Világszerte csökken a mezőgazdasági területek termőképessége a vizek sótartalmának növekedése miatt. Tanuljunk a természettől, akárcsak bizonyos halofita (sótűrő) növények, amelyek a sót felveszik ugyan, de azt biztonságos helyen, többek közt hólyagsejtekben tárolják. Mondja Dr. Sergey Shabala, a tasmán egyetem professzora, a témában a Trends in Plant Science tudományos folyóiratban, 2014. novemberében megjelent cikk egyik szerzője. A termesztők céljai között ilyen növények eddig nem szerepeltek, pedig ígéretes dimenziók nyílnának meg a sótűrő növények termesztésével. A talajok elsósodása elleni küzdelem dollármilliókat emészt fel, csak így lennénk képesek 9,3 milliárd embert etetni 2050-re. Dr. Shabala azt kutatják, hogyan lehet olyan génmódosított növényeket előállítani, amelyekben ilyen só tároló hólyagsejtek fejlődnek pl. búzában vagy éppen rizsben, ezáltal a talaj sótartalma kevésbé befolyásolná fejlődésüket és a terméshozamot. A kutatók már megtalálták azokat a géneket, amelyek a sóleadásért felelős trichómákat kifejlesztéséért felelősek. A kutatások tovább folynak.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás