Földlabdás fenyők

Ezzel a kis tájékoztatóval szeretnénk segíteni abban, hogy a Karácsony jelképe, a karácsonyfa minél tovább lehessen dísze otthonodnak, s amely aztán – ha földlabdás fenyőt vásároltál – az ünnepek elmúltával a kertbe kiültetve örökíthesd meg az elmúlt Karácsony emlékét.

Egyre többen döntenek úgy, hogy a karácsonyi szobát vágott fenyő helyett konténeres fenyővel díszítik. Akinek van megfelelő méretű kertje és szereti az örökzöldeket, valóban jó, ha konténeres fenyőfát vásárol. Mielőtt megvesszük, a kert méreteinek megfelelően válasszuk ki a fajtát. Ha nem figyelünk oda, később kinőheti a fenyő a kertünket, beárnyékol mindent és előbb utóbb ki kell vágni. S nem ezért választunk most gyökeres fenyőfát, hogy évek múlva kivágjuk.

Hogyan tartsuk a földlabdás fenyőt a szobában?

Sokunk az ünnepek előtt 1-2 héttel a faiskolában kiválasztja, majd hazaviszi a család leendő karácsonyfáját. Jól tesszük, ha a földlabdás vagy a konténeres fenyőfát az ünnepekig szabadban vagy fűtetlen, hűvös helyen tartjuk. A földlabda, illetve a konténer földjének beöntözésével, a lombozat párásításával lehet biztosítani a fa számára az elegendő nedvességet.
Karácsony estéjére díszbe öltöztetjük a fát. A később kiültetésre szánt fát az ünnepek alatt a fűtőtesttől a lehető legtávolabbra helyezzük el. Továbbra is öntözzük a földlabdát, és permetezővel párásítsuk a szoba légterét (a radiátorra több párologtató edényt is tehetünk). A szobai létet így 20-22 oC-on is képes több napig épségben átvészelni fánk. Ha lehet, kb. 1 hét múlva már feltétlenül vigyük hűvös helyre fenyőnket.

Mit csináljunk a fenyővel a karácsonyi ünnepek elmúltával?

Az ünnepek elmúltával fagymentes időben ültessük ki a fenyőt. Az ültetőgödör 1 méteres fenyő esetén 60 x 60 x 60 cm-es legyen. A gödör aljára komposztot vagy biohumuszt tegyünk, föléje kerüljön a termőföld. Ültetéskor a növényt úgy helyezzük az ültetőgödörbe, hogy a gyökérnyak a talajfelszínnel egy szintben, de max. 5 cm-rel alatta legyen. Az ültetést követően alaposan öntözzük be, s fenyőkéreggel vagy lombbal takarjuk a talajt körülötte. Ha fagyott a talaj, fenyőfánkat fagypont körülüli helyiségben vagy szabadban, védett fekvésű helyen tartsuk. A földlabdát ill. a konténert teljesen takarjuk be zsákkal, szalmával, s várjuk meg az ültetésre alkalmas időt. Ez azt jelenti, hogy ha a tél folyamán a föld felenged, porhanyóssá válik, akár ültethetünk is. De ha nem sürgős, várjuk meg vele a szép tavaszi napokat. Így ez a szívet-lelket melengetően kedves emlékű fa a szokásos gondozás, ápolás mellett még sok-sok esztendőn át díszítheti kertünket.

kidobott karácsonyfa

kidobott karácsonyfa.

Földlabdás karácsonyfa vásárlásával védjük környezetünket?

Sokan hiszik azt, hogy a földlabdás karácsonyfa vásárlásával védjük környezetünket. Ez az állítás azonban nem teljesen igaz. Ha amúgy is szerettünk volna kertünkbe fenyőt ültetni, akkor természetesen megállja a helyét, hiszen nem kellett egy külön vágott karácsonyfát felhasználnunk erre. Az érem másik oldalán viszont ott áll az a tény, hogy egy földlabdás fenyővel rengeteg (kb. 10 liter) termőföldet is kiemelnek. Ha mind a 3,8 millió magyarországi háztartás ilyen fenyőt vásárolna karácsonyra, akkor velük együtt 38000 köbméter földet is kitermelnének a faiskolák. Jól érzékelteti ezt a mennyiséget, hogy ezzel 20 uszodát lehetne megtölteni.

Mindezek ellenére nem is ez a legnagyobb probléma a földlabdás fenyőfákkal. Sajnos a kitermelés a legtöbb helyen egy ütemben zajlik, szabad utat adva az eróziónak. A fenyőfákkal elvitt földmennyiség így eltörpül a különböző elemek által elhordott termőföld mellett.

Ha úgy tekintünk a vágott fenyőre, mint egy mezőgazdasági termékre és mindent megteszünk azért, hogy a karácsony után megfelelő helyre kerüljön, akkor környezetünk is velünk együtt fogja ünnepelni a karácsonyt.

földlabdás fenyő kínálat

Szerb lucfenyő

A legkarcsúbb fenyők egyike a fenyőfélék családjába (Abietaceae) tartozó szerb luc (Picea omorika). A 30 méteres magassághoz oszlopszerű alak társul. Az idős ágak ívesen lefelé hajlanak. Kedves, mutatós örökzöld. Tűlevelei rövidek, a fonákon fehér csíkokat találunk. A tobozok fiatalon lilás-pirosak, később 6-8 cm hosszúra nőnek, barnára változik színük, s az ágakról lecsüngenek. E fenyő a szárazabb, városi klímában is jól fejlődik. A talajra sem kényes, sziklás hegyvidékeken is megél. Nagyon ellenálló a környezeti ártalmakkal szemben. Ha kertünk kicsi, kevés a helyünk, ezt a fajtát válasszuk. Első ránézésre nagyon emlékezetet a közönséges lucfenyőre. A lucfenyőt azonban városi kertbe ne ültessük. A szennyezett, meleg levegőben megtámadja a gubacstetű, s a fa lassan elpusztul. Karcsúsága miatt kis szobákba ajánlhatjuk karácsonyfának.

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*