Tavasszal a legszebb a pettyegetett tüdőfű

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*

A gyógy- és dísznövényként is ismert pettyegetett tüdőfű áprilisban igencsak szép látványt nyújt. Nem csak színváltós virágzata, hanem pettyes levelei is felhívják magukra a figyelmet.

virágzó tüdőfű

A pettyegetett tüdőfű botanikája

Az Európában, így Magyarországon is őshonos évelő növény, az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó pettyegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis). Vadon gyertyán- és bükkelegyes üde erdőkben, szurdokerdőkben, ligeterdőkben fordul elő. 15-30 cm magas, lágyszárú, bokros tövű, gyöktörzzsel terjed. A növénycsaládra jellemzően serteszőrök borítják. Áprilisban, május elején megcsodálhatod ovális, csúcsos végű fehérrel pettyegetett leveleit, amelyek a virágszáron találhatók, és két színben pompázó tölcséres virágait, melyek a tőlevelek kifejlődése előtt jelennek meg. A virágzat kunkort alkot. A virágok bimbóban vörösesek, később rózsaszínűek, elnyíláskor pedig kékek. Mindezt a virágok színét adó antocianineknek köszönheti, amelyek a kémhatástól függően változtatják színüket. A nektárban gazdag virágok a méhek, darazsak kedvence. A nyár folyamán már nem olyan látványos a növény. A 16 cm hosszú nyári levelek szíves vállúak, fehér foltosak, hosszú nyelű.

A pettyegetett tüdőfű gyógyhatásai

A virágos hajtásokat a virágzás derekán szedik, de gyűjtik nyári leveleit is. Mint a növény neve is mutatja, teáját önmagában vagy teakeverékekben hurut ellen köptetőként, és asztma ellen használja a népi gyógyászat. Hatóanyagai: Nyálkaanyagok, allantoin, flavonoidok illetve glikozidok. Hosszú idejű alkalmazását nem javasolják, miután kimutattak benne pirrolizidin alkaloidokat is.

tüdőfű tőálló levelei

Hurutoldó tea készítés: 2 teáskanálnyi drogot 1/4 l forró vízzel forrázd le, 10 percig áztasd, majd szűrd. Mézzel édesíthető! Napi adagja 3 csészényi. 3-4 hétnél hosszabban ne használd! (http://www.hieronymus-bock.hu)

Pettyegetett tüdőfű a kertben

Kifejezetten árnyék, félárnyékkedvelő növény, mely üde, humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű, semleges, gyengén meszes talajban érzi jól magát. Száraz körülmények között igen hajlamos a lisztharmatra. Városi kertekben esélytelen a tartása. Azonban erdő közeli, patakparti helyeken, árnyékos erdős területeken, természet közeli kertekben, mondjuk Völgyzugolyban, szépen virul. Fagytűrő. Lassan fejlődő talajtakaró növény. Szívvirággal (Dicentra) együtt társítható. Mindkét növény egy időben virágzik.

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!