Céklatermesztés a házikertben – vetéstől a betakarításig

A cékla az a zöldség, amely egyszerre szívós és hálás. Kevés gondozással is szép termést ad, és ha egyszer ráérez az ember a friss, édeskés, „földízű” gumó zamatára, onnantól kezdve minden évben helyet kap a veteményesben.

Ha kíváncsi vagy a cékla eredetére, tápértékére és gyógyhatásaira, olvasd el korábbi cikkünket itt: Cékla

Mikor és hova vesd a céklát?

A cékla a hűvösebb időt kedveli, így április közepétől vetheted, amikor a talaj már 8–10 °C-os. A túl korai vetés könnyen magszárképződéshez vezet, ezért jobb megvárni, míg a föld kellően felmelegszik. A legjobban laza, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajban fejlődik, de friss trágyát ne kapjon, mert az „felfújt”, repedésre hajlamos gumókat eredményezhet.

A cékla magja valójában nem egyetlen mag, hanem gomolyban álló csalmatok, vagyis több magot összefogó, fás terméscsoport. Valójában ezt a termés csoportot veted el. Emiatt egy helyéről gyakran több növény is kikel, ezért a kelés után ritkítanod kell az állományt, hogy a gumók elegendő helyet kapjanak a fejlődéshez.

A magokat 2–3 cm mélyre vesd, lazán porhanyós, finom morzsás talajba, hogy a kelés egyenletes legyen. Ha túl mélyre kerülnek, a kelés elhúzódik; ha viszont túl sekélyen veted, a kiszáradó talajréteg miatt nehezebben csíráznak.

A kiegyelt zsenge leveleket akár salátába is teheted – ízük a spenótra emlékeztet, és tele vannak vitaminnal.

cékla ágyás

Gondozás

A cékla nem kényes növény, de azért nem nő teljesen magától. Ha jó termést szeretnél, figyelj néhány dologra. A legfontosabb az egyenletes vízellátás. A cékla sekélyen gyökeresedik, ezért a felső talajréteg gyorsan kiszáradhat. Ha rendszertelenül öntözöl, a gumók megrepedhetnek, rostossá válhatnak, vagy elveszítik jellegzetes édeskés ízüket. Inkább ritkábban, de bőségesen locsold meg a sort, hogy a nedvesség mélyebbre is lejusson.

A talaj takarásával – például fűnyesedékkel, szalmával vagy levelekkel – sok vizet megspórolhatsz, és a gyomok is kevésbé törnek fel. A gyomlálást így is időnként érdemes elvégezni, mert a fiatal céklák nehezen viselik a konkurenciát.

Ha a talaj nagyon kötött, időnként lazítsd meg a sorok közét, hogy a gyökerek levegőhöz jussanak. A túlzott tápanyag-utánpótlásra viszont érzékeny: ha sok nitrogént kap, a levelek dúsan nőnek, de a gumók torzulnak, puhábbak lesznek. Inkább érlelt komposzttal vagy szerves trágyával javítsd a talajt a vetés előtt, szezon közben már ne trágyázz.

A cékla betegségekre kevésbé hajlamos, de a leveleken időnként megjelenhetnek levéltetvek vagy lisztharmat. Enyhe fertőzésnél elegendő egy csalán- vagy zsurlólé-permetezés, esetleg a természetes ellenségek – például a katicák – segítése. A gumók kártevői közül a drótféreg okozhat gondot, ezt megelőzheted, ha nem friss gyeptörésbe vetsz, és a talajt ősszel alaposan átdolgozod.

A cékla felszedése

A céklát szeptember–októberben, a talajmenti fagyok előtt takarítsd be.A gumókat lehetőleg száraz időben, ásóvillával, minél kevesebb földdel szedd fel, mert a nedves talajban könnyen megsérülnek, és hajlamosabbak lesznek a rothadásra. A betakarított cékláról a földet kíméletesen, kézzel dörzsöld le, de ne mosd meg tárolás előtt, mert a nedvesség csökkenti az eltarthatóságot. A lombot 2–3 cm-es csonkkal vágd vissza, így a gyökér nem veszít nedvességet, és kevésbé indul be a csírázás. Hűvös pincében vagy veremben, 4–5 °C-on és 85–90%-os páratartalom mellett tavaszig is eltarthatod.

cékla tárolás

Ne tárold fóliazsákban, mert a levegőtlen környezetben a gumók bepállnak, és jellegzetesen „földes” ízt kapnak. Inkább rétegezd őket nedves homokba, fűrészporba vagy tőzegbe – így megőrzik frissességüket, és nem fonnyadnak. A legjobb, ha a gumók nem érintkeznek közvetlenül egymással. Ha csak kisebb mennyiséget szedsz fel, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében, perforált zacskóban is elállnak 1–2 hónapig.

A fagyok előtt ki nem szedett céklát a szabadban ideiglenesen védheted vastag lomb- vagy szalmatakarással, de a tél beállta előtt mindenképp érdemes betakarítanod. A megfagyott gumók kiolvadás után gyorsan romlanak.

A konyhában a jól tárolt, feszes héjú céklák megőrzik édeskés, földes aromájukat, és kiváló alapanyagai maradnak a téli leveseknek, savanyúságoknak vagy frissen préselt céklalének is.

Céklafajta választék

Fajta neve Jellemzői Hazai elérhetőség
Bíborgömb Klasszikus gömb alakú, mélyvörös húsú, bőtermő fajta. Hazai vetőmagboltokban (pl. Gazdabolt, Kertimag) kapható.
Detroit Kiegyenlített növekedésű, édes, sötétvörös gumójú fajta. Széles körben elérhető több vetőmag-forgalmazónál.
Bíborhenger (Cylindra) Hosszúkás, henger alakú gumó, könnyen szeletelhető. Itthon is népszerű, több helyen forgalmazzák „Cylindra” néven.
Egyiptomi lapos Korai, lapított gumójú fajta, rövid tenyészidejű. Gyakori kínálatban, jól bevált házikerti fajta.
Chioggia Olasz különlegesség, piros-fehér csíkozott hús, enyhébb íz. Kapható vetőmag formában több hazai webáruházban.
Sárga húsú (Golden Beet) Narancsos-sárga héjú, aranysárga húsú, édes ízű különlegesség. Egyre több bio- és hobbivetőmag kínálatában megtalálható.

A jól tárolt céklából télen is készíthetsz friss salátát, savanyúságot vagy egészségerősítő céklalevet. Ha egyszer kipróbálod a saját termesztésű céklát, meglátod, mennyivel édesebb és zamatosabb, mint a bolti!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

6 rekeszes növényszárító háló