Mi legyen a következő évben a magaságyással?

Társasházi konyhakert magaságyásban című cikkünkben írtunk egy lehetséges magaságyás kialakítási módról. Most beszéljünk kicsit a fenntartásról.

társasházi magaságyásaink

A szezon befejeztével, az ágyás kipucolásakor, a nem fertőzött(!), gyökerestől kiemelt növényeket apróra vágtuk, és beterítettük vele az ágyást. Ez jórészt paradicsom volt, illetve fuszulyka, ami tavaly sehogy sem termett, és virágozni is csak augusztusban kezdett, amikor az időjárás már hűvösebbre fordult. Hogy hogy jön a karós bab az emelt ágyásba? Az ágyás északi szélére ültettük, hálóra futtattuk, remek kis szélfogó függönyt alkotott. Ezért meghagytuk.

A szétteregetett növényaprítékra kerültek a dézsában termelt zöldségek aprított maradványai, majd erre egyengettük a felszámolt dézsák talaját. (A cserépben nevelt mangoldot egyébként télire a verandába mentettük, és tavasszal újra kitettük, hátha viszi még valamire.) Végül meghagytuk a talajfelszínen a közeli fákról lehullott őszi lombot. A tél folyamán ide hordtuk a kávézaccot is, amit külön edényben gyűjtöttünk, majd az emelt ágyás talaján egyenletesen elhintettünk.

Ezzel helyben komposztálást valósítottunk meg. Ez egyszerűsítette is a komposztálás lehetőségét. A társasháznak ugyanis van komposztálója, de az sajnos hely hiányában a kertnek egy egész más részén található, ami a mi magaságyásainktól a meglévő szintkülönbség miatt is csak nehezen, lépcsőzéssel közelíthető meg, ráadásul a teljes háztömböt megkerülve.

Ezekkel a műveletekkel igencsak emelkedett az ágyás talajának szintje, szinte megpúpoztuk, ami nem is baj, mert a szezon végére a talaj kb. 30 cm-nyit roskadt össze. Tavaszra épp megfelelő szintre ülepedett a talaj részben az eső, hó tömörítő hatása miatt, részben pedig a zöld növényi részek elbomlása miatt. Beültetés előtt azért nem árt a talajt kicsit megtaposni tömörítés végett!

Jutka mama magaságyásai

Természetesen, akinek van  megközelíthető komposztládája, az ősszel feldarabolja, és a komposztba hordja a kitakarított növényi részeket, majd tavasszal az összeroskadt talajt ennek komposztnak az ágyásra terítésével pótolja vissza.

Bár általában elmondható, hogy a lótrágya kevésbé hasznos trágya, miután könnyen lebomlik, és hőt termel, azt is lehet a magas ágyásra teríteni, és, ahogy Jutka mama ajánlja, ez felmelegíti a talajt, és korábban kelnek ki a növények (sárgarépa, vöröshagyma és végül spenót).

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!