Burgonya betakarítás és tárolás

A burgonya az egyik legfontosabb, legnagyobb tömegű terményed a kertben. Nemcsak alapélelmiszer, hanem olyan növény, amit hónapokig tudsz tárolni – de csak akkor, ha betakarításkor és tároláskor is megfelelően bánsz vele. Itt kezdődik el az a gondos munka, ami hosszú távon meghatározza, mennyire lesz tartós, egészséges és élvezhető a saját termésed.

Mikor és hogyan szedd fel a burgonyát?

A burgonya felszedésének ideje augusztus közepétől október közepéig tart. A betakarítási idő függ az időjárástól. Amikor a burgonya szára és levelei teljesen elszáradtak, a gumó héja pedig már nem dörzsölődik le kézzel, ideje nekiállni a felszedésnek. Ez általában augusztus végétől október közepéig történik, az időjárástól és a fajtától függően. Ha túl korán szeded fel, a gumók még éretlenek – vékony héjúak, gyorsan fonnyadnak, és a tárolás alatt könnyebben megromlanak. A túl késői felszedéssel viszont már veszélyezteted a gumók állapotát: sérülékenyebbek lesznek, főleg, ha egy száraz időszakot követően hirtelen megérkezik az eső. Ilyenkor alakulhatnak ki a másodlagos gumók is, amelyek kisebbek, torzultabbak és kevésbé tárolhatók.

A betakarítás ideális körülményei

A szedéshez válassz napos, száraz időt. Ilyenkor a talaj könnyebben engedi el a gumókat, és kevesebb eséllyel sérülnek meg. A kézi betakarításhoz az ásóvilla a legjobb választás, mivel kíméletesebb, mint az ásó. Miután kiemelted a gumókat, hagyd őket árnyékos, jól szellőző helyen száradni 15–20 napig. Ez nemcsak a felesleges nedvességet párologtatja el, hanem segíti a kisebb sérülések gyógyulását is, így sokkal ellenállóbbá válnak a hosszabb tárolásra.

Ha már felszedted, a burgonyát, most jön a legfontosabb rész: a tárolás!

Válogatás: csak a legjobbak mehetnek tárolásba

A szárítás után jöhet a válogatás. A beteg, sérült, repedezett vagy csírázásnak indult gumókat mindenképp különítsd el. A leggyakoribb tárolási problémák ugyanis innen indulnak ki. Például a Fusarium fajok okozta gumórothadás gyakran már ilyenkor jelen van, de még tünetmentes. Ez a gombás fertőzés a talajból ered, és különösen akkor válik aktívvá, ha a tárolóhely túl meleg vagy rosszul szellőzik.

Miben tárold a burgonyát?

A burgonya tárolásához legfontosabb, hogy olyan eszközt válassz, ami engedi a levegő szabad áramlását, ugyanakkor védi a gumókat a fénytől és a sérülésektől. Erre kiváló lehet például a lyuggatott láda, fonott kosár vagy fából készült rekesz, de kisebb mennyiségnél akár erősebb papírdoboz is megfelel, ha jól szellőzik. A rétegek közé érdemes újságpapírt vagy kartonpapírt tenni, ami elnyeli a nedvességet és segíti a szellőzést. Műanyag zsákot vagy átlátszó tárolót viszont semmiképp ne használj, mert ezek könnyen bepárásodnak, és meleg, levegőtlen környezetet teremtenek, ami gyorsan elősegíti a rothadást vagy a csírázást.

Tárolási feltételek – hőmérséklet, páratartalom, fény

A kiválogatott, egészséges burgonyát olyan helyen tárold, ahol a hőmérséklet lehetőleg 6–8 °C körül mozog, a relatív páratartalom pedig 90% körüli. A sötétben tárolás alapfeltétel. A túl meleg tároló gyorsítja a csírázást, míg a túl hideg – főként a fagypont közeli – hőmérséklet a gumók „megédesedéséhez” vezethet. Ilyenkor a keményítőtartalom egy része cukorrá alakul, amitől nemcsak az íz változik meg, hanem főzés közben a gumók könnyebben barnulnak. Ez a folyamat szerencsére visszafordítható, ha a gumókat néhány napra melegebb helyre viszed.

Néhány szó a szolaninról

Ha a burgonya fényt kap, a héja bezöldülhet – ez a szolanin nevű glikoalkaloid felszaporodását jelenti.

⚠️ Figyelem – Szolanin a burgonyában

Mi az a szolanin?
A szolanin egy természetes eredetű, mérgező vegyület, amely a burgonya héjában és közvetlenül alatta képződik, ha a gumó fényt kap vagy megcsírázik.

Mikor keletkezik?
Főleg akkor, ha a gumót tárolás közben fény éri (világos helyen, áttetsző zsákban), vagy csírázásnak indul.

Milyen tüneteket okozhat?
Keserű íz, hányinger, hasmenés, fejfájás, súlyosabb esetben idegrendszeri zavarok. Különösen gyerekekre és idősekre veszélyes lehet.

Hogyan védekezhetsz ellene?
Tárold a burgonyát sötét, hűvös, fagymentes helyen. Ne használd fel a zöld héjú vagy csírázó gumókat – vágd ki a hibás részeket, vagy dobd ki az érintett darabot.

A rendszeres ellenőrzés fontossága

A rendszeres ellenőrzés nemcsak abból áll, hogy rápillantasz a burgonyára – azt jelenti, hogy időről időre kézzel átválogatod a teljes készletet, rétegenként haladva. Érdemes gumikesztyűt húzni, majd egyenként átnézni a gumókat: van-e rajtuk penész, puha folt, nedvesség, repedés, vagy elkezdődött csírázás. A gyanús vagy károsodott darabokat azonnal el kell távolítani a többiek közül, mert gyorsan továbbfertőzhetik az egész készletet. Ha csak egy kis sérülést látsz, azt sem érdemes kockáztatni – a legjobb, ha az ilyen gumót inkább felhasználod mihamarabb, vagy komposztba kerül. A csírázó példányok még nem feltétlenül veszélyesek, de ha a csíra hosszú és vékony, vagy a gumó fonnyadni kezd, akkor már nem alkalmas tárolásra. Az ellenőrzést hetente legalább egyszer érdemes elvégezni – hűvösebb tárolóknál elég lehet kéthetente, de az első időszakban, közvetlenül a betakarítás után, sűrűbben is indokolt lehet.

A vetőburgonyák esetében külön figyeld a hajtások megjelenését: ha nagyon vékony, 1–2 mm-es ún. „cérnahajtások” fejlődnek, az azt jelzi, hogy a gumó nem életképes. Ez lehet élettani eredetű (túl meleg tárolási hőmérséklet), de fertőzöttség is állhat mögötte – például a burgonya levélsodródás vírusa vagy szintén a Fusarium fajok.

Mi okozza a cérnahajtások kialakulását?

A vetőburgonya egyik tipikus, de nem mindig könnyen észrevehető problémája a cérnahajtás-képződés. Ilyenkor a gumók nem egészséges, vaskos csírákat hoznak, hanem csak vékony, fonalszerű hajtásokat – ezek mindössze 1–2 milliméter vastagok, gyengék, és nem képesek valódi hajtásokká fejlődni. Az ilyen gumók vetésre alkalmatlanok.

Ennek a jelenségnek több oka is lehet. Az egyik leggyakoribb az, ha a vetőburgonyát túl meleg helyen tárolod – tartósan 10 °C fölötti hőmérsékleten a gumó korán csírázni kezd, de nem fejlődnek ki rendesen a hajtások. A másik lehetséges ok a vírusfertőzés, például a burgonya levélsodródás vírusa, amely a gumóban is jelen lehet, és már csírázáskor akadályozza az egészséges növényfejlődést. Emellett a Fusarium gombák is felelősek lehetnek a gyenge csírázásért, főleg, ha a gumók korábban megsérültek vagy rossz körülmények között voltak tárolva.

Ha vetés előtt azt látod, hogy a gumók csak ilyen cérnahajtásokat fejlesztenek, ne használd fel őket, mert nem fognak életképes növényt hozni.

🦠 Tudtad? – Két gyakori burgonyabetegség

Burgonya levélsodródás vírusa: Ez a vírus sárgulást, gyenge fejlődést és torz vetőgumókat okoz. A fertőzött gumók gyakran csak vékony, életképtelen „cérnahajtásokat” fejlesztenek.
Védekezés: Csak egészséges, megbízható forrásból származó vetőgumót használj, és a fertőzött növényeket távolítsd el időben. A levéltetvek elleni védekezés is kulcsfontosságú, mert ők terjesztik a vírust.

Fusarium fajok: Talajból fertőző gombák, amelyek elsősorban sérült gumókon keresztül jutnak be. A fertőzés tárolás közben indul be, különösen meleg, párás környezetben, és gyors rothadást idéz elő.
Védekezés: Kíméletes betakarítással kerüld a gumósérüléseket, és tárold őket hűvös, jól szellőző, száraz környezetben. A vetésforgó és a talaj higiénia is segíthet a fertőzési nyomás csökkentésében.

fuzáriumos burgonyák

fuzáriumos burgonyák

Vasfoltosság és egyéb belső problémák

Ha a burgonyabelsőben vörösesbarna csomókat vagy elszíneződéseket veszel észre, az vas- vagy rozsdafoltosságra utal. Ezek az elhalt sejtcsoportok anyagcserezavar vagy genetikai hajlam miatt alakulnak ki. Bár nem fertőzőek és nem is veszélyesek az egészségre, esztétikai és élvezeti értékük vitathatatlanul csökken.

A gumón mutatkozó tüneteket – összefoglaló táblázat:

Tünet neve Gumón látható jellegzetesség Lehetséges ok / kórokozó Megjegyzés
Fusarium-száraz rothadás Belső, száraz, barna-fekete üregek, héj besüpped Fusarium gombafajok Sérüléseken keresztül jut a gumóba, betakarításkor fertőz
Burgonyavész okozta rothadás Héjon sötétbarna folt, belül vöröses-barnás elhalás Phytophthora infestans gomba Tárolás közben más rothadásokkal együtt jelentkezhet
Rózsaszín rothadás Szivacsos, rózsaszínes hús, később megbarnul Phytophthora erythroseptica Vágáskor rózsaszín árnyalat látható, ami később sötétedik
Lágy rothadás Vizes, nyálkás, bűzös, szétomló részek Dickeya, Pectobacterium baktériumok Gyors lefolyású, különösen meleg, nedves tárolásnál
Poros varasodás Parás dudorok, töréskor porral teli üregek Spongospora subterranea gomba Esztétikai hiba, de előkészítheti más fertőzések útját
Közönséges varasodás Kérges, csipkézett, felszíni vagy mélyedő foltok Streptomyces scabies baktérium A gumó ehető, de a megjelenés rontja az értékesíthetőséget
Ezüstös varasodás Héjon ezüstösen csillogó, világos foltok Helminthosporium solani gomba Tárolás során romlik a héj állapota, a gumó szárad
Fekete pöttyök Apró, sötét pontok a héjon, gyakran szabálytalanul Colletotrichum coccodes gomba Felületi jellegű hiba, főleg tárolás alatt jelenik meg
Belső barna ívek / nekrotikus vonalak Vágáskor belső, hullámos barna vonalak Dohánygyökér vírus (Tobacco Rattle Virus) A tünet nem látható kívülről, csak feldolgozáskor
Parafás foltok („spraing”) Kemény, barna, kérges foltok a héj alatt Burgonya csíkos törpülés vírus (Potato Mop-Top Virus) vagy stressz Rontja az esztétikai minőséget, de nem veszélyes
Fejlődési rendellenességek Üreges szív, hosszanti repedések, barázdák Hirtelen növekedés, víz- vagy hőstressz Nem fertőző, de tárolásra és feldolgozásra rosszabb

Mi okozza vasfoltosságot?

A vasfoltosság – más néven rozsdafoltosság – a burgonya húsában látható vörösesbarna, kemény foltok formájában jelenik meg. Ezek az elváltozások nem fertőző eredetűek, hanem elsősorban tápanyag- és oxigénhiány következményei. A gumó belsejében lévő sejtek egy része elhalhat, ha fejlődés közben nem jut elegendő oxigénhez – ez akkor fordul elő, ha a talaj túlságosan tömörödött vagy vízzel telített. Emellett a mangán-, vas- és kalciumhiány, illetve a magas talaj-pH is fokozza a kockázatot. A jelenség fajtától is függ: vannak olyan burgonyafajták, amelyek hajlamosabbak a vasfoltosság kialakulására. Bár nem veszélyes, az érintett gumók élvezeti értéke csökken, és főzés után is láthatóak maradhatnak a barna foltok.

rozsdafolt burgonyán

rozsdafolt burgonyán

Gondos munka, bő termés – egész télre

Ha mindezekre odafigyelsz – a betakarítás időzítésére, a szárításra, a megfelelő hőmérsékletre, a fény kizárására és a rendszeres ellenőrzésre – akkor a saját termesztésű burgonyád hosszú hónapokon keresztül is megőrzi minőségét. És ez nemcsak spórolás, hanem valódi sikerélmény is – hiszen te nevelted, és te gondoskodtál róla minden fázisában.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

6 rekeszes növényszárító háló