A kis télizöld meténg a legbájosabb talajtakaró

A tavasszal virágzó kis télizöld meténg egyike a legbájosabb és legkönnyebben tartható gyeppótló évelőknek.

A Kis télizöld meténg (Vinca minor) alacsony növésű örökzöld évelő, amely a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozik. Bőrnemű levelei tojásdad alakúak, sötétzöldek, fényesek. A növény virágai kék-lila-bíbor vagy fehér színűek, és ötszirmúak. A virágok tölcsér alakúak, és a levelek hónaljában nőnek. Tavaszi virágtengere megkapó látványt nyújt. A növény gyorsan elszaporodik mivel a hajtások könnyen meggyökereznek. Mérgező növény, azonban egyes hatóanyagait az orvoslásban felhasználják, ugyanis leveles hajtásai több mint 30-féle alkaloidot tartalmaznak, legjelentősebbek a vinkamin, izovinkamin és vincin. Vérnyomáscsökkentő, agyértágító, vizelethajtó hatású. A népi gyógyászatban „vértisztító”, vizelethajtó teakeverékekben és sebgyógyításra használták.

kis télizöld meténg

A nedves, árnyékos helyeket kedveli, de jól alkalmazkodik a gyenge talajhoz, a hideg időjáráshoz, de a meleget és szárazságot is tűri, bár levelei száraz körülmények között lekókadnak, eső vagy öntöz után azonnal magukhoz térnek. A növény képes elterjedni a talaj felszínén, és gyakran terjed az erdők alján vagy a kertekben. Mivel nagy felületeket képes beborítani, a kis télizöld meténget gyakran használják talajtakaróként azokon a területeken, ahol más talajtakaró növények már csődöt mondanak.

Az alábbiakban felsoroljuk néhány előnyös tulajdonságát:

Talajtakaró: Ahogy már szó volt róla, a télizöld meténg a talajtakaró növények egyik legjobb példája. Gyorsan terjed, így gyakran használják gyep helyett, talajtakaróként csökkenti a gyomok számát és a talaj kiszáradását. A lejtőkön terjedő télizöld meténg, mivel a gyökérzete erős és stabilan fogja a talajt, megakadályozza a talajeróziót is.

Díszértéke: A télizöld meténg egész évben díszíti a kertet. Tavasszal nyár elején kék-lila vagy fehér virágai és az örökzöld levelei szép kontrasztot adnak más virágokkal vagy lombos növényekkel. Fényes örökzöld levelei pedig egész évben díszítenek.

Sziklakert: A télizöld meténg szépen díszíti a sziklakerteket.

Árnyékos helyek: A télizöld meténg jól bírja az árnyékot is, így a kert sötétebb részeire is ültethető.

cserepes télizöld meténg

Cserépbe ültetve: Ha cserepekbe szeretnéd ültetni, akkor is ideális növény, amit kerti út mentén vagy teraszon, balkonon is tarthatsz. Ilyenkor metszéssel tarthatod kordában.

A kertészeti fajták kissé igényesebbek, humuszos, jó vízgazdálkodású talajba valók. A télizöld meténg néhány kertészeti fajtája:

Variegata‘ – fehér sávokkal rendelkező levelek szép kontasztot adnak az április-májusban nyíló ibolyakék virágokkal. Jól tűri a mélyárnyékot.

Atropurpurea‘ – bíbór színű virágait április-májusban hozza.

Blue’ – nefelejcskék virágait áprilistól júniusig hozza.

Vinca minor 'Alba'

Alba‘ – tiszta fehér virágok április-májusban nyílnak. Párás, védett fekvésbe való

Aureovariegata‘ – arany sávokkal tarkított leveleivel is díszít. Márciustól májusig hozza lilás-kék virágait.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!