Akár rózsákon is lépdelhetsz…


A talajtakaró rózsák a rózsa nemzetség hobbitjai. Ezt a rózsacsoportot a piac hozta létre. 10-15 fajta tartozik a csoportba, némelyik illatos. Rózsafajták széles köre tartozik ide, amelyek közös tulajdonsága, hogy szélesebbek, mint amilyen magasak. Virágaikat rövid száron hozzák.

A talajtakaró rózsák kis termetű,  nagy virághozamot adó, hosszú virágzási idejű  cserjék. Ad abszurdum, a rózsákon is sétálhat az, aki gyeppótlóként használja. Virágaik nagy tömegben, folyamatosan nyílnak májustól egészen az első fagyokig. Betegségekre nem érzékenyek, megfelelő víz-, és tápanyagellátás mellett hosszan virágzanak.

Rosa 'Nosomi'

A japán ‘Nozomi’ a legapróbb talajtakaró rózsa. Kora nyártól nyár közepéig egyhuzamban virágzik. Három egyenként kb. 120 cm széles növényke már mutatóssá tesz egy szögletet

A tömegesen növő és virágzó talajtakaró rózsák ideálisak a kevésbé kedvező helyeken, úgymint autóutak mentén, kerítések tövében. Ideális választás meredek, eróziónak kitett lejtőkre, az előkertbe, és magas növésű rózsák elé is. Elég, ha a hely világos, legalább 3-4 óra napot kap, és máris nyár elejétől a fagyokig fognak virítani a talajtakaró rózsák. Támrendszert nem igényelnek. Metszéssel jól kordában tarthatók. A tápoldatozást meghálálják.

Nem igénylik a kényeztetést, ellenállóak a betegségekkel szemben, és elfoglalják az egyébként előnytelen adottságú helyeket. A magas növésű rózsaszépségek sosem lesznek képesek betölteni ezt a feladatot. De ne várjuk tőle klasszikus talajtakaró feladatokat, úgymint a gyomok kiszorítása, legalábbis nem olyan hatékonyan teszik, mint mondjuk a borostyán. Ellenben vidám színfoltjai a kertnek, mutatós szegélyek.

Három fő csoportot különíthetünk el a megjelenés alapján: A széltében terjeszkedő változatok, mint a ‘Purple Haze’ hosszú, elfekvő szárai miatt egy négyzetméternyi területet is benőnek. A nem terülő, felálló szárúak, mint a ’Cubana’ vagy ‘Snowflake’ sokkal kompaktabb növekedésűek. Egy négyzetméternyi terület befedéséhez kb. hat növényre van szükség. Aki egy kiemelt helyre szemelt ki magasabb növésű, bókoló ágú talajtakaró rózsabokrot, ilyet is találhat. Ilyen habitusú növényből egy négyzetmétert kb. két-három tővel boríthatunk be.

Néhány talajtakaró rózsa fajta

Fairy Red 92

Fairy Red 92

Fairy Red ’92

30–50 cm magas, szélessége 40–50 cm. Virágszíne vörös. (A fotón a szín csalóka) Nemesítője Liebig (Németország, 1992). 1992-ben mutatta be a Rosen-Union e.G. Virágai féltetek, csokorban állnak. Nyár közepétől egészen a fagyok virágzik. Fagytűrő, ellenálló fajta.

Stadt Rom

Stadt Rom

Stadt Rom

A 60-80 cm magas, kompakt megjelenésű, sűrű rózsabokor szélessége 60 cm. Nemesítője Christian Evers (Németország, 2000). Egész nyáron nyíló, sötétrózsaszínű virágainak közepe sárga. Dúsan virágzik. Ellenálló fajta.

Cubana

A Rosa ‘Cubana’ 20 – 30 cm magas, kiterjedése 30 – 40 cm. Kompakt megjelenésű. Nemesítője W. Kordes & Sons (Németország, 2001). Barackszínű, idővel rózsaszínre majd fehérre fakuló, telt virágai nem illatosak. Konténer rózsaként is tartható, virágai vágott virágnak is alkalmasak.

rózsa 'Cubana' Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!