Nyarat idéző csuporkafélék a szobában

A csuporkafélék családjába sok szobanövény tartozik. Legközismertebbek a fokföldi ibolyák, a gloxíniák. Most három különlegességgel ismerkedhetsz meg, amelyek jól érezhetik magukat otthonodban, és virágaikkal ősszel vagy télen is a nyarat idézik.

Ujjasvirágok

Chirita

Az ujjasvirágok (Chirita sp.) a csuporkafélék (Gesneriaceae) családjába tartoznak. Manapság a Chirita fajok többségét a Primulina nemzetségbe sorolják. A növények Nyugat- és Dél-kína és Észak-Vietnam mészkőhegységeiben élnek. Egyre divatosabb szobanövények.  A levélrozetták fölé emelkedő csöves virágaik lilák, kékek, sárgák vagy fehérek. A nálunk gyakori vietnami ujjasvirág (először Chirita eberhardtii, később Primulina tamiana) fehér virágszirmait két ragyogó kék csík díszíti. Molekuláris, citológiai és morfológiai vizsgálatok alapján 2017-ben ismét új nemzetségbe sorolták, új neve Deinostigma tamiana. Tehát, ha bármelyik latin nevével találkozol, tudd, hogy ugyanarról a növényről van szó. Levelei hasonlítanak a fokföldi ibolyáéra.

Az igényei is megegyeznek a fokföldi ibolyáéval. Laza, porózus talajba ültesd. Az öntözések között hagyd a talajfelszínt kiszáradni. A túlöntözést nem viseli. Félárnyékos-árnyékos helyre való. Északi ablakban neveld. A közvetlen napsütéstől mindenképp óvd. Ősszel segíti a virágzást a napi 8-10 órás LED-es megvilágítás. Kis cserépben neveld. Kiváló florárium növény. Gyökér vagy levéldugványokról, magról szaporíthatod.

Guppi virág

Nematanthus gregarius

Fotó: Kew Garden

Nematanthus gregarius Dél-Kelet Brazília hegyi erdeiben honos, gyors növekedésű, kúszócserje, szintén a csuporkafélék családjából. Eredetileg fán, sziklán élő epifita. Sárga, narancs sárga vagy vörös virágai az akváriumi guppira emlékeztetnek, ezért hívják guppi virágnak is. A virágok nektárja a kolibrik kedvence. Bogyó termése narancssárga. Apró, fényes, vaskos levelek százaival, és a levelek közül előbukkanó, a virágaival díszítő ámpolnanövény. Hajtásai eleinte felállóak, majd kúszni kezdenek.

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Ültesd laza, porózus talajba illetve orchideaföldbe. Az öntözések között kissé kiszáradhat, túlöntözés hatására hajlamos a gyökérrothadásra. Világos helyet igényel, dél-nyugati ablak közelébe helyezd vagy neveld. Aktív időszakában kéthetente tápozhatod. Elvirágzását követően vágd vissza, hogy bokrosodásra ösztönözd, teleltesd napos (12 órás LED megvilágítás), de hűvös (10-14 C-fokos) helyen, ahol pihenhet, és felkészülhet a következő virágzásra. 27 fok fölötti hőmérsékletre levélhullással reagál. Bár kedveli a párás környezetet, könnyen hozzászokik a szobalevegőhöz. Sok virággal és szép bokros formával hálája meg, ha a hajtásokat 35-40 cm-nél nem hagyod hosszabbra nőni. Hajtásdugvánnyal, maggal szaporíthatod.

Hangyacsengő

codonanthe gracilis

A hangyacsengő (Codonanthus sp.) is a csuporkafélék családjának tagja, az előbb említett Nematanthus igen közeli rokona, földrajzi elterjedési is hasonló, Brazília hegyvidéki erdeiből származik. Fákon vagy sziklákon él. A hangyákkal különleges kapcsolatban áll: a csengettyűre emlékeztető virágokból fejlődő termések hangyatojásra emlékeztetnek, ezeket a hangyák el is viszik szerves anyagokban gazdag hangyafészkükbe, ahol ideális a környezet a hangyacsengő magvak csírázásához, és a belőle fejlődő palánták tápanyagellátáshoz. Ezért a legtöbb hangyacsengő hangyafészekben fejlődik. Nem csak termésének kinézetével csalogatja magához a hangyákat, hanem virágain kívül található mézfejtőiben termelődő nektárral is.

Kúszó növény, ámpolnába, cserépben való. Orchideaföldben szépen fejlődik. Közegét tartsd nedvesen, de kerüld a túlöntözést, és óvd a közvetlen napsütéstől. Jól tűri az alacsony páratartalmú környezetet. 12 órás LED-es megvilágítással virágzásra ösztönözheted. Hűvös helyen tartsd. 27 fok fölötti hőmérsékletre levélhullással reagál. Bár kedveli a párás környezetet, könnyen hozzászokik a szobalevegőhöz. Sok virággal és szép bokros formával hálája meg, ha a hajtásokat 35-40 cm-nél nem hagyod hosszabbra nőni. Hajtásdugvánnyal, maggal szaporíthatod.

Cikk ajánlat: Fokföldi ibolyaGloxínia

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

kiskert-díszker előadás sorozat