Édesburgonya függőkosárban, verandán és konyhában


Idén bővítheted a választékot édes burgonyával, hivatalos nevén batátával. Nem csak a konyhában, hanem a konyhakertben, a díszkertben, a balkonon is.

édesburgonya

Szuper élelmiszerek közé tartozik a batáta, vagy édesburgonya, a trópusok nagy gazdasági jelentőségű növénye. Megtermelésével bővíthetjük az élelmiszer választékot, de ne feledjük, hogy a burgonya (ami nem a rokona!)  is hasznos, ásványi anyagokban bővelkedő élelmiszer. Persze, ha zsírosan tejföllel a főtt burgonyát, olajjal a sült burgonyát fogyasztjuk, akkor az “jobban” hizlal.

A batáta bemutatás

Az édesburgonya, hivatalos nevén batáta (Ipomoea batatas) a szulákfélék (Convolvulaceae) családjához tartozó, kúszó szárú, évelő, trópusi növény. Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik. További nevei: Jamgyökér, jamszgyökér. A burgonyával nem áll rokonságban! Gyökérgumóit főzelékként fogyasztják, lisztjéből pedig kenyeret sütnek, keményítőt és szeszt is gyártanak.

A batáta a trópusok nagy gazdasági jelentõségű élelmiszernövénye. Kúszónövény, hajtásrendszere 1-1,5 m hosszú, kúszó, szárcsomókkal taglalt. Egyszerű levelei körkörösen állnak a szár körül. Levele lehet ép, fogas, karéjos vagy szeldelt (3-7), a változattól függően világoszöld, sárgás zöld, vagy bordós árnyalatú. A teljes levélalak lehet kerekded, szív vagy vese vagy háromszög alakú, esetenként nyilas vállú. Miután rövidnappalos növény, ritkán virágzik, főleg üvegházban. Mutatós virágai a hajnalkáéhoz hasonlóan tölcséresek, a virágok bogernyőben állnak vagy magányosak.  A virágszín fehér vagy lila, a torok vöröses. Virágot azonban csak a trópusokon fejleszt, a mérsékelt égövi batáták többsége nem hoz virágot. Vitaminokban, ásványi anyagokban és szénhidrátban is bővelkedő módosult földbeli hajtásai, ággumói miatt termesztik.  A gumók húsa leginkább narancssárga, de lehet fehér vagy lila húsú is.

édesburgyonya

A batáta, mint dísznövény

Először is jó, ha tudjuk, hogy egyes batáta fajták rendkívül mutatós dézsás növények. Függőkosárban is remekül festenek. Kültéren egynyáriként nevelhetjük, üvegházban, verandán évelőként teleltethetjük (Min 13 fok, kiszáradni ne hagyjuk.). Csak a nyári időszakban tápozzuk kiegyensúlyozott tápoldattal. Magról, hajtásdugványról, levéldugványról szaporítható. A gumók vízbe lógatva gyökereztethetők, a levelek megjelenése után cserepezhetők.

Batáta díszfajták

Dísznövényként legkedveltebb a ‘Blackie’ változat, amelynek lenyűgöző, majdnem fekete, karéjos levélzete, levendula színű trombitaszerű virága van. Konténerben, függőkosárban tartják. Ágyásba is ültethető szegélynek, vagy más fekete szépségekkel társítva. Napon, jó vízellátású talajban nevelhető egynyáriként. Hideg, szeles helyektől óvni kell.

 Ipomea babatas 'Blackie'

A ‘Sweet Caroline’ fajták népszerű, levéllel díszítő struktúranövények. Nagyméretűre nőnek, igénytelenek, dekoratívak. Nálunk is kapható fajták lombjával díszítő fajtái pl: ‘Sweet Caroline’ ‘Bronze bronzbarna’, ‘Sweetheart Light Green’ világoszöld, ‘Sweet Caroline Purple’ sötét lila.

A batáta, mint élelmiszer

Az Orinoco völgye és a Yucatan félsziget között háziasították. A legrégebbi, cirka 8000 éves, még nem nemesített leleteket a Tres Ventanas barlangokban találták Peruban. Kolumbiában, Venezuelában és Costa Ricán ma is élő vad rokonának az Ipomoea trifida-t tekintik. Peruban találták a legrégebbi háziasított ősét, Krisztus előtt 2500-ból. A Kolumbusz előtti időkből találták a Cook szigeteken, Hawaii-on és a Húsvét szigeteken. Polinéziába valószínűleg a madarak vagy hajótörött tengerészek közvetítésével jutott el. A Yucatán félsziget és Honduras partjain axi batáta vagy betatas névvel illették a bennszülöttek. A protugálok és a spanyolok terjesztették el Európában. A spanyolok több változatát, vörös, lila és „fehér” változatát hajózták Európába. 1576-ban sikertelenül próbálkoztak termesztésével Belgiumban. 1597-ben Angliában már nagyobb szerencsével termesztették. A Spanyolok nem csap Európában, hanem a Fülöp szigeteken és a Nyugat-Indiákban is elterjesztették. Innen került el Indiába, Kínába, Malajziába. Sokan Dél- és Nyugat-Ázsiában is bennszülött növénynek tekintik. Az 1700-as években került Japánba, ahol kara-imo (kínai burgonya) illetve satsuma-imo (japán burgonya) néven terjedt el. Ausztrália, illetve a volt Szovjetunió meleg tájain a jövő potenciális élelmiszereként tekintenek rá.

Fiatal, lila színű, szív alakú levélhajtásai is fogyaszthatóak, állati zöldtakarmányként használhatóak.

Gumója A-provitamin forrás (desszert típus): 5,345 nemzetközi egység (NE) A-vitamin/100 g = 121% ajánlott napi adag Antioxidáns, gyulladás-gátló hatás (lila húsú): antociánok: peonidinek és cianidinek (IbMYB1, IbMYB2 kódolja) Alacsony fehérjetartalom (2,5-7,5% sz.a.), de antioxidáns hatás (sporamin) Magas lizin-tartalom (rizsnél magasabb), alacsony leucin-tartalom Javítja a vércukor-szint szabályozását – közepes glikémiás index (GI) rosttartalom (szénhidrát-felszívódás szabályozása) magas adiponektin-szint (inzulin-szabályozás) Magas energiatartalmú táplálék: 25-30% összes szénhidrát (98% könnyen emészthető) Batáta lombozat: 117 mg kalcium, 1,8 mg vas, 3,5 mg karotin, 7,2 mg C-vitamin, 1,6 mg E-vitamin, 0,56 mg K-vitamin / 100 g friss levéltömeg (≈ spenót) 15-féle antocianin, 6-féle polifenol vegyület (antioxidáns, antimutagén, gyulladásgátló, antikarcinogén, anti-diabétesz, antibakteriális hatások)
Forrás: www.inno.u-szeged.hu

Batáta termesztése

Bár trópusi növény, egyévesként mi is termeszthetjük. Néhány éve egy adaptációs növénynemesítési eljárásnak köszönhetően hazánkban is (Dél-Alföldön, Ásotthalmon) megkezdődött a batáta hazai szabadföldi termesztése és nemesítése. Ásotthalmon található a legnagyobb batáta termesztő körzet. Házikertben is termeszthető a család ellátására. Március végén hajtassuk. Sötétben csírázik! Cserépben, balkonládában is előnevelhetjük.

Amit fontos tudni: 30-35 °C az ideális a gyors és intenzív hajtásképzéshez. Míg 20 °C-on tartva kell egy hónap is a kihajtásához, 30 °C-on két hét elegendő. Minimum 80% páratartalmat igényel. Ezeket a körülményeket házilag  egy nejlon fólia/zacskó alá bújtatva állíthatjuk elő. Ne feledjük, néhány helyen kilyukasztani a fóliát.

édesburgonya hajtatás

Az kihajtott édesburgonya hajtásait törd le, és vízben gyökereztesd. Így egy gumóból 4-5 növényt is szaporíthatsz.

Egy nagyobb edénybe ültessünk el egy-két gumót február közepén, végén, az új, 20 cm-es hajtásokat törjük le, a felső 3-4 levelet hagyjuk meg, a hajtásokat állítsuk vízbe, és várjuk meg, amíg megindul a gyökeresedés. Ne feledjük, hogy a vízfelület párolgása hűti a környezetet, ami lassítja a hajtások fejlődését. Gyakran, meleg helyen tárolva, papírzacskóban is kihajtanak a gumók. A hajtásokat elég, ha letörjük. Majd ültessük el a gyökeres palántákat május közepén, laza talajba, lehetőleg bakhátra napos, félárnyékos helyre. Ültethetjük dézsába, steril földbe is, ezzel csökkentjük a palántadőlés veszélyét! Az edényt tartsuk 25-30 °C-on. Akár naponta öntözzünk lágy vízzel. A zsenge palántákat megtámadhatják az atkák, lisztecskék, tetvek. komplex starter jellegű lombtrágyát használjunk, hogy a palánták fejlődését segítsük.

Nem árt, ha a palántákat megvilágítod. Ajánljuk LED növénynevelő izzóinkat, amelyeket a Kertlap Kertészeti Webáruházban vásárolhatsz meg.

Vannak, akik a fagyok elmúltával (május közepe, vége) a hajtásos gumórészeket egyenesen kiültetik, miután a darabolást követően a sebek beszáradtak, és nem palántáznak. A kiültetéshez tudjuk, hogy a sortávolság 1 méter, a töveket egymástól 30-40 cm-re ültessük. 100 db palánta termőterület igénye 30 – 40 m2. Ha 1 kg termést tervezünk egy tő alá, 100 kg édesburgonyánk terem. Használjunk szerves trágyát. Öntözzük rendszeresen. Az akár több méterre is elfutó hajtások folyamatos mozgatásával akadályozzuk meg a legyökeresedését. Illetve, ha az inda gyökeret eresztett, azt tépjük fel. Ezzel elérjük, hogy a földalatti gumón keresztül történjen a tápanyagfelvétel. Betegsége, kártevője még nálunk nem jelent meg, illetve a rovarkártételt olajos permetezéssel akadályozhatjuk meg.

édesburgonya szaporítasa

A letört hajtásokat gyökereztesd vízben.

Ajánlott étkezési fajták itt találhatók: www.batata.hu

Új étkezési fajta az európai piacon: Bellevue édesburgonya

Palánta rendelés: Bivalyos tanya – “8 fajta batáta termesztésével és országos kiszállításával foglalkozunk”

További link ajánlat:

A batáta termesztése (részletes leírás azoknak, akik termesztenének nagyobb mennyiségbe)

Gyökérzöldségfélék bakhátas ökotermesztéseMegdöbbentek, de a gazda kitartott – Nagyon bejött a hajdúdorogi édesburgonya-biznisz;

Batáta a konyhában

Az első fagyok után kezdjük meg a betakarítást. Szerteágazó gyökereinek köszönhetően a tőtől 60-80 cm-re is találhatunk gumókat. Egy tő legkevesebb 1 kg gumót hoz. Felszedés után mossuk meg, szárítsuk meg, helyezzük papírdobozba úgy, hogy a gumók ne érintkezzenek. Tegyük meleg helyre. A sebek begyógyulása után pedig a gumókat 10-15°C között tároljuk.

A batáta levele is fogyasztható salátaként.

Ha batátát vásárolunk, tároljuk hűvös, szellős helyen, de ne tegyük a hűtőbe. Megfőzve még egy hétig tárolható hűtőszekrényben.

édesburgonya

Egy batáta recept

4 közepes gumó;

1 evőkanál vaj;

1/2 teáskanál só;

1 evőkanál tej;

1 konzerv darabolt, leszűrt ananász, a folyadékot eltesszük;

6 mályvacukor

Főzzük puhára a gumókat, vágjuk ketté, és kanalazzuk ki. Pépesítsük vajjal, sóval és tejjel és fél csésze ananásszal. Töltsük vissza a pépet a héjába. Két-két félbevágott mályvacukrot tegyünk minden félre. Tegyünk a tetejére egy kanál ananászt. Tegyük az ananászélt serpenyő, forraljuk fel, és forrázzuk le mindegyik édesgyökér darabot. Helyezzük őket grillsütőbe, és grillezzük meg, amíg meg nem barnulnak.

Terrum M mikrobiológiai talajjavító készítmény

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*