Kerámiafejes automata öntöző, cserepes és dézsás növényekhez

Egy új, ötletes és praktikus automata csöpögtető önöntöző került a piacra, ami már nálunk is, a Kertlap Kertészeti Webáruházban is megvásárolható!

Ha távol vagyunk otthonról, és szeretnénk elkerülni a növényeink kiszáradását, ez a csöpögtető önöntöző tökéletes megoldás a növényeink lassú és folyamatos öntözéséhez.
Az önöntöző rendszer egy csőből, és egy kerámia kúpból áll.
A víz a fizikai szívóhatás eredményeképpen a tartályból (ezt neked kell kitalálni, hogy mi legyen, pl. vizes palack, pohár) a csövön át kerül lassan a talajba süllyesztett kerámiakúpba (öntözőfejbe), majd onnan szivárog be a talajba.

kerámiafejes önöntöző

Ha a cserepet megemeled, illetve a tartályt mélyebbre helyezed, akkor a vízvezetés a kerámia kúp pórusainak és a talaj szemcsés szerkezetének köszönhetően kialakult kapillárisokon át történik. Ilyenkor szívó hatás érvényesül, amely a tartályból a talajba szívja  a vizet annál nagyobb mértékben, minél szárazabbá válik a talaj.

A szívóhatás sikeres érvényesüléséhez biztosítani kell, hogy a vízoszlop ne szakadjon meg, folyamatos legyen, a rendszerbe ne kerüljenek buborékok.

A buborék mentességet így érheted el:

• A kerámia öntözőfejet 10 percre vízbe kell áztatni, hogy a kórusai feltöltődjenek vízzel.
• A tartályt (pl. vizes palackot) fel kell tölteni vízzel.
• A csatlakozó csövet is vízzel kell megtölteni, úgy hogy ne kerüljön buborék a rendszerbe. Ez a legkönnyebben úgy érhető el, hogy a csövet szabad végével a tartályba helyezed, a tartályt a cserepes növény talajfelszíne fölé emeled, és addig tartod ott, amíg a víz el nem kezd a cső sapkában végződő végén kicsöpögni.
• Ha ez megtörténik, a vízvezető cső végén lévő műanyag sapkát szorosan rá kell húzni a kerámia kúpra.

Az így kialakított összefüggő vízoszlop segítségével már folyamatosan kerül a víz a talajban. A vízáramlás sebessége a tömegétől, a talaj szerkezetétől, a talaj kiszáradásának mértékétől függ. A talaj kiszáradásának mértéke a talajfelszínéről történő párolgás, a növény gyökerein keresztül történő vízelvétel mértékétől függ.

Nagyobb méretű, nagyobb vízigényű növények, nagyobb méretű cserepek, dézsák esetén tartályonként több kúp is elhelyezhető. 16 cm Ø cseréphez 1 öntözőfejet, 34 cm Ø cseréphez 3 öntözőfejet javaslunk. Az öntözőfejek ilyenkor egy nagyobb víztartályhoz csatlakozhatnak.

Minél lejjebb van a tartály vízszintje a vízvezető cső sapkájának helyzetéhez képest, annál lassabban történik a víz átszívása a talajba. Tehát a vízleadás mértéke e kettő távolságának változtatásával szabályozható. A maximális vízleadás 24 óránként kb. 80 ml – 100 ml között van.

Ha egy kis kísérletezés után a rendszert jól állítottad össze, a talaj vízellátása a növény igényeihez fog igazodni

Tippek

  • A növény talaját az önöntöző működtetését megelőzően öntözd be.
  • Ha úgy találod, hogy az önöntöző nem nedvesíti a talajt, akkor az egész rendszert szed szét, és szereld össze újra az útmutatásnak megfelelően.
  • Ha hosszú vakációt tervezel, előtte pár nappal kísérletezd ki, hogy tudod a leghatékonyabban használni a rendszert, és válassz nagy víztartályt.
  • Ha kültéren az önöntözőt, a tartály ne legyen átlátszó, mert gyorsan be fog algásodni!
    Kaktuszokhoz, pozsgásokhoz, palántanevelő tálcákhoz ne használd!
  • A kerámia kúp pórusai idővel eltömődhetnek, ezért azt tisztítani kell.

Terrum M mikrobiológiai talajjavító készítmény

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*