többek közt a kereskedelemben fűszerként kapható oregánó fajok is, – pl a görög oregánó (Origanum vulgare ssp Hirtum), bővelkednek ilyen hatásokban.

szurokfű

Nem véletlenül használják az oregánót régóta természetes tartósítóként.  Az oregánó bioaktív anyagokat, különösen sok timolt és karvakrolt tartalmazó illóolajának köszönhetően természetes gombölő-, emésztőrendszeri daganatos sejtek növekedését gátló hatásán túl antibiotikus hatású, de, mivel csak laboratóriumi körülmények között, és állatkísérletekben mutatták ki baktériumölő hatását, és klinikai kipróbálások még nem folytak ebben a témában, mégsem nevezhetjük anitibiotikumnak. Ugyanezen okok miatt, hivatalosan, nem tekinthető rákellenes hatásúnak sem, legalábbis humán vonatkozásban.

Szurokfű néven is találkozhatsz vele

Szurokfű elnevezése arra utal, hogy textilfestésre használták,virágos, leveles hajtása narancs vörösre színezi a kelmét, de más festőnövényekkel együtt barnára illetve feketére festették vele a bőrárukat.

A 8. Magyar Gyógyszerkönyvben is szereplő görög szurokfű (Origanum vulgare subsp. hirtum) és ciprusi szurokfű (Origanum onites L) megszárított levele és virága szintén gazdag biológiailag aktív vegyületekben, azonban a nálunk honos közönséges szurokfű (Origanum vulgare L. subsp. vulgare) hazai, változatos megjelenésű populációk populációk alacsony illóolaj-tartalmúak.

Mire használta a hazákban is honos szurokfűt a hazai népgyógyászat?

Többek közt fertőtlenítő hatásának köszönhetően a hazai népgyógyászat is széles körben használta.

Már Melius is említi, aki szerint: „mérges, dühös állat harapását gyógyítja” … „ha penig megszakadtál, tökös vagy, megvonottak az inak, vízi kórság bánt, figével főzd meg az mézes ecetben, a meggyógyulsz, ha gyakran iszod”

Dr. Babulka Péter ezt írja: A szurokfű virágaiból vagy virágos hajtásaiból készült főzettel molyette hajat, gyulladt hónaljat, ágyékot és pállott bőrt mostak le, illetve visszeres lábat áztattak. Emellett kisgyermekek bőrbetegségei ellen is hasznosnak tartották, ezért megelőzés céljából azok fürdővizébe tették. A virágos hajtásvégekből készült gyógyteát torokfájás esetén toroköblögetésre használták, vagy pedig köhögés ellen és gyomorerősítőként fogyasztották.

A népi gyógyászat megfázás kezelésére, köhögéscsillapításra, hangszálgyulladás, görcsös menstruáció esetén, vizelethajtóként, reuma ellen használja. Gyógyászati felhasználás céljából termesztésével is próbálkoznak.

Készíts szurokfű forrázatot, köhögés, meghűlés esetén, emésztés serkentés céljából. 3-7 gramm szárított szurokfű herbát forrázz le másfél dl forró vízzel. Napi két-három alkalommal fogyaszd.

Fűszerként nyugodtan használhatod!

Lássunk egy részletet Ambrus Lajos József Attila-díjas író blogjából:

„A régiek ételekben éltek vele, mellyel a gyomrot, és a’ nemző részeket elevenítették” – állapítja meg Veszelszki. S ma is használatos a nemzetközi, olasz, görög, török, olasz-amerikai konyhában (Pizza Spice) stb. Kellemes ízt ad a babnak, a paradicsomos ételeknek, főzelékeknek, mártásoknak, töltelékeknek; a török konyha a juh-és bárányhúsok ízesítéséhez favorizálja. Teája mindenfelé kedvelt, mert jó étvágygerjesztő – Linné szerint még a kínai teát is pótolja.

Még több információ az oregánóról vagy másik nevén szurokfűről!

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa