Kedvencem a dögvirág

A pozsgás- és kaktuszkedvelők körében nagy népszerűségnek örvendenek a dögvirágok. Ezek a pozsgás növények leginkább feltűnő kinézetű, rothadó húsra emlékeztető virágaikkal hívják fel magukra a figyelmet.

Az Afrika száraz régióban (Botswana, Zimbabwe, Namibia, Dél-Afrika) honos Stapelia nemzetségbe 43 faj tartozik. Ezeket a sekélyen gyökerező, szemölcsös, bordázott, szögletes, pozsgás szárú, levéltelen, kaktuszokra emlékeztető növényeket törzs szukkulenseknek hívják. 

Stapelia hirsuta var. gariepensis

Stapelia nemzetség 1737-ben Johannes van Stapel, 17. századi orvos-botanikus tiszteletére kapta a nevét Linnétől.

Az ide tartozó fajok nyáron nyíló virágainak illata rothadó húséra emlékeztet. De nem csak a virágok szaga, hanem a külleme is elhalt emlős állat bőrére emlékezteti a rovarokat. Minket inkább tengeri csillagra emlékeztetnek szőrös, különlegesen mintázott, ötszirmú virágai. Mindez a fifika arra szolgál, hogy a rovarok, lepkék, legfőképpen döglegyek megtalálják a virágokat, és elvégezzék a beporzást. Az egyes virágok rövid életűek, de optimális körülmények között hosszan virágoznak.

Stapelia gigantea

Érdekességként említjük, hogy egyes fajok, úgymint a S. erectiflora and S. flavopurpurea virágai illatosak. A virágok forma- és színgazdagsága miatt kapta a sokkal fennköltebb sivatagi orchidea nevet. A nemzetség legnagyobb virágú faja a majdnem fél méteres virágátmérőjű S. Gigantea.

A dögvirágokat leginkább a szukkulensgyűjtők tartják. Jó vízgazdálkodású talajba, kaktuszföldbe ültetheted. Napfény igényes, igazi szárazságtűrő. Nagy forróság idején félárnyékban is jól érzi magát. Eredeti élőhelyén, hőség idején a cserjék árnyékában fejlődik, és gyökereivel sziklák alá bújik a forróság elől. Bár jól tűri a szárazságot, ha sokáig nem kap vizet, annyira öszetöppedhet, hogy nem tud később magához térni.  Aki nyáron a szabadba viszi, számíthat rá, hogy virágzása idején terített asztalt szolgáltat a madaraknak, gyíkoknak. Gyökeréről szaporodva nagy területet belakhat, a töveket szétszedve lehet szaporítani őket. De magról, és könnyen legyökerező hajtásdugványokról is sikerrel szaporítható.

Stapelia grandiflora

Fotó: gkplants.com

Közismert a robusztus törzsű, 30 cm-re is megnövő, nagyvirágú stapelia (Stapelia grandiflora) óriási, akár 45 cm átmérőjű virágainak látványával nem lehet betelni. Érdekességként említjük, hogy a zulu népgyógyászat hisztéria kezelésére használta. Sok napsütés hatására zöld bőrszövete bíborszínűre változik. Sikeres beporzást követően 2 hosszú tüszőtermésében repítőszőrös magvak fejlődnek. Télen 5-10 °C-on tartható.

Stapelia variegata

Másik közismert kedvenc a kisebb virágú tarka dögvirág (S. Variegata) felálló vagy elheverő, 5-10 cm magas pozsgás hajtásokkal, sárga alapszínű, barna mintázatú virágokkal. Kis helyen elfér, tálban tartható. Nálunk is kedvelt szobanövény.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*