Szegfűszeg

Persányi Norina

A szárított szegfűszeg virágbimbó, egy hasonló nevű, maximum 9 méter magasra növő trópusi örökzöld fáról származik, amely Sri Lankán, Brazíliában, Tanzániában honos. Manapság Tanzánia adja a világ szegfűszegtermelésének 80 %-át. A szegfűszeget mind egészben, mint őrleményként használják. Az egész szegfűszeget húsok, savanyított gyümölcsök, szirupok, italok ízesítésére használják, az őröltet a parfümipar, és az gyógyászat alkalmazza. Tipikus karácsonyi fűszer, karácsonyi narancsdekorációhoz használják, a mézeskalács egyik jellegzetes fűszere.

szegfűszegből fűszer

Fotó: taliaesssenze.com

Mi is a szegfűszeg

A szegfűszeg a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó 15-20 méter magasra is megnövő meleg és vízigényes trópusi örökzöld fa a Syzygium aromaticum (másik nevén Eugenia caryophyllata) apró, vörösesbarna virágrügye. A fának, melyet magról szaporítanak apró, egyszerű átellenes levelei vannak.

Miután a magoncot kiültették a termőhelyére, az első szegfűszeg-szüret a fa 6-8 éves korában várható. A szüretelés során a még zárt rügyeket kézzel szedik le a fáról. A virágok képződése kb. az 5. évtől várható, és a fáról évente kb.34 kg szárított virágrügyet, szegfűszeget lehet leszedni.

A zsenge állapotban szedett bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják – így kapják meg ismert barna színűket. Kesernyés, kissé égető, erősen aromás izét nagy illóolaj-tartalma adja. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba téve finom, különleges íz árnyalatot ad. Fahéjjal kombinálva különleges ízt kölcsönöz az italoknak, szörpöknek, bóléknak, a forralt bornak.

virágzó szegfűszegág

Virágzó szegfűszegág

Szegfűszeg história

A szegfűszeg egy ősi fűszerféleség, és kivételes aroma erőssége miatt mindig is nagy becsben tartották Európa, Észak-Afrika és Ázsia nagyobbik részének szakácsai. Már a legkorábbi fűszer kereskedelemben nagy szerepet kapott. A Ternate, másik nevén “szegfűszeg sziget” és Kína közötti kereskedelem legalább 2500 évre nyúlik vissza. A fűszernövényről szóló első utalásokat a keleti irodalomban a kínai Han dinasztia idejéből (Kr.e. 206 és a Kr.u. 220 között) találták, ahol “a nyelv fűszerének” nevezték. Az udvari népnek ugyanis a Han dinasztia korában szegfűszeget kellett tartaniuk a szájukban, amikor a császár elé járultak.

Arab kereskedők hozták a szegfűszeget Európába a római birodalom korában. A 8. század óta a szegfűszeg az egyik legfontosabb fűszerré vált az európai kereskedelemben. A késő-középkorban a szegfűszeget Európában tartósításhoz, ízesítésre és köretekhez használták. 1512-ben a portugálok gyarmatosították Ternate szigetét, és a helyi szultánnal együttműködve majd 100 évig uralták a szegfű kereskedelmet. Őket váltották fel a hollandok.

Hogy meg törjék a hollandok fűszer kereskedelmi monopóliumát, a 18. században a francia kereskedők ellopták a hollandoktól a szegfűszeg fa magjait. Erőfeszítéseiket siker koronázta: amikor a 18. század második felében a franciák kicsempészték a szegfűszeget Kelet-Indiából és elvitték az Indiai-óceán szigeteire és az Újvilágba, megszűnt a hollandok monopóliumhelyzete.

Bár Indonézia a szegfűszeg kereskedelemben kulcspozíciót töltött be, a szegfűszeg nem lett népszerű náluk – a konyhákban nem használják (vagy csak nagyon ritkán, és csupán az édességekhez). Mindazonáltal az indonézek a szegfűszeg fő fogyasztói, a világ termelésének közel 50 %-át használják fel. De nem főzéshez, hanem a cigarettáikhoz. Az indonéz férfiak kedvencei a szegfűszeggel ízesített cigaretták (kretek). Édeskés, tömjénszerű illatuk átjárja az indonéz vendéglőket, buszokat, boltokat és irodákat.

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

A szegfűszeget előszeretettel használják karácsonyi dekorációban.

Szegfűszeg olaj

A szegfűszegből illóolajat préselhetünk ki. A szegfűszeg illóolajat a növény ki nem nyílott, megszárított virágbimbóból, leveleiből és a hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyernek ki. Fő felhasználási területe a likőripar és kozmetikaszer gyártó ipar. Legfontosabb alkotórésze az eugenol (benzoesav, szegfűolaj). Gyógyászati felhasználása is közismert. A szegfűszeg illóolaj legfontosabb hatásai: antibakteriális, parazita- és vírusellenes, általános és idegrendszeri tonizáló, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő.

A szegfűszegolaj alkalmazásának legfontosabb területei a légúti megbetegedések, a szájüregi gyulladások, hasmenéssel járó bélfertőzések, húgyúti fertőzések, valamint reumás eredetű panaszok és bőrbántalmak. A szegfűszegolajat szájüregi-, légúti- és reumás megbetegedések esetén öblögető szerek, fogkrémek, légzéskönnyítő inhaláló- és szaunaolajok, mellkasi légzéskönnyítő krémek, illetve masszázsolajok és bedörzsölőszerek formájában használják. Ezen alkalmazásmódokon kívül aromalámpákban elpárologtatható illóolaj keverékek (pl. karácsonyi illatokat tartalmazó keverékek) alkotórészeként is használják.

szegfűszeg

Szegfűszegolaj a háztartásban

Aroma szappan készítése a Kézműves ajándékok házilag című cikkünkben olvasható az alábbi recept: Használjuk fel a megmaradt szappandarabokat! Vagy vásároljunk szappant. Szükségünk van még ásványvízre, glicerinre, fahéjolajra, narancsolajra, szegfűszeg olajra, és süteményformára. Reszeljünk le a szappant egy üveg mérőedénybe, és tegyük vízfürdőbe. A tűzről lehúzva a fürdőt kb. 20 percig hagyjuk állni a szappant. Adjuk hozzá folyamatos kevergetés közben a glicerint (1 kg szappanhoz 10%, 100 gramm glicerin), vagy ezt helyettesíthetjük extra szűz olivaolajjal. Tegyük újra a vízfürdőbe, és főzzük 20 percig. Vegyük ki a vízfürdőből, adjuk hozzá a vizet (1 kg szappanhoz 10%, 100 gramm víz), fahéj olajat, narancs olajat, szegfűszeg olajat, és keverjük össze alaposan. (általában 20 ml, 60-100 csepp illóolajat számoljunk 1 kg szappanra) Takarjuk le az edényt egy konyharuhával, és hagyjuk kissé meghűlni a szappant. Tömködjük a még puhán, gyurmázható állapotban a formába úgy, hogy teljesen kitöltse a formát.

Kozmetikumok házilag

Szegfűszeg olaj rovarűzú hatásáról is említést tesz a Rovarűzés, szúnyogriasztás természetesen című cikkünk. Az Egyesült Államokban a sárgaláz – és a maláriát terjesztő szúnyogokkal végeztek kísérleteket az illóolajok rovarűző hatásával kapcsolatosan, amelyekben kimutatták, hogy a legkevésbé a cédrusolaj és a borsmenta olaj volt hatásos. A szegfűszegolaj és a geránium olaj, ill. a szegfűszegolaj és a kakukkfűolaj 1:1 arányú keveréke néhány órán keresztül távol tartotta a maláriaszúnyogot. A bőrre kent szegfűszeg-, Kerti kakukkfű- és a borsmenta illóolajok azonban arra érzékeny egyéneknél irritálhatják a bőrt, illetve a szegfűszeg és a kakukkfű illata 25%-nál magasabb koncentrációban nehezen fogadható el!

Tudtad, hogy szegfűszeggel csávázni is lehet? Olvasd el Csávázás szegfűszeggel cíű cikkünket!

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*