Csemete csemegeszőlő csemegézőknek

Ki ne szeretne saját szőlőből csemegézni! Szinte nincs is valamire való porta, ahol legalább néhány szőlőtőke vagy árnyadó szőlőlugas ne volna. Ha éppen most töröd a fejed a telepítésen, elmondjuk, hogy a hobbikertben, néhány tőkével szinte bárki elboldogul.

Augusztus vége felé már elgondolkozhatsz, hogy milyen fajtát, hová szeretnél ültetni, és hogy milyen támredszert szeretnél, majd megkezdheted a talaj előkészítést, a szervestrágyázást.

Terület és szőlőválasztás

Válassz napsütötte, nem fagyzugos területet a fagyérzékeny, fényigényes csemegeszőlő számára. A csemegeszőlő vízigényes, ezért öntözési lehetőség nélkül bele se vágj a telepítésbe. A tőkék vízigénye a virágzástól a zsendülésig a legnagyobb. Nézz körül, hogy a szomszédoknál milyen fajta terem, mert az nagy valószínűséggel nálad is megél. A fajtaválasztásnál az dönt, hogy milyen a kerted talaja. Kötött, agyagos talajra oltványok valók, míg laza, homokos talajon saját gyökerű dugványokat ültethetsz. Döntsd el, hogy nálad melyik szőlő a nyerő? A szép fürtű, nagy szemű hamvas, vagy az ízletes, még ha apróbb szemű is. A táblázatban bizonyára találsz kedvedre való fajtát.

Minősített csemegeszőlő-fajták jellemzői

Forrás: Dr. Hajdu Edit: Előkészületek a csemegeszőlő-termesztéshez, Agrofórum 2009. szeptember.

Csak életképes szaporítóanyagot válassz. Dr. Hajdú Edit szőlőnemesítő így hívja fel erre a figyelmet: Az élő vessző háncs alatti kérge zöldborsó színű és nedvességtől csillogó, a gyökerek pedig nedvdúsak és a kéreg alatt fehéres színűek.

szőlőlugas

Szőlőlugas. A fotó a Kittenberger Kertekben készült, ahová minden nyár végén kirándulást szervezünk. Programjaink.

A csemegeszőlő vermelése

A szabad gyökerű szaporítóanyag vermeléssel tárolható. Ehhez védett (bekerített) helyen áss 60 cm-es gödröt, abba gyökerével lefelé helyezd az oltványokat és a dugványokat, illetve a sima vesszőkötegeket. Majd fedd földdel (homokkal), és alaposan öntözd be. Védd a fagy ellen, az ősszel bevermelt szaporítóanyag tetejére kupacolj földet.

gyökeres szőlővesszők

Gyökeres szőlővesszők.

A csemegeszőlő támrendszere

A szőlő támrendszert igényel, amit ajánlott még az ültetés előtt kialakítani. Támrendszert létesíthetsz fém szőlőoszlopból és rozsdamentes huzalokból. A csemegeszőlő nagy termőfelületét és bőséges termését csak stabil támrendszer tudja megtartani. Hangulatos terek alakíthatók ki szőlőlugassal, pergolával. A lugast ajánlott többféle időpontban érő, ellenálló fajtából kialakítani.

A profik tendone (sátorlugas) támrendszert használnak. Ennek lényege, hogy az 1,0-1,2 m magasra alakított törzs felső végén jobbra és balra is egy-egy szálvesszőt kötnek vízszintesen a teherhordó huzalra.

kordon művelésű szőlő

Kordon művelésű szőlő, talajtakaróként herét vetettek a sorok közé. Ez segíti a talaj vízmegtartását. Leggyakrabban a sorközöket füvesítik. A fotó a Kittenberger Kertekben készül, ahová minden júniusban kirándulást szervezünk. Programjaink.

A csemegeszőlő ültetése

Téli fagyoktól mentes helyeken novemberben egyébként inkább márciusban ültethetsz. A konténeres növényt a tavaszi fagyok elmúltával szabad csak kiültetni. A talajelőkészítés során komposzttal istállótrágyával dúsítsd fel a talajt. az ültetőgödör aljára komposztot, szervestrágyát tehetsz. Erre kerüljön egy réteg föld, hogy a gyökerek ne közvetlenül a trágyával érintkezzenek. A sima vesszők telepítése helyett inkább vásárolj gombásított vesszőket, amelyeket úgy kezelnek, hogy meleg helyen tartva az alsó részén hegszövet, kallusz képződik, így gyorsabban gyökeresednek. Telepítés előtt a dugványokat ajánlott pár órára vízbe áztatni. a gyökereket 10- 15 cm-re visszavágni.  Végül ne feledkezz meg az alapos beöntözéstől.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*