Sült krumpli és ketchup egyben!

A fölül paradicsom, alul burgonya növényt, a “TomTato”. A növény különlegessége miatt nagy népszerűségre tett szert, bár semmi frankensteini nincs benne. Hagyományos keresztezéssel állították elő, a Solanum nemzetségbe tartozó két növényből, egy koktélparadicsom fajtából és egy fehér húsú burgonyaváltozatból, amely inkább főzésre alkalmas.

Egy holland kertészeti specialista a Beekenkamp négy éves kísérletének eredményeképp hozta létre, 2014-ben mutatkozott be, és 2015-ben kerül piacra ‘TomTato’ (Tomato and Potato) néven.  2018-ban az osztrák termesztők ‘Erd2-Tom2’ néven az év zöldségének kiáltották ki, adta hírül a Bundesverband der Österreichischen Gärtner.

Erd2-Tom2

Fotó: agronews.com

Egy igazi marketing fogás, ahogy az amerikaiak hirdetik: sült krumpli és ketchup egyben! Sőt tovább mennek: egy ilyen növénnyel gyakorlatilag teljesen el tudod látni magad, hiszen mi kell más a krumplinál és a paradicsomnál? Mindezen pozitívum mellett, sem átallják a zöldségek Frankensteinjének nevezni. Gyorsan hozzátéve, hogy szó sincs génmódosításról, valójából oltással állítják elő. A burgonyára oltott paradicsomból lesz a TomTato, a megeredést a növények egymáshoz közelálló genetikája biztosítja, a két növény ugyanis egy növénycsaládba tartozik, a burgonyafélék (Solanaceae) családjába.

A  növény megalkotása mellett szóló fő érv, hogy a városi kertészek sikkerrel használhatják, akár a balkonon is termeszthetik.

Michael Perry termékmenedzser (Thomson and Morgan) gondozási tanácsa

A nevelése nem ördöngösség, úgy kell tartani, mint a paradicsomot, amellyel több cikkben is foglalkozunk. Akinek valóban nincs kertje, csak erkélye, az is nevelheti, mert szépen fejlődik 50-55 literes edényben. Esetenként előfordul, hogy a TomTato burgonya hajtásokat hoz. Ezeket ajánlott kitörni. Úgy ültesd be, hogy legyen hely komposzttal töltögetni a talajt a burgonya számára. A paradicsomokat érésben szüreteld, és a szezon végén, még a fagyok beállta előtt vágd vissza a paradicsomot, és szüreteld le a burgonyát. Figyelem!, Miután oltással hozzák létre, magvak nem kaphatók!

 A patatas bravas egyszerű, de kedvelt spanyol étek

patatas bravas

A burgonyán és a paradicsomon kívül szerezz be hagymát, fokhagymát, csípős paprikát, fűszernek borsot és sót. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Pár szem burgonyát karikázz fel. Tedd egy sütőedényben 1 evőkanál oliva olajjal, sózd meg, és tedd a sütőbe kb. 50 percre. Forrósíts egy kisebb edényben két evőkanál oliva olajat, dinszteld meg az apróra vágott hagymát, keverj hozzá 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Kavargasd közepes lángon kb 4 percig. Önts hozzá két deci száraz fehér bort. Főzd tovább, amíg a levélt a felére el nem főtte. Passzírozz össze három szem meghámozott paradicsomot és add hozzá. Lassú tűzön párold tovább, amíg a paradicsom meg nem puhul. HA teljesen sima mártást szeretnél használj botmixert. Ha a burgonya szép barna-pirosra sült, öntsd le a paradicsom mártással, tedd vissza a sütőbe, amíg a mártás besűrűsödik, és rá nem karamellizálódik a burgonyára. És már kész is van a nagyszerű patatas bravas. Borsozd meg, gazdagíthatod petrezselyem levéllel, vagy kakukkfűvel.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*