A sugárarália igénytelen, de kinyírható

A kevésbé igényes szobanövények egyike a sugárarália. Megelégszik némi vízzel, kevéske fénnyel, és jó vízgazdálkodású B típusú virágfölddel.

A sugárarália (Schefflera) nemzetség a borostyánfélék (Araliaceae) család egyik legnépesebb nemzetsége. Fajai a világ párás szubtrópusi, trópusi területein fordulnak elő. Fán élő és talajlakó cserjék, magas fák vannak közöttük. Sok fajuk és fajtájuk dísznövényként terjedt el.

terméses sugárarália

Wikimedia CC BY-SA 3.0, Link

A törpe sugárarália (Schefflera arboricola) alacsony termetű, sokágú bokor, sötétzöld, fényes levelekkel. Hosszúkás levélkékből álló, ernyőszerű, tenyeresen összetett levelei rendkívül mutatóssá teszik. Sok tarka fajtája ismert. A fiatalabb növények összetett leveleit 3-5 levélke alkotja, míg a drámai hatást nyújtó nagytermetű, idősebb növények egy összetett levele akár 12 levélkéből áll. Eredeti élőhelyükön virágoznak, a koronaszint fölé emelkedő virágzatuk a központi tengelyen fejlődő összetett fürt, számtalan apró, vörös virággal. Télen narancssárga bogyók díszítik. Levele, hajtása kalcium-oxalát kristályokat tartalmaz, ezért elfogyasztva mérgező.

Megfelelő klímán sok tarka levelű változatával együtt kertekbe, gyakran nyírt sövénynek ültetik. Nálunk szobanövényként, dézsás növényként tartható. A hajtáscsúcs kicsípésével bokrosodásra késztethető. Az idősebb növények fácskává nevelhetők.  Sokszor fonott törzsű fácskaként forgalmazzák.

Miután pára- és fény igényes, fűtött télikertben érzi magát a legjobban. A fiatal növények árnyékolást igényelnek. Nyáron a szabadban tartható, de a napégéstől óvni kel, nyáron félárnyékos helyen tartsd. Míg a zöld levelű változat a szoba árnyékosabb részében is jól el van, a tarka levelű több világosságot igényel.

Schefflera variegata

Visszafogottan, csak ha már kissé elfogyott a vize, akkor kell esővízzel kell öntözni. Ügyelni kell arra, hogy ne száradjon ki, de ne is álljon alatta a víz. A szár feketedését elsősorban baktériumok okozzák. Fellépésük oka többnyire túlöntözés. Megfázás vagy túlöntözés következményeként vizenyősödnek a levelek. Páraigényes, de ne permetezd a leveleket! Inkább állítsd kavicsokkal borított tálcára, amibe vizet öntesz.

Rendszeresen tavasztól- őszig heti 1 alkalommal kell tápoldatozni. Használj levéldísznövény tápoldatot, amelyben a N, P és K hatóanyag egyenlő arányban fordul elő. Az a növény, mely optimális ellátásban részesül, sötétzöld, fényes levelekkel rendelkezik, a hajtásvégi levelei is hasonlók, bár azok kicsit világosabbak. Átültetéshez B típusú virágföldet használj.

A Schefflera levele túl meleg és páraszegény körülmények között hullik. Ezért télen, különösen a tarka levelű változatokat hűvös, 14-16 fokos helyiségben célszerű tartani.

Légbujtással, hajtásdugvánnyal szaporítható.

Fajhoz kötött betegségei, kártevői nincsenek, de szobai tartásnál általános kártevők előfordulhatnak rajta. Például pajzstetvek, gyapjas pajzstetvek károsíthatják.

sugárrarália bonsai-nak nevelése

Kedvelt bonsai. Szára drótozással a megfelelő irányba terelhető. Leveleit le kell vágni, az első évben mindegyiket, hogy a megmaradt szárakon új leveleket hozzon. A következő években, tavasszal, már csak a nagyobb leveleket kell csak levágni. Párás körülmények között, például floráriumban tarthatod.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil