A bogáncs nem csak szamárnak való!

Szúrós kellemetlen gyom? Egy kettőre a bogáncs jut eszedbe. De gondolj például az ugyanebbe a csoportba tartozó articsókára, ami virágjában szemet gyönyörködtető haszonnövény. A most tárgyalásra kerülő szamárkenyér is méltán számítson jóindulatodra!

A szamárkenyér nemzetség

A mediterrán régióban, Közép-Ázsiában és a trópusi Afrikában is megtalálható szamárkenyér (Echinops) nemzetség fajai a többi bogáncshoz hasonlóan a fészekvirágzatúak családjába (Asteraceae), a csövesvirágúak alcsaládja (Asteroideae) tartoznak. A nemzetségre jellemző, hogy a virágzat gömb alakú, s a csöves virágok köröskörül egyenletesen beborítják, ennélfogva a szamárkenyér virágzatának alakja szabályos gömb.

A nemzetség fajainak gyökerét, virágfejét régóta széles körben használja az etióp, kameruni és kínai népgyógyászat többek közt gyulladáscsökkentőként, tumor ellenes szerként is. Használják asztma ellen, gyomornyugtatónak, sőt húgyúti problémák kezelésére is. De közelebbi tájakon is használják, például Erdélyben. Gyökerét, rizómáját és termését ma is gyűjtik. A magvakból 1900-ban Echinopszint izolálták. Manapság a gyökerekből az alábbi biológailag aktív anyagokat mutattak ki: poliacetilén tiofének, szeszkviterpén származékokat, kinolin alkaloidokat.  (Chem Biodivers. 2013 Apr;10(4):658-76. doi: 10.1002/cbdv.201200330.)

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Fehér szamárkenyér

fehér szamárkenyér

Hazánkban gyakori vadon termő faj a termetes, akár két méter magasságot is elérő fehér szamárkenyér (E. sphaerocephalus). A TERRA Alapítvány így mutatja be: Szára merev, felálló, elágazó, finoman molyhos. Levelei lándzsa alakúak, mélyen hasadtak, tövisben végződnek, szárölelőek. Fonákjukon fehéren molyhosak. A virágok egy, 3-5 cm átmerőjű szárvégi gömbben állnak. Színük fehér, vagy halvány rózsaszínes árnyalatú. Közelről nézve apró, ötágú csillagocskákra hasonlítanak. Nem egyszerre nyílnak, hanem egymás után, alulról felfelé. Június-augusztusban virít száraz élőhelyeken: irtásréteken, vágásokban, gyomtársulásokban, utak mentén.  

Gyökerének és magjának főzetét a népgyógyászat régóta használja. Erdélyben gyógyító erejének fokozására Virága bekerül a Boldogasszonykor, Virágvasárnap és Szent Antal napján szentelt csokorba, Szent Antal botikó, Szent Antal butikó néven. A Moldvai csángók szerint jó fogfájásra, arcdagadásra. „Hinni kell benne”. Megszentelve parázsra teszik és megfüstölik vele a gyermeket, ha „meg van ijedve”.Olvashatjuk Dr. Alföldi Zoltán blogbejegyzésében. Ma is használatos különböző gyógynövény készítményekben antioxidáns, idegrendszer regeneráló, és tumorellenes hatásának köszönhetően.

Gyűjtése természetvédelmi területen TILOS! A védett természeti területen történő növénygyűjtés természetvédelmi hatóság engedélyéhez között tevékenység (1996. évi LIII. törvény a természet védelméről 38.§ 1. bekezdés).

Kék szamárkenyér

kék szamárkenyér

A kék szamárkenyér fotója a Tullni Kertebek készült, ahová kirándulást szerveztünk. Aktualitások a Programok menüben.

Homokpusztai társulások jellemző, védett növénye a kékvirágú szamárkenyér ((E. ritro subsp. ruthenicus). Az 1900-as években a kiskunsági homoki növényzet jelképe. Jellegzetes acélkék gömbös virágzata a virágzat szárazon sokáig eláll, eredeti színét megtartja. A virágokat júliustól kezdve nagy divat volt gyűjteni, mígnem védetté válást követően erről leszoktak. Védett vagy fokozottan védett faj gyűjtéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges (1996. évi LIII. törvény a természet védelméről 42§ 3. bekezdés).

Sok természet közeli, kevés gondozást igénylő kertben favorit a kék szamárkenyér. Napos helyre, jó vízgazdálkodású talajba való. igénytelen. Évelőágyak remek háttérnövénye. Társítható például Virginiai veronikával (Veronicastrum virginicum), macedón varfűvel (Knautia macedonica), kék sudárzsályával (Perovskia atriplicifolia), gyűszűvirággal (Digitalis sp.).Szoliterként is nevelheted. Hidegágyba vetheted kora tavasszal. A palánták nyáron ültethetők ki. A tavasz közepén szabadfölbe vetett palánták végleges helyükre nyár végén, ősszel kerülhetnek. A nyár végén, kora ősszel vetett palántákat egy évi edényben neveld, mielőtt kiülteted.

kék szamárkenyér társítás

Társítás: sudárzsálya – Perovskia ‘Blue Spire’ , kék szamérkenyér – Echinops ‘Veitch’s Blue’ & fáklyaliliom – Kniphofia ‘Tawney King’

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*