Sárgarépa a vetéstől a betakarításig

A házikerti sárgarépa híres édes zamatáról, hersegő frissességéről. Bár az a hír járja, hogy a sárgarépa termesztése macerás, sok hobbikertész sikerrel termeszti. A sikeres termesztéshez mi is szeretnénk néhány alapinformációval szolgálni.

sárgarépa talajban

Hová vess répát?

A korai répák némi védelmet kívánnak, de a főszezonban termesztett répák napos, nyitott teret igényelnek. Ugyanarra a helyre három éven belül ne ültess répát.

Milyen talajba vess répát?

A répát ősszel felásott, lazított, szerves anyaggal dúsított, laza talajba vessük, mert a répatest akkor fejlődik szépen. Kötött talajba érett, lehetőség szerint lombkomposztot, marhatrágyát, de még inkább lótrágyát dolgozz be. Ezeket a tavaszi talajlazítás során is beforgathatod a talajba. Ilyenkor azért érdemes újra talajt lazítani, mert az őszi felásás ellenére a talaj télen összetömörödhet a talaj típusától függően. A káliumban gazdag talaj megfelelő szerkezetű, ízletes répát nevel.

Vethetsz dombágyásba, emelt ágyásba, be mély cserépbe, dézsába is. Vagyis a balkonon is nevelhetsz pár szál répát.

Hogyan készítsd elő a répa vetőmagot a vetésre?

Minden mag csírázását segíti, ha egy estére a vetés előtt vízben áztatják. Ez igaz a répára is. Nem kell hozzá csak egy pohár kéz meleg víz, amibe beledobod a magvakat, és egy teaszűrő, amivel kikanalazod másnap. A lecsepegtetett magvakat rázd a  szűrőből egy papírtörlőre. Itasd le róluk a vizet, hagyd őket száradni. A magvak máris vetésre készek.

A magcsírázása hőmérséklet függő

A sárgarépa répateste 15 ºC -18 ºC-on fejlődik a leggyorsabban. A zöld növényi rész számára magasabb hőmérséklet az ideális. A sárgarépa mag már alacsony hőmérsékleten csírázni kezd, de megfelelő fejlődéséhez legalább 10 ºC-t igényel. A talajhőmérséklet kulcsjelentőségű a répák számára. 5 ºC alatt a csírázás nehezen indul be. Azonban 10 ºC talajhőmérséklet felett már néhány nap múlva megjelennek a csíranövények. Ha kezeddel hidegnek érzed a talajt, egy hónapig kell várni a csírázás beindulására. A talajba előzőleg bedolgozott lótrágya hőt termel, ezért segíti a csírázás megindulását. Általában elmondhatjuk, hogy a korai, hűvösebb periódusban nevelt répák mérete kisebb, színe sárgásabb.

répa palánta

Mikor vess répát?

A vetési idő részben fajtafüggő. Indíthatsz egy kora tavaszi, február végi, március eleji, 20-25 cm-es sorokban, vetőbarázdába történő vetéssel, korai fajtával (Nantes). Ezután szakaszosan, kéthetente folytathatod a korai-, középkorai fajták vetését, egészen áprilisig. Így biztosíthatod folyamatos répaellátmányt. Végül, téli tárolásra, őszi felszedésre áprilisban vetheted a hosszú tenyészidejű fajtákat, 25-30 cm sortávolságra. Továbbá még ősszel, októberben, sőt novemberben is vethetsz rövid tenyészidejű korai répát (legkoraibb Amsterdam). Elfagyás ellen takarással védekezhetsz. Ennek hátulütője lehet, hogy a takarásra szánt szalma, kukoricaszár alá pockok telepedhetnek, így a jövő évi termést ők fogják elfogyasztani.

Ne feledd, hogy a korai illetve az októberi, novemberi vetés lassan kel! A javasolt vetési és felszedési idő, a fajta tenyészideje (pl. korai) a vetőmag tasakján szerepel.

Cikk ajánlat: Színes répák. A boltban vásárolható színes répák (pl. Harlekin) magvaiból nevelt répák magvai nem visszafoghatók.

Cikk ajánlat: Miért lett olyan a répa, mint egy soklábú alien?

Hogyan vess répát?

A könnyű és pici répa magvakat nem jó szeles időben vetni. Mivel a répa magvak kicsik, használj kávézaccot a vetéshez, amely jól láthatóvá teszi a magvakat, és a répalegyet is riasztja. Ha a répamag egy 2 cm mély vetőbarázdába kerül, amire lazán ráhúzod a talajt, majd óvatosan lelapogatod a gereblye hátával, biztosan sikerül optimális helyzetbe kerülnie a csírázáshoz.  Amikor a répa kikelt ritkítsd ki a sort úgy, hogy egy-egy növényke között legalább 5 cm távolság legyen.

Cikk ajánlat:Készíts vetőcsíkot! Igy vess korai zöldségeket!,

Répa gondozása

Ültess a sorok közé hagymaféléket, bársonyvirágot, fokhagymát, vagy metélőhagymát a kártevők féken tartására. Az öntözést a répa meghálálja. Hetente végzett beiszapoló öntözéssel jó gyökérnövekedést érhetsz el. A répa gyomlálása az egyik legfontosabb feladat. A gyomoktól segít megszabadulni, hogy a vetésre előkészített talajt beöntözöd, és megvárod, hogy a gyomok kikeljenek, majd kiszeded őket. Az eljárást megismételheted. Ezzel látványosan csökken a répával együtt kikelő gyomok mennyisége.

sárgarépa szüret

Répa tárolása

A répa téli tárolhatóságát segíti, hogy benne található illóolajok ellenállóvá teszik a gyökérrothadással szemben. A magasabb páratartalmú, fűtetlen pince korlátozza a gyökér vízvesztését, fonnyadását, az alacsony (0°C -5°C) hőmérséklet a hajtás beindulását és betegségek terjedését gátolja.

Házikerti szüreteléskor a kihúzott répák zöldjét a gyökérnyak fölött vágd le. A sárgarépákat más gyökpérzöldségekkel együtt például  faládában tárolhatod. A szárazon megtisztított, száraz répát helyezd vászonnal bélelt ládába, amelyre előzőleg hőszigetelőként komposztot, homokot, fűrészport vagy avart rétegeztél. A répa rétegre újra jöhet egy hőszigetelő réteg, és így tovább.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*