Szobafenyő az élő karácsonyfa

Ez a déli féltekén (Óceánia, Norfolk szigetek, Kelet-Ausztrália) elterjedt trópusi örökzöld (Araucaria heterophylla) a triász korban jelent meg, a dinoszauruszok világában. A nemzetség az araucani indiánok után kapta a nevét, míg a heterophylla többféle levelűségre utal. Természetes környezetében 50-70 méter magasra nő. Szobanövényként sokszor a másfél méteres magasságot is alig éri el. Koronája piramis alakú, ágövei szimmetrikusan állnak.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

Araucaria

Az araukária félék (Araucariaceae) családjába 3 nemzetség tartozik:  dammarafenyő (Agathis); délfenyő  (Araucaria); sárkányfenyő (Wollemia). A Pro Natura díjas Isépy István, a Budapesti Füvészkert nyugalmazott igazgatója, így ír az araukáriákról: A dinoszauruszok kihalásával egyidejűleg az északi féltekéről az araukáriafélék is eltűntek. Csak a déli, eleinte még egybefüggő “szuperkontinensen”, a Dél-Amerikát az Antarktiszon keresztül Ausztráliával összekötő Gondwanán maradtak meg. Ezért nevezik az araukáriákat magyarul délfenyőféléknek.

Az A. excelsa az Ausztráliához tartozó Norfolk-szigetek  zászlóján is szerepel. Nálunk elterjedt dísznövény. A nemzetség többi fajához hasonlóan kétlaki. Tűlevelei világoszöldek. Spirálisan elhelyezkedő fiatal levelei a lucfenyőéhez hasonlatosak, míg az idősebb levelek pikkely jellegűek. Szobanövényként nem virágzik, így tobozai sincsenek.

Szobafenyő gondozás

Talajigény

“A” típusú Virágföldekben (pH savanyú) fejlődik a legszebben, de jól tűri a meszes talajt is. Virágföldjének alapanyagai a Shagnum moha tőzeg, síkláp tőzeg, amit 1:1 arányban perlittel vagy vermikulittal keverünk. Legjobb, ha speciális földkeveréket vásárolunk. A téli pihenő kivételével kéthetente tápozhatjuk. 3-4 évenként, tavasszal ajánlatos átültetni.

Fényigény

Világos helyen érzi jól magát, de óvjuk a közvetlen napsütéstől. Legmegfelelőbb a keleti vagy nyugati kitettség. Alakja akkor marad szimmetrikus, ha sok fényt kap, és hetenként forgatjuk.

Kertlap Kertészeti Webáruházunkból ajánlunk LED izzókat teleltetéshez, virágoztatáshoz!

Hőigény

Átlagos meleget kedvel. Nappal optimális számára a 30, éjszaka a 23 ºC. Télen tartsuk hűvös helyen, min. 10 °C-on.

szobafenyő cserépben

Vízigény

Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, de az öntözések közt hagyjuk talaját kiszáradni, majd telítsük vízzel, és a felesleget öntsük el. Télen ritkábban öntözzünk. Páratartalom: Legjobb, ha minimum 50% relatív páratartalmat tudunk biztosítani számára. Permetezzük a leveleket, ha fűtött szobában tartjuk. Időnként levegőztessük.

Betegségek, kártevők

A kiszáradás és a túlöntözés megviseli. Kártevők ritkán támadják meg. Sajnos neve ellenére szobában elég nehezen nevelhető. A legnagyobb gondot a tűlevelek hullása és az alsó levelek elvesztése okozza. Ez részben természetes folyamat. Másrészt azonban a túlzott napsütéstől, a száraz levegőtől vagy a föld kiszáradása miatt történik. Az elbarnult hajtáscsúcsokat, és szárakat csípjük le. Ezeken a helyeken új hajtás már nem képződik. Nem szereti, ha hozzáérnek, ezért gyerekek, házikedvencek közelében ne tartsuk.

Szaporítás

Ha növényünk valamely oknál fogva nem fest jól, vágjuk le a hajtáscsúcsot, és gyökereztessük talaj-és trágyamentes közegben, például tőzegmoha – homok keverékében. Az oldalhajtások nem képesek felfelé növekedni. Ezért azokat ne dugványozzuk.

Szobafenyő karácsonyfa

Karácsonykor díszíthető, mint alternatív karácsonyfa. Angliában sok helyen karácsonykor bedíszítve árulják a piacokon. Csak arra vigyázzunk, hogy ne hagyjuk rajta a díszeket hetekig. Ha mis ilyesmire adjuk a fejünket, és karácsonykor égőkkel is díszítenénk, gondoskodjunk megfelelő páratartalomról. Egyébként is jó, ha karácsonyfaként naponta permetezzük.

szobafenyő karácsonyfa

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*