Levél petrezselyem

A levél petrezselyem a kertek elmaradhatatlan fűszernövénye. Mutatós  lombozata miatt díszkertbe is ültethető. Egyetlen háztartásból sem hiányozhat, leveseinkhez, főzelékeinkhez szinte nélkülözhetetlen, nem csak ízesíti, de díszíti is ételeinket.

Cikk ajánlat: Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

levélpetrezselyem

A görög is ismerték, sőt ültették, kultikus célokra is használták. A rómaiak már viszonylag nagy mennyiségben fogyasztották. A középkorban azt tartották, hogy csak hűséges házastársak udvarán terem meg.

Az enyősök, répafélék családjába (Umbelliferae/Apiaceae) tartozó petrezselyem (Petroselinum crispum), amely a tányéron díszlik az étteremben, és oly kellemesen fűszeres illattal tölti meg a levegőt, a dél-európai mediterrán régióban, Kis-Ázsiában őshonos. Manapság a gyökérpetrezselymet leveléért, gyökeréért és magjáért termesztik, a levél petrezselymet levélfűszerként használjuk.

Kétéves növény. A szár végén csokorban elhelyezkedő szeldelt, ragyogóan zöld levelek együttese élő dombocskát alkot a talajon. A második nyáron szárba szökkenő virágkocsányon megjelennek az ernyőt alkotó sárga virágok.

Petrezselyem fajták

Három közismert variánsa közül az egyik a P. crispum var. Crispum a tipikus sodort levelű petrezselyem, amellyel az étkeket dekorálják. Mutatós ágyás szegély. A talajfelszín közeli levelek egy-egy kiadós esőzés után ugyancsak sárosak lesznek. A rovarok számára remek búvóhely. Egy szó, mint száz, felhasználás előtt alaposan meg kell mosni. A sima levelű, olasz P. crispum var. Neapolitanum aromája jellegzetesen erős. Rózsával ültetve erősíti a rózsák illatát. Német változata a gyökérpetrezselyem, P. crispum var. Tuberosum, a gyökeréért termesztik. Íze a zeller és pasztinák keveréke, ugyanakkor a levele is fogyasztható. Ez az igazi “magyar” petrezselyem, zöldségként termesztett és használt gyökérpetrezselyem zöldje. A gyökérpetrezselyem gyökerét mondja a köznyelv fehérrépának.

Levélpetrezselyem termesztés

Cserépben is termeszthető. Magról szaporítható. Csírázása 10-25 napon belül megindul. A csírázás sebessége felgyorsul, ha ültetés előtt néhány nappal meleg vízben áztatják. A gazdag, nedves, 6,0 pH-jú talajt, napos, félárnyékos helyeket kedveli. Öntözni csak szárazság esetén kell. 18 fokos hőmérsékleten már fejlődik. Fagytűrése kiváló. A forró, nedves napok ártalmasak számára. A szürke penész, botrítisz, betegségekre kevésbé érzékeny a gyökérpetrezselyemhez viszonyítva. A folyamatos lombfejlődést a15-20 naponkénti N trágyázás biztosítja, illetve a szerves anyagban gazdag talaj.

Levélpetrezselyem tárolása

Egy tőről egyszerre a lomb harmadánál többet ne szedjünk. A március elején vetett magvakból fejlődő növényről május elején már szedhetünk levelet. A júniusban vetett, vagy ősszel ültetett, a konyhaablakban tartott töveket télen használhatjuk.

Szárított leveles szára a konyhaablakok dísze. Ha leveleit megmossuk, szétterítjük és megszárítjuk, majd műanyag zacskóba tesszük, akkor télire is eltárolhatjuk. Jellegzetes aromáját legjobban fagyasztva őrzi meg. Ilyenkor apróra vágjuk, és úgy tároljuk. A petrezselyemgyökeret szellős, napos helyen szikkasztjuk. Ezután hűvös helyen, homokba ágyazva akár hónapokig eláll.

Petrezselyem gyógyhatása

Illóolaj tartalmú gyógynövényként leheletfrissítő, emésztésserkentő. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású antioxidáns. A-, C-, E- vitaminban, vasban gazdag. A legtöbb olajat a magból nyerik, de a zöld növényből is desztillálják. Parfümökben és kozmetikai készítményekben is megtalálható. Citrommal és rozmaringgal kombinálva kiváló méregtelenítő. Nyugtató hatása is közismert. Gyökere emésztésserkentő, reuma ellen is hatásos.

Petrezselyem főzet

Egy-két kávéskanál morzsolt levélre öntsünk egy bögre forralt vizet, és 5-10 percig hagyjuk ázni. Mozsárban tört magvából egy grammnyit használjunk. Naponta háromszor fogyasszuk. Vízhajtó hatású főzetét többek közt magas vérnyomás, reuma, ízületi gyulladás kezelésére használják. Fogyasztása terhesség alatt tilos!

Petrezselyem fűszerolaj készítése

6 csomó leveles szárat 15 másodpercig blancholjunk, hagyjuk lehűlni, majd törlőpapírral szárogassuk le. Öntsünk rá egy bögre repceolajat, és északára tegyük hűtőbe. Másnap finom vászonkendőn szűrjük át, és öntsük jól zárható sterilizált edénybe.

Összecsukható, cipzáras, 6 rekeszes gyógynövényszárító háló

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*