A ricinus Agatha Christiet is megihlette

Agatha Christie „A leselkedő halál háza” című regényének főszereplője a ricinus. Bár gyógynövény, manapság dísznövényként ültetik. Magja, levele elfogyasztva halálosan mérgező.

Ettől függetlenül a ricinusrajongók tábora nagy. Hiszen a ricinus óriásira meg tud nőni, lombjai akár egy különleges pálmáé, és virágai sem mindennaposak.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

A ricinus (Ricinus communis) őshazája kelet- India, Afrika. A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik, de a családnévvel ellentétben a növény nem tartalmaz tejnedvet. A közismert ricinus néven kívül, sok egyéb névvel is illetik: Krisztuspálma, Krisztuskeze, Jónás fája, vakondokfa, törökmag, kerti berzseny. A cikket olvasva rájöhetsz, hogy miért is van ennyi, különböző értelmű neve.

ricinus lomb

A halálhordozó ricinus

A teljes növény mérgező, kevésbé mérgező ricinin (alkaloid) és a halálos méregként ható ricin (polipeptid) tartalmának köszönhetően. Az utóbbi az egyik legmérgezőbb, természetes anyagcsere termék, amit ma ismerünk. Bár a ricinus levelei nem ingerelnek fogyasztásra, annál inkább a rendkívül mutatós magvak, amelyekből akár egy szem elfogyasztása is halálos lehet gyermekek számára. Senki, semmilyen indíttatásból, se kíváncsiságból, se hashajtó céllal ne kóstolja meg! Terroristák manapság is tettek kísérleteztek ricinnel történő tömeggyilkosság elkövetésére, legalábbis egyes médiahírek szerint.

Biotermesztők figyelem! Sok kártevő önvédelemből távozik, ha a ricinus megjelenik a színen. A vetés vagy ültetés előtt 10-15 cm mélyen a talajba dolgozott, ricinus darával kevert trágyapellet szintén repellens, azaz űző hatású, ricin tartalmának köszönhető. Riasztja a beásó, gyökereket károsító állatokat (pocok, mezei egér, cickány, vakond), a gyökérparazita cserebogárpajort, mocskospajort, lótetűt, hangyát, valamint a drótférgeket, fonálférgeket.

ricinus terméságazat

Ricinus terméságazat.

A szelíd, gyógyító ricinus

Annak ellenére, hogy a ricinus mérgező, a mag táplálószövetének zsíros olaja, a ricinusolaj, közismert hashajtó, amit ma is használnak Hogy lehet ez? A titok nyitja, hogy a magból hidegen kisajtolt, forró gőzzel átmosott olaj nem tartalmazza a méreganyagokat. Az olaj hashajtó hatását a ricinolsavnak köszönheti. Érdekes megjegyezni, hogy homeopátiás szerekben epekő és éppen fordítva, hasmenés ellen (!), valamint tejserkentőként alkalmazzák. A ricinusolaj gyulladás gátló, külsőleg nem csak sebek, horzsolások, kisebb égési sérülések gyógyítására alkalmas. A bőr kondicionálására is kiváló, stimulálja a kollagén és elasztin termelődését, ezért a kozmetikai ipari szintén használja.

Haszonnövényként a trópusi és a mediterrán területeken régóta termesztik, sőt nálunk is több fajtáját nemesítették, így születtek az ötvenes években a „Iregi korai”, a „Székács-féle”, ill. „Mezőhegyesi” fajták. A ricinusolaj előállítási technológiájának kidolgozása Jáky Miklós (1903 -1984) vegyészmérnök nevéhez fűződik. Mára azonban a hazai ricinusolaj gyártása megszűnt, sőt a fajtákat is visszavonták.

ricinus termés

A díszítő ricinus

Trópusi jellegű lombozata, különleges terméságazata alkalmassá teszi, hogy dísznövényként használjuk. Sokan talán kissé túlzott mértékben tartanak tőle, ezért a tévhitek eloszlatás céljában megemlítjük, hogy bőrön keresztül nem mérgez, és a hiedelemmel ellentétben nincs betiltva a dísznövényként a termesztése.

Ezért szeretjük a ricinust: Gyors fejlődésű, ezért a mérsékelt égövön egynyáriként ültethető. Eleinte csak egy hajtás tör a magasba, de később elágazik, hajtásai elfásodnak, és sűrű lombozatot fejleszt. Az alapfaj tenyeresen osztott leveli fényes zöldek, ám a kertészeti fajták levelei lehetnek bronzosak, vagy a zöld lombok az erek mentén bronzosak esetleg fehérek. Július-szeptember táján a hajtáscsúcson leples virágzatot fejleszt, a termős virágok termőlevelei vörösek, a porzós virágok porzói krémfehér csoportokat alkotnak. Golflabda méretű, felnyíló toktermésben fejlődnek fényes, mintás, babszerű termései, amelyek egyik végükön köldökkúpot (karunkulát) viselnek. Helybevetéssel tavasszal szaporíthatod. Napos, széltől mentes helyre való, sok öntözést kíván, különösen, ha valaki az extra méretekre törekszik. Egyébként metszéssel kordában tartható. Száraz időben takácsatkák jelenhetnek meg rajta.

A hetvenes években Dr. Kovács Zoltán több fajtája is állami elismerést kapott. Ilyenek a leveleikkel díszítő, virágot nem fejlesztő, barna lombú Viharfelhő’, vagy az ezüstös lombú ’Ezüstfelhő’, a mutatós, piros bugájú ’Fáklya’ és a lila bugájú ’Auróra’.

Legmutatósabb, ha szoliternek ülteted. Sokat sövényt nevelnek belőle. Konténerben is szokták nevelni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!