Te nem ismered az alakort?

Ökotermesztésre adnád a fejed? De aggódsz, hogy túl macerás, pénz és időigényes?  Termessz alakort! Egészségesebben étkeznél? Használj alakor lisztet, végy alakor tésztát! Te nem ismered az alakort? Olvass róla!

Az alakor az emberiség legrégebb óta termesztett, kiváló tulajdonságú búzája, amelynek különleges lisztjéből sütemény, száraztészta vagy akár kása is készülhet. Az a búzafaj, amely a rossz körülményeket meghálálja! Ökotermesztése is rendkívül egyszerű.

alakor kalasz

A termesztett alakor, más néven egyszemű búza (Triticum monococcum) egynyári vagy áttelelő növény. Vad alakjától abban különbözik, hogy nagyobban a szemek. 60-125 cm magas, szára szilárd, kalász a apró. Az egyik legkorábbi termesztett búza. Hazánk területén már a neolitikumban (Újkőkor) termesztették a korai földműves falvakban.  Neve vagy germán vagy óromán eredetű. Manapság szórványosan Kisázsiában, a Kaukázusban, Észak-Afrikában, a Kárpátok gyenge talajú területein termesztik. Bár terméshozama a hagyományos búzáénál alacsonyabb, manapság újból reneszánszát éli. Például Bulgáriában 2016-ban már 400 hektáron termesztették.

Értékes tulajdonsága, hogy a hagyományos búzánál sokkal igénytelenebb, ellenállóbb. A gyomnövények nem tudják kiszorítani. Szemterméséből kitűnő dara, sárgás színű, poros állagú, kitűnő minőségű liszt készíthető. Lisztje kissé komlós aromájú, édeskés ízű, sokszor ízjavítóként a hagyományos liszthez keverve használják. Az Első Pesti Malom szerint az alakor mikroelem- és esszenciális aminosav-, különösen lizintartalma igen magas, szénhidráttartalma alacsony.

A reformkonyha ideális gabonája. A belőle készített étel könnyen emészthető. A neten található legtöbb állítással szemben, a Martonvásár MTA ATK Mezőgazdasági Intézete Alkalmazott Genomikai Osztálya kutatóinak közzétett kézirata szerint, amely a naturgoldeurope.hu oldalon jelent meg, glutén tartalma alacsonyabb a kenyérbúzáénál, de így is immunválaszt vált ki, tehát lisztérzékenyek nem fogyaszthatják. Természetesen ez nem csorbítja értékeit, de a lisztérzékenyek számára megszívlelendő információ.

A Martonvásár 2010/2 (XXII. évf. 2. sz.), az MTA mezőgazdasági Kutatóintézetének Közleménye szerint kimondottan gyenge minőségű talajba való, ezért kedvezőtlen adottságú helyekre kiváló. Talajelőkészítést, mélyművelést, talajforgatást nem igényel. A műtrágyázást, csávázást, gyomirtást, gomba és rovarölő szereket nem viseli! Akkor terem a legjobban, ha „békén hagyják” írja az agraragazat.hu. A pelyvás magvakat gabona sortávba, Kötött talajon 2-3 cm, laza talajon 3-5 cm mélyre kell vetni. A nyári szárazságot, kánikulát jól tűri. A búzához viszonyítva később, július végén aratható. A modern nemesítésű alakor búzák 3 tonnát teremnek hektáronként. A hosszú szárú hagyományos fajták megdőlését több magyar nemesítésű, alacsonyabb termetű fajta küszöböli ki. Termesztéstechnológiájáról a Biokontroll Hungária oldalán olvashatsz.

A fotón alakor kalászok üvegben láthatók az Agostyáni Ökofalu Szép Ilonka Fogadójában. A fogadót szó szerint értsd, itt fogadják a vendégeket egy pohár gyógyteával.

alakor kalászok übvegben

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*