A tavaszi erdő egyik markáns növénye a manapság igen kedvelt és nagyra becsült medvehagyma, amely virágjában megkapó látványt nyújt. Nem összetévesztendő a gyöngyvirággal! Állítólag a medvék egyik kedvenc téli álmot követő csemegéje.
A friss zöld szőnyegként kibontakozó medvehagyma (Allium ursinum) az egyik legnépszerűbb tavaszi vadnövény. Nemcsak látványos virágzása miatt kedvelt, hanem intenzív fokhagymaillatú levelei miatt is, amelyeket egyre többen használnak a konyhában és gyógyászati célokra. Fontos azonban, hogy ne tévesszük össze a mérgező gyöngyvirággal! A legenda szerint a medvék is előszeretettel fogyasztják, amikor téli álmukból felébrednek.

Azt érdemes megjegyezni, hogy tíz évvel ezelőtt sokan azt sem tudták, hogy van ilyen növény. Ehhez kellett némi marketing és hírverés. Orrfűn immár hagyományosan rendezik a medvehagyma fesztivált. Minden bio- vagy kertészettel kapcsolatos rendezvényen megjelennek a medvehagymatermékek. Csokorba szedett leveleit már nem csak piacon árulják.
Medvehagyma botanikája
A medvehagyma az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába, azon belül pedig az Allium nemzetségbe tartozik, amely több mint 900 fajt számlál. A nemzetség legismertebb képviselői közé tartozik a fokhagyma (Allium sativum), a vöröshagyma (Allium cepa), a póréhagyma (Allium ampeloprasum) és a snidling (Allium schoenoprasum).
A medvehagyma évelő, hagymás növény, amely 30–50 cm magasra nő. Lándzsás, hosszú nyelű levelei fényes zöldek, és telepeket alkotva fejlődnek. Fehér, csillag alakú virágai ernyős virágzatban április-májusban nyílnak. Termése toktermés, amely nehezen csírázó magokat tartalmaz.
Elterjedése:
Európa nagy részén őshonos, megtalálható Nyugat- és Közép-Európában, valamint a Kaukázusban és Kis-Ázsiában is. Magyarországon főként a Dunántúlon és az Északi-középhegységben fordul elő, míg az Alföldön szinte teljesen hiányzik. Jellemző élőhelyei a nyirkos, üde talajú, árnyas bükkösök és gyertyános-tölgyesek.
Medvehagyma gyógyhatásai
A medvehagyma számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek főként kénvegyületeinek, illóolajainak és flavonoidjainak köszönhetők.
- Fő hatóanyaga az allicin, amely baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik.
- Méregtelenítő, serkenti az emésztést, és segíthet a bélrendszer fertőzései ellen.
- Csökkenti a vérnyomást, elősegíti a keringési rendszer egészségét.
- Javítja az immunrendszer működését, különösen tavasszal ajánlott fogyasztani.
- Illóolaj- és ásványianyag-tartalma magasabb, mint a termesztett fokhagymáé.

A medvehagyma levele színén és fonákán is matt, levele jóval puhább.
Medvehagyma szedése
A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirág vagy az őszi kikerics mérgező leveleivel. Az azonosításban segíthet:
- Levelei egy tövön egyesével nőnek, míg a gyöngyvirág egy tövön több levelet hoz.
- Illata frissen dörzsölve határozottan fokhagymás, míg a hasonló mérgező növényeknek nincs ilyen illatuk.
- A gyöngyvirág levélnyele hengeres és lilás árnyalatú, míg a medvehagymáé lapos és zöld.
Fenntartható gyűjtés
- Csak virágzás előtt szedjük, amikor a levelek a legzamatosabbak.
- Egy tövön mindig hagyjunk néhány levelet, hogy a növény tovább fejlődhessen.
- A medvehagyma nem védett, de sok állománya védett területen található, ahol a gyűjtés engedélyköteles!
Bár a medvehagyma egyelőre nálunk nem védett növény, de ha a természetben szeretnénk gyűjteni belőle, tudnunk kell, hogy állományainak többsége védett területre esik, ahol a gyűjtés külön engedélyhez kötött. Írja Barina Zoltán a Természettudományi Múzeum blogjában. Az ismert és könnyen megközelíthető állományokat az utóbbi években sokan látogatják és a gyűjtéssel, taposással látványos kárt okoznak a medvehagyma állományaiban. Megfosztva ezzel másokat a medvehagyma virágzásának feledhetetlen látványától és jelentősen gyengítve a populációkat és csökkentve azok szaporodási sikerét. Mivel a medvehagyma ma már frissen és cserépben is kapható, könnyen szaporítható, sőt akár fagyasztva tartósítható is, így könnyen hozzájuthatunk a finom kora tavaszi csemegéhez a természet kizsákmányolása nélkül is.

Medvehagyma a kiskertben
A medvehagyma nem minden kertben érzi jól magát, mivel speciális igényei vannak:
- Félárnyékos, hűvös, nedves helyeket kedvel, lombos fák alatt érzi jól magát.
- Jó társnövény, természetes kártevőriasztó hatással bír.
- Magról nehezen szaporítható, mert a magok akár 2-3 évig is elfekszenek a talajban.
- Hagymás szaporítás ajánlott – a kis hagymákat ősszel kell ültetni.
- Tőosztással a medvehagyma kora tavasztól április végéig (a hóvirág elvirágzásáig) jól szaporítható. Cikk ajánlat: Szaporítás osztással.
Mire ügyeljünk ültetésnél?
- A hagymák 20 cm távolságra kerüljenek egymástól.
- 2-3 cm mélyre ültessük őket, és lombbal takarjuk be.
- Ne használjunk fenyőtűt vagy avart, mert ezek gátolhatják a fejlődést.
Tipp:
- Jó társnövény, amely segít távol tartani a kártevőket és a kórokozókat.
- Kecskékkel legeltetve a sajtkészítésre szánt kecsketej ízletesebb lesz!

Medvehagyma felhasználása a konyhában
A medvehagyma frissen szedett levelei mellett virágait is felhasználhatjuk. Íze markánsabb, remekül díszíti ételeinket! Még terméses állapotban is fogyasztható. Ilyenkor az aroma még erőteljesebbé válik.
- Levesek, főzelékek, szószok ízesítésére.
- Friss salátákba, szendvicsekbe téve pikáns ízt ad.
- Fűszervaj és pesztó készítéséhez kiváló.
- Virágai is ehetők, díszítésre is alkalmasak.
Tipp:
- A növény levelét gyümölcscentrifugával préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.
- A medvehagyma szezonja rövid, de fagyasztva vagy olajban eltéve is megőrizhetjük ízét. Így egész évben élvezhetjük ezt az egészséges, aromás vadnövényt!
Medvehagyma Peszto
Keverjünk össze 20 dkg apróra vágott medvehagymalevelet, 20 dkg bazsalikomot, 20 dkg reszelt parmezánt, 15 dkg pirított fenyőmagot, egy kevés sót és bőséges olívaolajat. Turmixoljuk simára, és máris kész a tavaszi pesztó!
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás