A törzses jukka egzotikussá varázsolja a nappalidat

A törzses jukka, a köznyelv a törzses jelzőt el szokta hagyni, különösen a 80-as években volt kedvelt, manapság visszatért, a modern élet igénytelen, klasszikus retro-szobanövénye.

Újabban a jukkákat (Yucca sp) a spárgafélék (Asparagaceae) családjába, azon belül az ágávék (Agavoideae) alcsaládjába sorolják. Az Agávé és a jukka levelei is rozettában állnak, bizonyos fejlettségi állapotukban akár könnyen össze is keverhetők első ránézésre. Leveleik minkét esetben a középpontból erednek, az agávék levelei a jukkáéval szemben sokszor az egész levélszél mentén, de a csúcsán mindenképp erősen tüskések, sokkal húsosabbak, kifejezetten pozsgás jellegűek, a jukka levelei keskenyebbel, lándzsásabb formájúak, kevésbé szúrósak, puhábbak. Míg az agávé életében egyszer, a jukka évente virágzik.  Igen fontos különbség az is, hogy a jukka idővel törzset nevel.

jukkák a palermói botanikuskertben

Jukkák a palermói botanikuskertben

A törzses jukka (yucca elephantipes) elágazó levélüstökű fa. Magas fás törzset nevel, eredeti élőhelyén 10 méterre is megnő.  Idősen fölül dúsan álló Levelei merevek, lándzsásak, végük enyhén szúrósak. Végálló, liliomszerű fürtvirágzatának virágait csak a jukkamoly tudja beporozni, ahogy azt a kerti pálmaliliomokról szóló cikkünkben írtuk. Elefántra utaló fajneve (elephantipes) törzsének idős korra történő megvastagodására utal, az idős törzs kinézetében, gyakran vastagságában is az elefántlábhoz válik hasonlóvá.

A törzses jukkát kertészeti kínálatban idősebb, már vastagabb szárú növényből állítják elő úgy, hogy a levél üstököt, a szár egy részével együtt levágják. Ez a beavatkozás arra ösztönzi a növényt a vágási felület alatti részen lévő rügyekből több új hajtást, levélüstököt neveljen. A vágásfelületet speciális viaszos anyaggal kenik le, ami meggátolja a seb beszáradását, és meggátolja, hogy a sebfelületen keresztül kórokozók hatoljanak a növénybe.

jukka vágásfelület fedése

Jukka vágásfelület fedése

Csak a 9-es klíma zóna felett ültethető ki, ezért nálunk csak szobanövényként, illetve nyáron a kertben nyaraltatható dézsás növényként tartható. Igen kedveltek csíkos variegát változatai.

Gondozásához tudni kell, hogy Dél-Amerika (Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua és Mexikó keleti partja) köves talajú, száraz (arid), a sivatagi zóna feletti élőhelyekről származik.  Ebből adódik, hogy fényigényes, és szárazságtűrő. Nyáron is csak hetente öntözd. Az öntözés gyakoriságához a talaj szárazsága lehet az iránymutató. Ha a talaja száraz, akkor öntözd. Ültetéskor, átültetéskor jó, ha a cserép aljára agyaggranulátumot rétegezel, ez segít, hogy elkerüld a pangóvizet, amit a jukka nagyon nem szeret. Emiatt sem ajánlott a cserepet kaspóba állítani, mert az agyagcserép sokkal jobban szellőzik, és látod azt is, ha a felesleges víz kifolyt a cseréből, és megjelent a cserép alátétjében. Ezt az esetleg a cserép alátétjében lévő felesleges vizet el kell önteni.

virágzó jukkák

Virágzó jukkák egy palermói parkban.

Fényigényes, de nyáron félárnyékban is megél, sőt tűző napon megperzselődhetnek a levelei. A mi klímánkon, ahol a téli időszak fényhiányos, le kell lassítani a fejlődését, rá kell venni, hogy pihenőbe vonuljon, ugyanis ilyenkor kevésbé érzi a meg a fényhiányt. Télen havonta egyszer öntözd, mert különösen télen nagyon érzékeny a túlöntözésre. Teleltesd a legvilágosabb helyen. Tartsd fűtetlen szobában, ha ezt nem tudod megtenni, fűtött szobában, a radiátortól legtávolabb, az esetben többszöri öntözést kíván.

Nem megfelelő körülmények között, főleg a túlöntözött növényt, gombák támadhatják meg. Ilyenkor a beteg leveleket távolítsd el. Egy lehetőség, hogy 1%-os szódabikarbónás oldattal, amihez a csepp terülését segítő mosogatószert (1 literhez 1 kávéskanál) keversz, 3-4 naponta permetezed a levelek mindkét oldalát, és főleg a csúcsi, fiatal leveleket. Erősebb lisztharmat fertőzés ellen hatékonyak a kén tartalmú gombaölő szerek. Súlyosabb tünetek esetén a kezelés 7-10 napon belül megismételhető. A gombafertőzés elkerülhető, ha szellős helyen, alacsony páratartalmú helyiségben tartod a növényt, és csak ritkán öntözöd. A túlöntözés sokszor teret enged a baktériumoknak is. Beltéren kártevők ellen próbálkozhatsz a növény lefürdetésével, vagy szappanos, vizes szivaccsal történő letörölgetésével, súlyos esetben Mospilánnal permetezhetsz. Fontos, hogy vegyszeres permetezést szabadban végezz.

jukka szobanovény

Sokszor menthető a növény, ha az egészséges részig visszavágják. A túlméretes, felkopaszodott jukka szintén visszametszhető. A levélüstök alatt és a leveles részen is levághatod, ezzel bokrosodásra ösztönzöd. A sebfelületet ajánlott kezelni. A levágott részeket „újrahasznosíthatod”, azaz a jukkát szárdugvánnyal szaporíthatod. A levágott szárrész alsó 20 cm-ét tisztítsd meg a levelektől, majd tedd félre pár órára, hogy a sebfelület kicsit beszáradjon. ültetés előtt bemárthatod gyökereztető porba, majd dugd le az eredetinél mindenképp kisebb cserépbe, laza talajba, végül öntözd be.

3-4 cm- es szárdarabokat is elültethetsz kis műanyag cserepekbe, gyökereztető porba mártás után, szaporításai céllal. A cserépre húzz kilyuggatott fóliát, és tartsd a cserepet szobahőmérsékleten. Ilyenkor fényre nincs különösebben szüksége. Amikor látod, hogy megjelent a hajtás, a fóliát távolítsd el, és a cserepet állítsd világos helyre. Kb. 5 hét múlva átültetheted nagyobb, jól szellőző agyag cserépbe, laza szerkezetű földbe.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa