Pawpaw három az egyben: banán, ananász, mangó

Manapság újra felfedezték az Észak-Amerika tájain honos, egzotikus gyümölcsöt, a pawpawt. A klímaváltozásnak köszönhetően dézsás, de akár szabadföldi termesztésével is próbálkozhatsz megfelelő adottságú környezetben.

A pawpaw rövid története

1542-ben egy portugál hivatalnok expedíción vett részt. Megfigyelte, hogy a bennszülött indiánok pawpaw-t termesztenek a Mississipi völgyében. Többek közt ezt jegyezte fel: körtéhez hasonlótermése illatos, csodálatos ízű, zamatos. Később mások gyümölcsét a papayahoz hasonlították, innen a pawpaw elnevezés, amivel a trópusi papayat is illettik, ezzel némi kavarodás okozva az elnevezését illetően. Az amerikai telepesek kertjeiben már gyakran felbukkant. George Washington Mount Vernon-i otthonáben is termett. Később elkerült Európába, többek közt Mark Twain is megrögzött pawpaw rajongónak számított.

pawpaw termése

A pawpaw botanikája

Az annónafélék (Annonaceae) családjába tartozó pawpaw (Asimina triloba) a legészakibb képviselője nemzetségének. A nemzetség hét faja közül az egyetlen gyümölcsöt termő faj. Gyökérsarjainak köszönhetően kolóniákat alkot. Magassága 10 méter, koronája piramis formájú. A termesztetett fajták zöme önmeddő. 2-5 cm átmérőjű, az előző évi levelek hónaljában, lombfakadás előtt nyíló virágai világoszöldek, majd bordóra változnak. Illatuk vonzza a megtermékenyítést végző rovarokat. A megporzás sikere azonban sokszor bizonytalan. A gyümölcs botanikailag bogyótermés. Íze a banán, ananász, mangó kombinációjára emlékezetet. Egy termés súlya fél kg is lehet. 10-14 mag található a gyümölcsben, két sorban elhelyezkedve. Frissen fogyasztják, de készül belőle gyümölcslé és sör is. Antioxidáns tartalma magasabb, mint az őszibaracké, almáé, narancsé, banáné, körtéé, ananászé, grépfrúté, és néhány termesztett áfonyáé (Journal of Food and Nutrition Research (ISSN 1336-8672) Vol. 53, 2014, No. 1, pp. 81–95)!

pawpaw virága

Pawpaw a kertedben

A pawpaw feltehetőleg sosem lesz olyan népszerű, mint az alma vagy a narancs, de talán egyszer majd felbukkan itthon is a piaci kínálatban. Azonban, ha nem akarsz erre várni, ültess néhányat a kertbe!

Bár a mi éghajlatunk nem optimális számára, néhány éve már sikeres szabadföldi termesztésről számolhatunk be.  A gyümölcskötéshez két magoncot vagy oltványt ültess. Konténeres növényt vásárolj! Szélvédett, napos helyre telepítsd kora tavasszal, vagy még inkább lombhullás után, a fagyok beköszönte előtt. Vigyázva ültesd, mert a gyökere sérülékeny. Az első 2 évben árnyékolni kell! Később viszont igényli a közvetlen napfényt. Mély nyugalmi állapotában, eddigi haza tapasztalok szerint nem fagy ki. Nedves, termékeny, jó vízgazdálkodású, mészmentes, gyengén savanyú talajba való. Vigyázat! A hazai talajok zöme meszes! Évente szerves trágyázd! Rendelhetsz online pawpaw tápoldatot számára. Ajánlott ilyet beszerezni! Elszaporodik, ha a gyökérsarjakat nem távolítod el. Dézsában is termesztheted, ha nincs megfelelő talaj és/vagy fekvés számára. Arra ügyelj, hogy a dézsa mély legyen, mert mélyre hatoló gyökeret fejleszt. Ami jó hír, hogy nálunk egyelőre nem igényel különösebb növényvédelmet.

pawpaw a kertben

A szalmatakarás véd a párolgástól.

Megporzását ecsettel segítheted. Kaphatók öntermékeny fajták is (pl. ‘Sunflower’). Termését nálunk augusztus közepétől októberig hozza. Akkor szüreteld, amikor már majdnem lepottyan a fáról. A gyümölcs csak pár napig áll el. A félérett termést azonban két hétig hűtőben, az átpasszírozott gyümölcshúst pedig hat hónapig mélyhűtőben tárolhatod. Fogyaszd frissen vagy dolgozd fel a termést. Úgy edd, mint a dinnyét. A gyümölcshúst teheted joghurtba, turmixba.

Forrás: http://www.pawpaw.kysu.edu/https://www.arboretum.harvard.edu/

Terrum M mikrobiológiai talajjavító készítmény

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*