A növények megeszik az élesztőt?

Sok hobbikertész számolt be az élesztő növényekre gyakorolt jótékonyhatásáról. A kenyérélesztő növényekre gyakorolt pozitív hatásával nem csak a hobbikertészek kísérleteznek, hanem a mintegy 1500 létező élesztőfaj több fajával kutatóintézetek, kutatócsoportok is foglalkoznak. 

Ismerkedj meg az élesztővel!

Az élesztőgombák egysejtű gombák, különböző szervesanyagokat vesznek fel, oxigén jelenléte nélkül is működik az anyagcseréjük, és gyorsan képesek szaporodni. Bimbózással vagy osztódással gyorsan szaporodnak, mind folyadékban, mind szilárd anyagokon pl. talajrészecskéken. Az élesztőoldat, mint biostimuláns, fehérjéket, szénhidrátokat, nukleinsavakat, lipideket, növekedési hormonokat, enzimeket, különböző ásványi anyagokat is tartalmaz.

A növények megeszik az élesztőt?

Régebben több tudományos kutatás megállapította, hogy a gyökerek képesek mikróbákat felvenni, ezzel is segítve, hogy a növény tápanyaghoz jusson, amit rizofágiának neveztek (rizo= gyökér, fágia=fogyasztás, evés). Vagyis a gyökerek képesek enni, habár ez a megközelítés kicsit abszurdnak tűnik első közelítésben. A jelenséget először a gyökerekkel szimbiózisban élő egysejtű mikroorganizmusokra írták le. A gyökérzónából a gyökerekbe belépő mikróbák átalakulnak, elvesztik sejtmembránjuk és sejtfalukat, és a bennük lévő tápanyagot kibocsájtják. (Microorganisms 2018 Sep 17;6(3):95.doi: 10.3390/microorganisms6030095.) A sütőélesztő fajjal (Saccharomyces cerevisiae) végzett vizsgálatokban is bebizonyosodott, hogy hasonló jelenséggel állunk szemben, legalábbis salátával végzett kísérleteken. Kimutatták, hogy az élesztő sejtek összegyűlnek a gyökérzónában, majd a gyökérbe lépve tápanyagot bocsátanak ki, és mintegy felszívódnak (Maha Ali Abdul Ameer and Hameed Nafea Hussein 2020 J. Phys.: Conf. Ser. 1664 012116 DOI 10.1088/1742-6596/1664/1/012116).

Az élesztő növényre és talajra gyakorolt pozitív hatásai

Több kísérlet bizonyítja, hogy a növények növekedését, fejlődését serkentik a különböző élesztőgombák, így szóba jöhetnek, mint potenciális biotrágyák, növénykondicionálók és biopeszticidek.

  • Segítik a talajban a tápanyagfeltáródást a talajban lévő növényi maradványok, komposzt vagy istállótrágya lebontásával, amely segítségével a növények számára a talajban található tápanyagok (N, P, K) felvehetőformában lesznek jelen, viszont megkötik a mérgező szermaradványokat és nehézfémeket, segítik a talajéletet, ebből adódóan javul a talaj szerkezete, vízgazdálkodása.
  • A növények fejlődését, növekedését segítő növekedés serkentő és biostimuláns fitohormonokat és enzimeket állítanak elő.
  • Szóba jönnek, mint biopeszticidek is, gombaölő hatásukra találták a legtöbb bizonyítékot.
  • Ezen kívül a növények stressztűrőképességét is növelik, növelik a sótűrést, fokozzák a hő- és szárazságtűrést.

(Plants 2021, 10(5), 822; https://doi.org/10.3390/plants10050822)

zöldséges kert

Próbáld ki az élesztőt a házikertben!

Az élesztő gombák nem csak a talajban, a talajba oltva ill a talajból felszívódva fejtik ki jótékony hatásukat, hanem a lombfelületre permetezve is. Hazai szakirodalom is hivatkozik erre https://www.mdpi.com/2223-7747/10/5/822.

Általában elmondhatjuk, hogy 0,5-1%-os koncentrációja már kifejtik jótékony hatásukat. Kipróbálhatod talajba vagy komposztra vagy az ültetőgödörbe öntözve vagy lombtrágyaként.

Fontos megjegyezni, hogy az élesztőt kiegészítő kondicionálóként használd. Az élesztő használatát tekintsd kísérletnek, és ami beválik azt alkalmazd bátran, eddig mellékhatásai, káros hatásai nem ismertek, túladagolásából eredő károsodásokról sincsenek információk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák