A japánok imádják a kínai mizunát

A japánok imádják a mizunát, amely egy salátaként fogyasztható káposztaféle. Próbáld ki te is! Vetheted szeptemberben, márciusban, vagy hidegágyba télen is.

A Japánban közkedvelt mizuna neve vízizöldet jelet, ez számtalan nevének egyike, amellyel ezt a káposztafélét illetik. Neveinek soksága közül említünk néhányat: wasabi saláta, kijona, mustárspenót, japán zöldség, paprikafű. Nem kell elveszni a nevek sokaságában, mert a tudományos neve alapján, Brassica juncea var. Japonica, biztosan beazonosítható. Ázsia fontos olajnövényének (A magjából vonják ki az olajat), a szareptai mustárnak (Brassica juncea) egyik fajtája.

mizuna

Bár Kínából származik, Japánban örvend a legnagyobb népszerűségnek. Nálunk még ritkaság számba megy, de vetőmagja megvásárolható. Mutatós levelei talán legjobban a rukkolához hasonlíthatók. Egy tövön legalább 180 levél fejlődik, kompakt fészket alkotva.

Igazi konyhakerti dísz, de nem csak megjelenése extravagáns, az íze is különleges. Csípős mustárra emlékeztető, de annál kissé borsosabb, enyhén káposzta ízű, zsenge korában lágy, később karakteres. Különlegessé teszi a zöld salátákat, pár levél csodát művel a szendviccsel. Grillezett húsokkal remek párosítás. Főtt tésztákhoz, levesekhez kitűnő. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns tartalma magas.

mizuna edényben

Ugyanúgy termesztik, mint a rövid tenyészidejű, hűvös szezon más salátáit. Szeptemberben illetve márciusban vetheted szabadföldbe, üde, jó vízgazdálkodású talajba, 0,5 cm mélyre. Már 4 0C-on csírázásnak indul. 15 cm tőtávolság a megfelelő számára, egyeléskor ilyen távolságban hagyd meg a palántákat. A felesleges palántákat is ültesd át új helyre. Nem csak ágyásba, hanem edénybe, sőt ablakládába is kerülhet. Ha hidegágyba veted, sokáig el fog látni friss zölddel. Egy családot pár tő bőségesen ellát.

mizuna szüret

Öntözd rendszeresen, mert száraz környezetben csípős ízű lesz. Száraz időben a földibolhák is jobban károsíthatják. Száraz időben a tavaszi vetés magszárba szökkenhet, ezért is hasznos gyakori öntözése. Védelmet nyújthat földibolha ellen a sorok mulcsozása. Hálóval védheted a növényt a kártevők támadásától. Gyors növekedésű. Egy tövet többször is megszedhetsz. Az első szüretre a vetést követő 2-3. héten kerülhet sor.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*