Automatikus, állítható csöpögtető önöntöző

Az önöntözők előnye, hogy ha szabadságra mész, vagy egyszerűen nincs időd öntözni, nem kell megkérni a családot vagy a szomszédokat, hogy naponta, kétnaponta rohanjanak öntözni a növényeid. Használhatod őket virágcserépbe, dézsába, magas ágyásba, ágyásba.

Önöntözőt bemutató cikk:  Megtudhatod, hogy hogyan készítsd el a legegyszerűbb önöntöző rendszert

Ismerj meg egy újabb jól használható önöntözőt!

Az önöntöző felépítése

Az állítható polipropilén, csöpögtető önöntöző rendszer csöpögésének sebességét te állítod be. A víz kiáramlását a gravitáció működteti.

Ez az egyszerű műanyag eszköz egy csöpögést biztosító tányérból (működés közben ebben áll a víz), és egy hozzá csatlakoztatható, merev, barázdált rögzítő rúdból áll, amit egyszerűen beszúrsz a földbe, hogy az eszköz ne boruljon fel. Az eszköz, kialakításának köszönhetően, minden szabvány méretű palackhoz illeszthető. A víztartályt (pl. ásványvizes palack) neked kell biztosítanod.

Az automatikus, állítható csöpögtető önöntözőt megvásárolhatod a kertlap Webáruházban.

önöntoző rendszer
Kukkants belel a tányérba!

Ehhez a tányért magad felé kell fordítanod A felső fotó jobb oldalán). Képzeld el, hogy ez a tányér vízszintesen áll, és víz van benne. De hogy kerül a tányér kiképzésű részbe a víz? A palackból, amit ráhúzol. Amit a tányérból kiemelkedni látsz, az a bemélyedéseket viselő csonka kúp. Erre kell illeszteni a vízzel teli, fejre állított palack nyakát. Közvetlenül mellette látod a sugár irányú csatornákból álló csöpögés szabályozót. Ebbe kell beleilleszteni a kulcsot, olyan pozícióban, amely a megfelelő gyorsaságú csöpögést produkálja. A kulcs egy száron csatlakozik a tányér pereméhez. Akár le is vághatod a tányérról, a lényeg, hogy ne veszítsd el. A nyílszerű részből kiálló kúpos csonkot bele kell illeszteni a csatornák metszéspontjában található lyukba úgy, hogy a nyílszerű részt valamelyik csatornába csúsztatod.

A csöpögés beállítása

A csöpögés sebességét a szabályozó kulccsal állíthatod be, amely négy pozícióban illeszthető az imént említett csöpögés szabályozó nyílásba, aszerint, hogy gyors, közepesen gyors, nagyon gyors vagy lassú csöpögést akarsz beállítani. A csöpögés sebességét vizuálisan tudod ellenőrizni.

Ha a csöpögés szabályozót alaposan szemügyre veszed, láthatod, hogy minden pozícióhoz különböző magasságú, sugár irányban összefutó csatornák vezetnek a csöpögtető csőhöz. A kúpos kiképzésű kulcs legmagasabb állásban engedi át a legtöbb vizet (ez a legnagyobb a keresztmetszet), így a leggyorsabb a csöpögés. A tányér pereméhez illeszkedő kulcs le is vágható.

4 féle vízáteresztő pozíció és a vízkicsöpögés sebessége árnyékban, szobahőmérsékleten

 1.  kb. 3,5 ml/óra
 2.  kb. 22 ml/óra
 3.  kb. 55 ml/óra
 4.  kb. 90 ml/óra

 

csöpögés szabályozó

Ezekbe a csatornákba illeszthető be a szabályozó kulcs, amely pozíciójától függően eltérően gyors csöpögést eredményez.

A víztartó tányér alulról

A tányér alsó felén található a csöpögést biztosító cső, mellette pedig a helyére illesztett rögzítőrúd, amit a földbe kell szúrni.

víztartó tányér alulról

A rendszer összeszerelése és működtetése

 • Illeszd a szabályozó kulcsot a megfelelő pozícióba. Próbával döntsd el, hogy milyen csöpögési sebességet szeretnél.
 • A rögzítő rudat dugd a kifolyócső mellett látható  a tányér külső felén található fogyó hold alakú nyílásba.
 • Egy lehetőleg kemény falú műanyag palackot tölts meg vízzel, és húzd rá a szabályozó mellett található csonka kúpra.
 • Állítsd fejre az eszközt, és szúrd a földbe.

Ne ijedj meg, ha a víz az átfordításkor kicsit kifolyik. Fejre állított pozícióban a kerek tányér megtelik vízzel, majd a beállításnak megfelelően elkezd kicsöpögni a kifolyócsonkon keresztül.

önöntöző működés közben

 

Tanácsok, tippek

A legkisebb csöpögési sebességű pozícióban egy kb. 20 cm átmérőjű cserepet kb. 12 napig lát el vízzel egy fél literes kólás palack.

Az, hogy a víz a cserépalátétbe kifolyik-e, valamint elegendő-e a vízmennyiség a cserepes növény ellátására, az a talajszerkezettől, a gyökerekkel való behálózottságtól, a növény párologtatásától, a hőmérséklettől, a talaj vízzel való telítettségétől is függ (Pl. előzőleg megöntözted.). Ezért az optimális csöpögési sebességet neked kell kikísérletezned!

 

 • Csak 15 cm-nél nagyobb talajrétegben használható.
 • Maximum másfél literes palackot használj egy eszközhöz.
 • Nagy dézsákhoz használj több eszközt.
 • Elutazás előtt jól be kell locsolni a talajt, utána kihelyezni az eszközt, és a legkisebb sebességre kell állítani.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Különleges paprika & paradicsom magok

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!