Póréhagyma

A póréhagyma különösen télen ajánlott a hagymakedvelők figyelmébe. Enyhébb telű vidékeken évelő, nálunk azonban csak a téli fajták telelnek át biztonsággal. Friss fogyasztásra és szárítás céljára egyéves, magtermesztésre kétéves növényként termesztik.

poréhagymák

A liliomfélék családjába tartozó hagyma nemzetség (Allium) tagja a póréhagyma, vadon nem fordul elő. Őse talán a Földközi-tenger keleti partvidékén honos franci vagy egynyári hagyma (Allium ampeloprasum var. porrum), amelyből a feltételezések szerint szelektálták a póréhagymát. Legnagyobb termőterületet Amerikában található. Nálunk először a bolgárkertészek termesztették. a 19. százsdban még párhagymaként emlegetik.

Évelő növény. A kissé megvastagodott szárrészből indulnak ki a bojtos gyökerek. hagymatestet nem fejleszt! Az egymással laza összeköttetésben lévő hagymagerezdek csak évek múltával alakulnak ki. Erőteljesen rögzítő gyökerei dúsan elágaznak, és szinte behálózzák a talajt 40-60 cm mélységben. Szemben a vöröshagyma hengeres leveleivel, a póréhagyma levele lapos, a tagolatlan levéllemezek bordázottak, szélességük fajra jellemző, a gyökérzet felé haladva ölelik egymást, üreges szárat képezve. A póréhagyma értékét a fehér szár hossza adja. A második évben fejlődő magszár 1 méter magasságú, a tőkocsány végén gömb alakú álernyőben fejlődnek a fehér vagy rózsaszínes leplű virágok. Három élű toktermésében fekete magvak fejlődnek.

A póréhagyma bioaktív anyagai jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre: S-alk(en)il-L-cisteine szulfoxidok (ACSOs), polifenolok, vitaminok és fruktánok (polimer fruktóz molekulák). Megfigyelték, hogy a póréhagyma csökkenti a rákbetegség kockázatát (prosztata-, mell-, vastagbél, gyomorrák). Kísérletek igazolták, hogy a teljes zölddel hűtőben tárolt hagymák megtartják bioaktív anyagaikat.

A nálunk legfontosabb termesztési változatú, hosszú tenyészidejű áttelelő pórék vastag szárúak, a levelük kékeszöld színű. Egész télen rendelkezésre állnak, körülményeink között január eleje és május közepe között fogyaszthatók. Nálunk leggyakrabban termesztett fajták:  Calmus, CollanaCarentan, Elefánt, Platina, Tétényi áttelelő.

A póréhagyma környezeti igénye

Míg a nyári, világosabb zöld fajtákat ősszel kell felszedni, míg a sötétzöld levelűek átvészelik a telet takarás nélkül is, és mínusz 10 fokig nem fagynak el. Meleg tűrők, de 10-15 fokon fejlődnek a legjobban. Fényigényesek, ezért ne ültessük köztes növényként nagy termetű növények társaságába! A jóízű pórék öntözött, jó vízgazdálkodású területről valók. A legnagyobb vízigényű hagymaféle. Kötött talajon rosszul fejlődik. Pangóvizes helyekre nem való. Laza, morzsalékos, vályogos kötöttségű, jól felmelegedő talajba ültessük.

póréhagyma

A póréhagyma termesztése

Helyrevetéssel a magvetés ideje március. A hosszú tenyészidejű póré fajták magvait palántához, a január végén vesd. A kétleveles palántákat április végén, május elején ültesd állandó helyére. Ha a palánták öregebbek, ültetés előtt a levélzetét metsszd vissza kb. 15 cm-re. A kiültetéshez a ceruzavastagságú, 20 cm-es palánták ajánlottak.

A növény szépen fejlődik, ha jól előkészített, érett szerves trágyával feltöltött talajba kerül. Ezért ősszel, ásás előtt fogass a talajba szerves trágyát (40-60 kg/10 négyzetméter). Kora tavasszal a gereblyézett földön jelölj ki sorokat egymástól 30 cm távolságba. 30-5 cm mély barázdákba vesd a magvakat, egymástól 1-2 cm-re. Kelés után, 2-3 leveles állapotban egyeld 10-15 cm távolságra.

A palántaneveléshez a megvetést úgy időzítsd, hogy a kiültetésre a magvetést követő 2-3 hónap múlva kerüljön sor. A palántákat addig tartsd hideg- vagy melegágyban. A palántaágy földje 20-25 cm mély legyen, amely biztosítja a megfelelő gyökérfejlődést. Áprilistól megkezdődhet a palánták kiültetése 30 cm sor- és 8-15 cm tőtávolságra. A palántákat mélyen ültesd úgy, hogy egyharmaduk látszódjék ki.

Másik módszer, hogy 15 cm mély és 7-8 cm széles barázdát Készítesz, és ebbe ülteted a palántákat úgy, hogy a barázda aljár 2,5 cm-es komposztréteget terítesz. Ahogy a palánták fejlődnek, júliustól töltsd fel a tövüket földdel, kb. háromhetente, így lehet szép, fehér szárrészt nevelni. De vigyázz, ne töltsd magasabbra annál a pontnál, ahol a levelek elválnak a szártól. Amikor a barázdát feltöltötted, kupacolj a szár köré szerves mulcsot. Így remek, halványított pszeudoszárat nyersz.

Az áttelelő póré termesztésben a palánták 1-1,5 hónap alatt felnevelhetők, és májusban már kiültethetők. A szedésre és a fogyasztásra egész télen, december és április között kerülhet sor .

Ültetheted a palántákat konténerbe is. A mélységről ne feledkezz meg. Válassz dézsát vagy teknőt. Úgy számolj, hogy minden póréra kb. 4 liter talaj jusson.  Jó minőségű komposzttal kevert, sztenderd virágföldet használhatsz. Annyira töltsd meg a konténert, hogy maradjon helye a feltöltögetésre.

póréhagyma szüret

A szezon folyamán rendszeresen kapálj, öntözz és júliustól rendszeresen töltögesd, kupacolj a már említett módon. A szezon felénél, kb. két és fél hónappal a kiültetést követően alkalmazhatsz szerves trágya terítést. Társíthatod a póréhagymát hagymával és zellerrel. Ha répával társítod, a hagyma segít távol tartani néhány rovarkártevőt.

A szedés fajtától függően augusztustól történhet. A nyári fajtákat a fagyok előtt fel kell szedni, a hosszú tenyészidejű fajták télire is kint maradhatnak. Ásóval vagy villával lazítsd meg a talajt, és húzd ki a talajból. Télen a póréhagymát az elbontott melegágy elemei között is tarthatod. Ha magot akarsz fogni, meg kell várni a második éveben a magérlelést. Egy tőről 2-3 évig ajánlott magot szedni. Több évig ne ültess ugyanoda.

Speciális kártevője nincs.

póréhagyma viselés

walesi iskolások, Szent Dávid nap, 1957

A walesiek minden év március elsején ünneplik Szent Dávid napját. Ezen a napon a hagyomány szerint póréhagymát viselnek. Az iskolás gyerekek versenyén, aki nyersen megeszi a legnagyobbnak ítélt hagymát, amit viselt, az lesz a győztes. A legenda szerint a walesiek a 16. században egy póréhagymaföldön vívtak csatát az angolokkal. Szent Dávid sugallatára úgy különböztették meg magukat az angoloktól, hogy póréhagymát tűztek a kalapjuk mellé. Az ütközetet véres és különös illatú csatában nyerték meg.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*