Puskin csillagvirág a természetes kertek koratavaszi dísze

Azerbajdzsan hegyein élő puskin csillagvirág

Azerbajdzsan hegyein élő Puskin csillagvirág


Ne csak tulipánt ültess! A Puskin csillagvirág a kis hagymájú hagymások közé tartozik, apró termetű, de légies, tündéri megjelenésű növény, ráadásul igénytelen. Nem szabad kihagyni a kora tavaszi kertekből.

A virágot magába foglaló nemzetség Apollosz Apollosovics Musszin-Puskin (1760 –1805) orosz vegyész és botanikus után kapta a nevét. Puskin több kaukázusi növénygyűjtő expedíciót is szervezett. Michael Friedrich Adams (1780–1838), aki szintén részt vett az egyik kaukázusi expedícióban, írta le a nemzetséget először, és ő adta a nemzetségnek ezt a nevet az orosz tudós tiszteletére. A nemzetség két faja a Kaukázusban és a Közel-Keleten honos.

A jácintfélék (Hyacinthaceae) családjába alacsony termetű, 20 cm magas Puskin csillagvirág (Puschkinia scilloides var libanotica) fajneve mutatja, hogy eredetileg Libanonban honos, valamint, hogy a Scilla-hoz (Tavaszi csillagvirág) hasonlatos. Virága hatszirmú, színe sápadt kék, középen sötétkék csíkkal. A virágok laza fürtökben állnak. A fehér szirmú változat az ’Alba’. Levelei tőállóak, 5-24 mm szélesek, magasságuk a virágszáréval azonosak. 1808 óta termesztik.

puskin csillagvirág

Napfényigényes, de félárnyékba, jó vízvezetésű talajba valók. Viszonylag igénytelen, jól viselik a gyengébb adottságú helyeket. Növekedési periódusuk alatt is csak mérsékelt vízigényűek, és a nyári nyugalmi periódus alatt jól viselik a szárazságot.

2-5 cm átmérőjű hagymáit ősszel, szeptembertől decemberig ültethetjük ki. Alacsony termetű fű közé ültetve a gyepterület egyik csücskét tehetjük természet közelivé így képezve átmenetet a cserjék, fák felé. A lényeg, hogy a növény mérete, életképessége meghaladja a fűét. Mire a fűnyírásra sor kerül, a növény már visszahúzódott. Fák, még inkább kisebb termetű díszcserjék alá kerülhet, hiszen még a kilombosodás előtt díszítenek. Az őszi lombok pedig jótékonyan betakarják. Legmegfelelőbb számukra a szárazabb termőterületen, viszonylag későn fakadó cserjék.

További lehetőségek: Ültethetjük tájképi jellegű sziklakertbe, évelőágyba, virágszegélyként, gyepbe, balkonláda, cserépbe. Edénybe, balkonládába ültetéshez használjunk kerti föld-kertészeti tőzeg- érett komposzt 1:2:2 arányú keverékét. A gyöngyikékhez hasonlóan hagymáit 6-8 cm mélyre, 2,5-5 cm távolságra október első felében ültessük. De az ültetésre a fagyok beállta előtt bármikor sor kerülhet. Csoportos kiültetésben mutatósak. Magvetéssel is szaporíthatjuk.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*