Segítsd a békákat a kertben!

barna ásóbékaMicsoda? Ez elírás! Talán így: Segítség, békák vannak a kertben! Valóban sokan ezzel a felkiáltással állnak neki kutakodni az interneten, ahol nagyon sok hasznosítható információ található a békák elűzésére. Mi megmutatjuk az érem másik oldalát. Bizonyára sokan vannak olyanok, akik fogékonyak a természetvédelem iránt, és kedvük, lehetőségük van a békák védelmére. Nekik szól ez a cikk.

Barna ásóbéka. Hazánkban a sík- és dombvidékeken honos, a magasabb hegyeket általában elkerüli. Fotó: termeszettar.hu

Amit a békákról feltétlenül tudni kell!

Nincs olyan ember, aki ne találkozott volna békákkal. Tanulmányaink során már az általános iskolában szóba kerülnek a kétéltűek(békák, gőték, szalamandrák). Ha elfelejtetted volna, a béka is közéjük tartozik, mert életciklusa első részét a vízben (ebihal), míg fajtól függően felnőtt életének 90%-át a szárazföldön tölti (ásóbékák, varangyok). Hazánkban 12 békafaj honos.

barna ásóbéka ebihal

A kifejlett barna ásóbéka rejtőzködő életmódú, elsősorban éjjel aktív faj. Fotó: termeszettar.hu

A békák haszna

A béka élete során leginkább rovarok elfogyasztásával foglalatoskodik. Három hónap alatt, azaz egy szezon alatt, nagyjából tízezer rovart fogyaszt el. Erre a vájt fülű hobbikertész mindjárt felkapja a fejét: Ha rovar, akkor kártevő. Lehet, hogy a béka nem csak, mint ökológiai láncszem hasznos, hanem effektív hasznot is hajt a kertben? Bizony így van! Ők a rovarkártevők populációinak természetes szabályozói. Ahol sok a béka, azt a szúnyog bánja. Békák nélkül mostoha sors várna a növénytermesztésre, az állattenyésztésre egyaránt. A békák gátat szabnak a rovarok emberre veszélyes betegségeinek féktelen terjedésének is.

Magyarország békái

béka-tó

A béka-tó sekély, növényzetben gazdag, partján búvóhelyül szolgáló kövekkel.

Milyen veszélyek fenyegetik a békákat?

A kétéltűeket a pusztulás veszélye fenyegeti. Pusztulásuk egyik legfőbb okozója az élőhelyük zsugorodása és a környezetszennyezés. A magas ultraibolya sugárzás komoly károsodásokat okoz nekik. Betelepített vagy behurcolt ellenségeik, amelyek őket fogyasztják, megbontják a biológiai egyensúlyt, és a békák kipusztulása irányában hatnak.

békagarázs A békák vonulása, amely tavaszra tehető, szintén veszélyes számukra. Az Alföldön a barna ásóbéka, domb- és hegyvidékeinken a barna varangy a legnagyobb számban vándorló faj. Vonulási útjukat sokszor autóutak keresztezik, és a két közlekedő találkozása során a béka húzza rövidebbet. A problémán a kisebb hatékonysággal működő, önkéntes békamentőkön kívül a közlekedési útvonala békabaráttá tétele segíthet. Ilyen található például a Kiskunsági Nemzeti Park területén, ahol 26 békaátjáró, és mintegy 4 km hosszú terelőrendszer épült a békák védelmében.

Mit tehetsz te a békák védelmében?

Nagyon is sokat. Lássuk, milyen is a békabarát élőhely! Miután a békák kötődnek a nedvességhez, és a sekély, mocsaras területekhez, az állóvizekhez, ha kerti tavad van, ne rekeszd ki a békákat. Ha a hajnali vagy szürkületi brekegést nem tartod elég idillinek, és nem hat meg a békák kihalásának gondolata sem, akkor gondolj a konyhakerted, virágoskerted egészségére. A békák akkor a legvidámabbak, ha sekély, növényes sáv is rendelkezésükre áll a part mentén. Kedvelik a náddal, hínárral, békaliliommal és békabuzogánnyal benőtt vizeket. Ha tündérrózsáid levelei alatt megbújhatnak, vagy éppen a széles levelekről rugaszkodhatnak el egy jó kis rovar vadászatra. A békás tó legyen halmentes, mert a ragadozó halak egyik csemegéje a békapete. Ha tó nincs, lehet más kisebb nádas, sásas, növényes terület, mondjuk egy csobogó környékén.

kerti tó

A kerti tó halmentes legyen.

ökológiai farakásA tó nélküliek sem maradnak feladat nélkül! Nem csak a tópart lehet békabarát, hanem a kert más része is. Fatörzsek, farakások, kövek alatti rések szolgálhatnak remek békabúvóhelyként a békák számára. Vagy csak helyezz a fűbe egy használaton kívüli kúpcserepet. A Madártani és Természetvédelmi Egyesület árul úgynevezett békagarázst is azok számára, akik kevesebb fantáziával, ám némi pénzzel rendelkeznek. Aki gyepet nyír, hagyja legalább a széleknél, a bokrok közelében, magasabban a füvet. Ha nem is tüzelsz, összerakhatsz egy ökológia farakást, amely a kert élőlényei közt a békáknak is menedéket, pihenőhelyet nyújt. Azt már említeni sem kell, hogy csak korlátozott mértékben használj kemikáliákat. Erre nyilván a békáktól függetlenül is törekszel.

Kívánunk mindenkinek békás évet, békásabbat, mint tavaly volt!

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*