A japánok imádják a kínai mizunát, ami télen kiváló salátahelyettesítő

A japánok imádják a mizunát, amely egy salátaként fogyasztható káposztaféle. Próbáld ki te is! Vetheted szeptemberben, márciusban, vagy hidegágyba, edénybe télen is.

A Japánban közkedvelt mizuna neve vízizöldet jelet, ez számtalan nevének egyike, amellyel ezt a káposztafélét illetik. Neveinek soksága közül említünk néhányat: wasabi saláta, kijona, mustárspenót, japán zöldség, paprikafű. Nem kell elveszni a nevek sokaságában, mert a tudományos neve alapján, Brassica juncea var. Japonica, biztosan beazonosítható. Ázsia fontos olajnövényének (A magjából vonják ki az olajat), a szareptai mustárnak (Brassica juncea) egyik fajtája.

mizuna

Bár Kínából származik, Japánban örvend a legnagyobb népszerűségnek. Nálunk még ritkaság számba megy, de vetőmagja megvásárolható. Mutatós levelei talán legjobban a rukkolához hasonlíthatók. Egy tövön legalább 180 levél fejlődik, kompakt fészket alkotva, magassága 23-, szélessége 45 cm.

legalább 16 változata van forgalomban, köztük bordó levelűek, széles, és kevésbé csipkés levelűek is.

Így termeszd a mizunát

Ugyanúgy termesztik, mint a hűvös szezon rövid tenyészidejű, más salátáit. Szeptemberben illetve márciusban vetheted szabadföldbe, üde, jó vízgazdálkodású talajba, 0,5 cm mélyre. Már 4 0C-on csírázásnak indul, optimális számára a 8-18˚C. 10-15 cm tőtávolság a megfelelő számára, egyeléskor ilyen távolságban hagyd meg a palántákat. A ritkítással feleslegessé váló palántákat is ültesd át új helyre, illetve beltéren is nevelhetsz palántákat, amiket 3 hetes korukban kiültethetsz szabadföldbe. Nem csak ágyásba, hanem edénybe, sőt ablakládába is kerülhet. Ha hidegágyba veted, sokáig el fog látni friss zölddel. Egy családot pár tő bőségesen ellát.

mizuna edényben

Öntözd rendszeresen, mert száraz környezetben csípős ízű lesz. Száraz időben a földibolhák is jobban károsíthatják. Száraz időben a tavaszi vetés magszárba szökkenhet, ezért is hasznos gyakori öntözése. Védelmet nyújthat földibolha ellen a sorok mulcsozása. Hálóval védheted a növényt a kártevők támadásától. Gyors növekedésű. Egy tövet többször is megszedhetsz. Az első szüretre a vetést követő 2-3. héten kerülhet sor. Leszüretelheted egyszerre, majd utána kidobod, vagy 2-3 cm magasságig tarra vágod, és hagyod felújulni, amíg újra leveleket fejleszt, vagy folyamatosan lecsippentesz róla néhány levelet.

Termesztheted télen is, ha van (mini) üvegházad, fűtetlen télikerted, verandád, és megfelelő növénynevelő lámpád, illetve növénytápod. Vesd cserépbe.

mizuna szüret

Mizuna a konyhában

Igazi konyhakerti dísz, de nem csak megjelenése extravagáns, az íze is különleges. Csípős mustárra emlékeztető, de annál kissé borsosabb, enyhén káposzta ízű, zsenge korában lágy, később karakteres. Különlegessé teszi a zöld salátákat, pár levél csodát művel a szendviccsel. Grillezett húsokkal remek párosítás. Főtt tésztákhoz, levesekhez kitűnő. Remek pizza feltét, spenót helyettesítő, apróra vágva rizottóhoz adható. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns tartalma magas. A keleti konyha az erőteljesebb, kifejlett leveleket használja, megpárolják, húsokkal, halakkal tálalják, levesbe teszik sőt savanyítják is. A szára is fogyasztható, de tovább kell párolni, ezért a levéllemezt külön kell kezelni a szártól és a levélnyéltől. Levesbe, a leves elkészülte előtt kell hozzáadni. Hagymával, gombával grillezve kitűnő! Savanyításhoz sós, cukros, ecetese vízbe kell áztatni 48 órára.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por