A hószirom cserje megérdemli a figyelmet

A hószirom cserje nem vetekedik a világszépekkel, de megbízható, kevés gondozást igényel, már csak ezért is megérdemli, hogy számításba vegyék. Helye van a modern, természetközeli kertekben.

Az 1-2 méter magas hószirom cserje (Rhodotypos scandens) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, kissé bókoló, terjedő tövű, nemzetségének egyetlen tagja. Közép-Kínában, Koreában, Japánban honos, bár feltételezik, hogy oda dísznövényként került, csak később kivadult. Eredeti élőhelyén hegyvidéki erdőkben, völgyekben terem 100-800 méteren. Kínában szárított gyökerének és termésének főzetét főképp veseelégtelenség kezelésére használják.

hószirom cserje

Európában hálás, igénytelen dísznövényként, ám Észak-Amerika több államában invazív fajként tartják számon, mert sarjakról, és magról is gyorsan szaporodik, és kiszorítja az erdők cserjeszintjéből a hazai fajokat.

1794-ben Karl Thurnberg, Linné tanítványa írta le először. A nemzetség nevet Philipp von Siebold utazó adta neki, amikor holland kertészetébe termeszteni kezdte 1841-ben.

Érdekessége, hogy a rózsafélékre jellemző 5 sziromlevél helyett, virágtakarójában csak 4 szirom található. Az egyetlen rózsaféle, amelynek keresztben átellenesen állnak a fényes, élénkzöld, egyébként rózsákéhoz hasonló, fűrészelt szélű levelei. Hófehér virágai júniusban beborítják. Remek méhlegelő. Télen fekete bogyóival díszít, amely tavaszig fennmarad. Fényes termése a szederre emlékezetet, de eszébe ne jusson senkinek megenni, mert mérgező. Szerencsére a négyesével álló csoportos csonthéjas termés apró termései kemények, nem csábítanak arra, hogy elfogyasszák őket. Magvait a madarak annál inkább kedvelik, tehát helye van a madárbarát kertben. Nyírt vagy nyíratlan sövényként, szegélynek, csoportosan, magas talajtakaróként vagy háttérnövényként mutatós.

hószirom cserje virága

A hószirom cserje gondozása

Közepes tápanyag ellátottságú, jó vízgazdálkodású, nedves talajba, napra vagy félárnyékba való, így fejlődik a legszebben, de az árnyékot is tűri, a talajtípusra sem érzékeny, ha már megeredt, szárazság-, só- és légszennyezés-, portűrő. A túlöntözést kerülni kell. 4-5 évente ifjító metszésben részesülhet. Magról, félfás dugványról  ősszel, hidegágyban szaporítható. A magvak csírázásához hideghatásra van szükség.

Március 15. – november 15. között itt megvásárolhatod: Piacter.kertlap.hu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!