A hamvas cipruska a klímaváltozás egyik szupernövénye lehet

A hamvas cipruska örökzöld, aromás illatú félcserje. A növény természetes élőhelye a Földközi-tenger vidéke, de az egész világon elterjedt dísz- és gyógynövény. A klímaváltozás miatt kitüntetett figyelmet érdemel.

A hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) lassan növekvő, örökzöld, aromás illatú, 60 cm magas, 80 cm széles félcserje, amely az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik. A fészkes virágú növények, többek közt a napraforgó tartozik ide. A Santolina nemzetségbe a hagyományos gyógyászatban ősidők óta használt gyógynövények tartoznak, az alábbi tulajdonságaik miatt:  antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, emésztést és fájdalomcsillapító hatások.

hamvas cipruska gomb virágzata

A hamvas cipruska leírása

Az apró, molyhos, szürkés-ezüstöszöld levelek sűrűn állnak a vékony ágakon, és olyan hatást keltenek, mintha a növény valamiféle ciprus lenne. Levelei összedörzsölve aromás illatúak. A nyár folyamán kis, sárga, csöves virágai gombszerű virágzatot alkotnak a kétéves, fás hajtásokon. A virágszárak jóval a levelek fölé magasodnak, begyűjtést követően élővirágcsokrokban vagy szárazcsokrokban alkalmazhatók, belőlük illatos koszorú készíthető, potpourriban is felhasználhatók. Érdekes módon a levelek aromás illatával szemben virága nem aromás illatú. Termése kaszat.

A hamvas cipruska mint gyógynövény

Aromás illatát illóolaj tartalmának köszönheti. Virágos hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyert illóolajának fő hatóanyaga artemisia ketone (38.1%), camphor (11.7%) and beta-phellandrene (9.2%). (September 2000 Journal of Essential Oil Research 12(5):625-627 DOI:10.1080/10412905.2000.9712173.

Népi alkalmazása belsőleg

Szárított virágából készült teáját, amelyet kesetű kamillateának is hívnak, a népgyógyászat régóta használja, görcsoldó, gyomorerősítő, emésztésserkentő, szerepet játszik fájdalom és a gyulladás enyhítésében, valamint hatékony lehet a légzőszervi megbetegedések, például az asztma, allergiák és influenza kezelésében. De ugyanígy használják szárított virágos hajtását, illetve szárított termését is. Teájának fogyasztása nem javasolt esetleges toxikus hatása miatt.

Népi alkalmazása külsőleg

Külsőleg az ókori görögök a levélázalékkal (tea) ízületi fájdalmat, reumát kezeltek, az arabok szemgyulladás ellen szembe csöppentették, manapság a hajtást összetörve csípésre kenik, mert enyhíti a viszketést, csökkenti a gyulladást. Egyes megfigyelések szerint a szárított virágos hajtást finoman porítva és fahamuként szétszórva a konyhakerti zöldség ágyásban, rovarriasztó hatású, különösen hatékony káposztalepke ellen. Ahogy a szárított levendula hajtást, éppúgy lehet lehet használni a cipruska szárított virágos hajtását, a mediterrán vidékeken szekrénybe teszik molyűzőként, rovarriasztóként, kullancsűzőként házikedvencek vackába is elszórnak friss virágos hajtásaiból, illetve hasonló céllal ültetik tyúkól köré.

 Legújabb eredmények

Tudományosan alátámasztották fájdalomcsillapító, baktériumölő, gombaölő, fertőtlenítő és sebgyógyulást segítő tulajdonságait (Cuellar, MJ; Giner, RM; Recio, MC; Just, MJ; Máñez, S.; Cerda, S.; Ríos, JL A hagyományos gyógyászatban használt gyulladáscsökkentő gyógynövények szűrése bőrbetegségek ellen. Fitother. Res. 1998 , 12 , 18–23.). További érdekesség, hogy megfigyelték illóolajának gyomirtó hatását, mérhető eredmények születtek például szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus) esetében 20 μl/ml töménységben (Front. Nutr., 13 January 2022 Sec. Nutrition and Food Science Technology Volume 8 – 2021| https://doi.org/10.3389/fnut.2021.805138). Az eredmények alapján a szelíd növényvédelem egyik szépreményű aspiránsa.

virágzó hamvas cipruska

Virágzás után visszavágva megtartja kompakt formáját

A hamvas cipruska környezeti igényei és kerti alkalmazása

A hamvas cipruska a száraz körülményeket és a teljes napfényt kedveli, talaj szempontjából igénytelen, jól bírja a homokos, köves talajokat is. Városi kertekben is megél. Sikerrel nevelhető mészköves területeken.

A hamvas cipruska számos előnye miatt népszerű dísznövény. Lassú növekedésű, a szürkés zöld levelek szép kontrasztot adnak más színekkel, ezüstös lombjával egész évben díszít, a sárga virágok a nyári hónapokban még inkább kiemelik szépségét. Továbbá, mivel a növény szárazságtűrő, ideális növény száraz, aszályos területeken. Bujtással, gyökérdugvánnyal szaporítható tavasszal vagy ősszel szaporítható. Leggyakrabban tömegesen ültetik, egymástól 60-90 cm távolságra. Alacsony sövényként is ültethető szárazabb helyekre vagy napsütötte rézsűkre, száraz sziklakertbe. Edényben is nevelhető.

Ha a Hamvas cipruskát más növényekkel szeretnéd társítani, akkor fontos figyelembe venni, hogy a cipruska viszonylag lassan növekszik, így olyan növényekkel érdemes kombinálni, amelyeknek növekedési üteme hasonló. A Hamvas cipruska jól mutat más mediterrán növényekkel, például a levendulával, rozmaringgal. Ezek a növények hasonlóan szárazságtűrők és napos helyeket kedvelik, így kiválóan illenek egymáshoz. Szintén jól mutat a borókával, évelő szegfűvel társítva.

nyírt hamvas cipruska szegély

Nyírt hamvas cipruska szegély

Néhány tipp található a Hamvas cipruska gondozásához

Fény és hőmérséklet: A hamvas cipruska szereti a meleget és a napfényt. Ezért ültesd olyan helyre, ahol legalább 6-8 óra napsütés éri naponta. A cserje jól bírja a magas hőmérsékletet is, de a téli hideg és fagyos időszakban védelmet igényel.

Talaj: A hamvas cipruska kedveli a jó vízelvezetésű, homokos vagy agyagos talajokat. A túl nedves talajt nem tolerálja, ezért fontos a jó vízelvezetés biztosítása.

Öntözés: Az öntözésnél figyelembe kell venni a cserje természetes környezetét. A Hamvas cipruska szárazságtűrő növény, ezért csak akkor öntözzük, ha aszály van.

Metszés: A Hamvas cipruska metszéssel jól alakítható, ha növekedését még jobban le szeretnéd korlátozni, ha meg akarod tartani kompakt formáját, akkor érdemes rendszeresen metszeni. A metszés során csak az előző évi növekedést kell levágni, a régi fás részeket nem szabad eltávolítani.

Betegségek és kártevők: Kulcsfontosságú előnye, hogy ellenálló növény, se kártevői, de kórokozói nem jellemzők, de a túl nedves környezet problémák jelentkezhetnek, gombabetegségek léphetnek fel, ilyenkor érdemes a károsodott részeket eltávolítani. A növényt ritkán támadják a kártevők.

Ha betartod a gondozási tippeket, akkor a Hamvas cipruska szép és egészséges marad, amely kerted egyik dísze lehet. Faiskolák árulják!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák