A tarka-barka Bidens divatja

A lassan unalmassá váló sárga virágú balkon aranya (Bidens) a nemesítők szorgos munkájának köszönhetően átalakult színes virágú mondénná. A piacon igen kapós egynyári.

A A fészekesek családjába (Asteraceae) tartozó Bidens nemzetség 230-240 faját tartják nyilván. Köztük a Bidens pilosa hajtását, levelét Afrikában fogyasztják, a népgyógyászat széles körben használja a teljes növényt. külsőleg (pl. sebek gyógyítására, kígyómarás kezelésére), és belsőleg (pl. főzetét gyomorfájásra, kólika ellen) is alkalmazzák, de sikerrel használják tumor, vírus-, bakétrium- és gombafertőzések, diabétesz,  keringési rendellenességek kezelésére is. (. 2013; 2013: 340215.)

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

There are 230 to 240 known Bidens species. Among them, Bidens pilosa is a representative perennial herb, globally distributed across temperate and tropical regions. B. pilosa has been traditionally used in foods and medicines without obvious adverse effects.

Bidens ferulifolia Mexikóban, Arizonában és Texasban honos, homokos talajon terem mintegy 1.600 m magasságig.

Bidens ferulifolia

Fotó: extension.illinois.edu

Érdekesség a Bidens-ről – a Bidens anthoklórja

A Bidens ferulifolia sziromleveleinek sárga színanyagát karotinoidok, és anthoklór pigmentek adják. A karotinoid és anthoklór pigmentek ultraibolya fényelnyelése különböző, ezért a szirom alapjánál felhalmozódott anthoklór miatt a rovarok UV fényre érzékenyek szeme tarkának látja a Bidens virágokat. A Bidens így csalogatja magához a megporzást végző rovarokat.

Az utóbbi néhány évben robbant ki a Bidens őrület, és a kertészetek is beszálltak a játékba. Legalább féltucat új fajta jelent meg a piacon. A kertépítők újra tanulták, hogyan díszítsenek velük, pedig néhány éve még alig találták módját, hogy mit kezdjenek akár egy tővel is.

Régi és új sárga bidensek

A Bidens ideális kültéri cserepes növény, napos balkonokra, bejárat mellé ajánlott. Félárnyékban megnyúlnak, felkopaszodnak. Szerves anyagban gazdag talajba valók. A felnyurgult Bidens-t alaposan vágd vissza. Az elnyílt virágokat viszont nem kell lecsipkedni, mert a növény gyorsan megújul. Sok fajtájuk remek talajtakaró. Az új, magas fajták dekoratív virágágyi növények.

Bidens Popstar Kientzler

Bidens ‘Popstar Kientzler’

Az új sárga virágú változatok jobbak, mint valaha. többségük már nem nyurgul fel, szárközeik rövidek. A fajták életképesek, buja növekedésűek, a rikító sárga virágok vonzzák a tekintetet. . Jól társítáhatók többek közt ausztrál százszorszéppel (Brachycome iberidifolia), angyalfüzérrel (Angelonia angustifolia). Ilyenek a ‘Popstar,’ ‘Giant Golden Eye,’ ‘Sun Louis,’ és‘Mega Charm’. Sokuk kedvelt ámpolnanövény. Ilyen például a ‘Yellow Sunshine’.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

Manapság nagy, tarka virágú fajták hívják fel magukra a figyelmet

Bidens Campfire sorozat népszerű. Nemrégiben született új változatok a  ’Fire Wheel’ és a ‘Funny Honey’ meglepő új szín és virágméter a Bidens-ek között. Életerős, hosszan virágzó, letaglózó skarlátvörös és sárga szirmokkal.

Bidens Campfire 'Funny Honey'

Bidens Campfire ‘Funny Honey’

A kétvirágúak között található a Beedance sorozat. A Sapho Berberis Thunder­bolt hibridje 2-2,5 méter magasra nő, fényes bordó leveleit télen is megtartja. A Bidens Beedance sorozat két, tarka virágú fajtáját, a narancspiros közepű Painted Yellow és a piros közepű Painted Red fajtát is 2016-ban mutatták be a Franciaországban megrendezett Salon du Végétal-on. Az új fajták örökre megváltoztatták a Bidens-ről alkotott képet. Kompakt megjelenésűek nagy virágaik sárga-vörös szirmaikkal hivják fel magukra a figyelmet. Tavasztól őszi virágzanak.

Bidens 'Painted Yellow'

Bidens ‘Painted Yellow’. Fotó: newplantsandflowers.com

A burjánzó, könnyen tartható Bidens CUPCAKE™ fajták fény- és szárazságtűrők. Apró levelűek, kompaktak. Edényben, szegélyként tömeges kiültetésben is alkalmazhatók.

Bidens Cupcake 'Strawberry'

Bidens Cupcake ‘Strawberry’. Fotó: http://planthaven.com/

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!