A színes félbibe gyógyító erejű szobanövény

Ha szeretnél olyan szobanövényt, amelynek színesek a levelei, jó választás a levélszínén ezüstös, fonákán bordó levelű félbibe, amely nemcsak mutatós, hanem gyógynövény, amely a levegőt is tisztítja.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

színes félbibe

Fotó: pflanzio.de

Ismerd meg a félbibét

A Hemigraphis nemzetség mintegy harminc fajt számlál. Trópusi fajai közül a legismertebb az indiai származású színes félbibe (Hemigraphis colorata), a medvekörömfélék (Acanthaseae) családjába tartozó, terjedő gyökerű, terülő évelő. A Hemigraphisok az Óceániai szigetvilágban, Indokínában, Indiában, Ausztráliában honosak. Christian Gottfried Daniel Nees von Esenbeck (1776 – 1858) német botanikus említi először a nemzetség két faját  1847-ben.

A színes félbibe levelei színén ezüstös, fonákán bordó színűek, kicsi ötszirmú virágai fehérek. Egész évben szakaszosan virágzik. Magassága kb.15 cm. Terjedő tövű, nagy tömegben mutatós.

Kertlap Kertészeti Webáruházunkból ajánlunk LED izzókat teleltetéshez, virágoztatáshoz!

A félbibe gyógyereje

Őshazájában az ázsiai népgyógyászat előszeretettel használja sebgyógyításra. A kisajtolt levélnedvet egyenesen a nyílt sebbe öntik. Belsőleg vérszegénységet kezelnek vele. Sok helyen levelét fogyasztják epekőhajtóként, erős menstruációs vérzés csillapítására és fogamzásgátlóként.

Tudományos kutatások is alátámasztják gyógyhatását. Fő hatóanyagait a növény szinte minden szervében kimutatták. Legfőbb hatóanyagai a levélben: fenolok, tanninok, polifenolok; a szárban: szaponinok és tanninok; a gyökerben: flavonoidok és polifenolok. A növény polifenol tartalmának köszönheti antibakteriális hatását. A szteroidok és kumarinok felelősek vércukorszint csökkentő hatásáért. A sejtfal származéka vérzéscsillapító hatású. A fenol vegyületeknek köszönheti antioxidáns hatását. A szobanövény kedvelőknek jó hír, hogy kimutatták légtisztító hatását, ugyanis megköt sok illékony szerves vegyületet!

Forrás: International Journal of Herbal Medicine 2013; 1 (3): 120-121.

virágzó félbibe

A félbibe kertészeti értéke

A félbibe dísznövényként sem utolsó. Trópusi kertekben talajtakaróként ültetik.  A mi klímánkon levelével díszítő szobanövényként tartható. Elfogyasztása helyett koncentrálj  megfelelő elhelyezésére és gondozására! Függőkosárban, bármilyen virágállványról leomló ámpolna növényként a legmutatósabb. Régebben igen divatos akvarisztikai dísznövény volt. Azt tudni kell róla, hogy bár egy ideig szépen díszít az akváriumban, de 2-4 hónapnál tovább nem bírja vízben, és elpusztul. Azonban paludáriumban, a partrészbe ültetve szemet gyönyörködtetően fejlődik. A paludárium olyan elrendezés, ahol partrész is kapcsolódik az akváriumhoz, így ez az elrendezés a florárium/terrárium keveréke,

Gondozása nem igényel nagy hozzáértést. Vízzel jól átjárható, jól levegőzött talajba ültetve a kezdeti gyors növekedésű szakaszban viszonylag sok, később kevesebb vízzel öntözd. A pangóvizet nem tűri. Magasabb páratartalom kedvező számára, ezért jót tesz neki, ha tálcára terített vizes kavicsra állítod. A világos helyeket kedveli, de a tűző naptól óvni kell,  Tavasszal tanácsos visszavágni. Kitűnően szaporítható szárdugványról.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil