Palántanevelés LED megvilágítással

A palántanevelés egyik sarkalatos pontja a palánták számára biztosított fény! Ennek leghatékonyabb és leggazdaságosabb módja a növénynevelő LED izzók használata.

A növények különböző okokból történő mesterséges megvilágítási technológiája több évtizedre nyúlik vissza. A növénynevelésre használt LED-es megvilágítás történetéről itt olvashatsz: A LED-es növénytermesztés története.

Bazsalikom palánta megvilágítás LED lámpával

Bazsalikom palánta megvilágítás LED lámpával.

A palánták nevelésénél a cél az optimális levéltömeg kifejlesztése a kiültetés idejére. Az egészséges palánta ismérve az erős szár, a feszes, sötétzöld levelek, a jól fejlett, fehér gyökérzet. Azonban az a tél végi, tavasz eleji rövid nappalok és a gyakori borús időjárás nem kedvez a palánták fejlődésének!

Milyen hullámhosszú fény jó a palántáknak?

Nem csak a Nasa kutatói, hanem mások is egyre intenzívebben kezdtek foglalkozni a LED megvilágítás növényekre gyakorolt hatásával. Egyebek mellett több tudományos kísérletet végeztek arra vonatkozóan, hogy a kék és vörös hullámhosszú fény hogyan fejti ki hatását a palántákra.
Mára már köztudott, hogy a vörös és távoli vörös megvilágítás segíti a növények fejlődését, a tápanyag hasznosítását, a szárazságtűrését és növeli az ellenálló képességüket. A vörös hullámhosszú fény a palánták hajtás tömeg és a szárnövekedést indukál.
A kék hullámhosszú fény visszafogja a szárnövekedést (az auxin képződés csökken), a növény kompaktabbá válik, és virágképzés irányába tolódik el a növények fejlődése. Befolyásolja a gázcserenyílások működését és a fototropizmust.
További kísérletek bizonyították, hogy a zöld hullámhosszú fény tovább javítja a palánták minőségét, annak ellenére hogy a zöld egy fotoszintetikusan kevésbé aktív hullámhossz. Általában elmondható, hogy a hullámhossz spektrum szélesítése pozitív hatású a palánták fejlődésére.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a LED izzók alkalmazása kiegészítő megvilágításként jó hatással van a palánták fejlődésére. (Gioia D. Massa et al: Plant Productivity in Response to LED Lighting, HORTSCIENCE VOL. 43(7) DECEMBER 2008).

A növénynevelő izzók hatékonysága

A palánták megvilágításának időtartama

Az igaz, hogy a palánták megfelelő fejlődésükhöz fényt igényelnek, de szükségük van sötét periódusokra is. Általánosságban elmondható, hogy a palánták 14-16 órás megvilágítást igényelnek.

A palánták felnyurgulása

A palánták megnyúlásának egyik fő oka a fényhiány. Miután a fényhiány azt az „érzetet” kelti a növényben, hogy még mindig a föld alatt van, kénytelen tovább nyúlni. Amikor pedig már „rájön”, hogy a földfelszín fölött van, az az „érzése”, hogy más növények árnyékolják le, ezért a többiek fölé törekszik, ez a szárat további növekedésre ösztönzi. A kék fénytartományú fénnyel való megvilágítás megállítja a szárnövekedést, és a szár erősödni kezd. A megnyúlt szárú palántáknak tehát több kék hullámhosszú fényre van szükségük, hiszen ezzel visszafoghatjuk a szárnövekedést, és a növény kompakttá kezd válni. Cikkajánlat:Segítség! Nyurgulnak a palánták!

felnyurgult palánták

Felnyurgult palánták.

A sikeres palántaneveléshez kék és vörös megvilágításra egyaránt szükség van. Legmegfelelőbb, ha teljes spektrumú LED izzót használsz. A palánták megközelítőleg 100 mikromól/sec/m­² PAR (Photosynthetically Active Radiation) megvilágítást igényelnek 12-18 órán keresztül. Hogy mi is az a PAR? Itt megtudhatod: Növénytermesztő izzók és lámpák erejének és hatékonyságának mérése.

Készíts a palántáidnak növénynevelő polcot vagy asztalt

Készíts a palántáidnak növénynevelő polcot vagy asztalt, amit az ablak elé állítasz. Legegyszerűbb, ha beszerzel egy lécpolcot az OBI-ból, vagy magad készíted el. Az alsó polcra ráhelyezed a palántamelegítő lapot, erre a szivatótálcát, bele a sejtes szaporítótálcát. Szivatótálcás palántanevelő szettet szerezz be a kertlap Kertészeti Webáruházból: 40 sejtes vetőtálca szívatótálcával, 40 db. papírfalú tőzeghengerrel

A felette lévő polc aljára szereld rá a világítótestet. Figyelem! A két polc között legyen elég hely, nehogy kinője a palánta! Legegyszerűbb, ha csiptetős lámpát csíptetsz fel megfelelő helyre, 30-40 cm-re a palántáktól. A növény növekedésével együtt a lámpát folyamatosan felfelé kell emelned. A LED növénynevelő lámpa csak kiegészítője legyen a nappali fénynek. Figyelj arra, hogy napi 12-18 órát világítsd a palántáidat.

palántanevelő állvány

Palántanevelő állvány. Fotó: parkseed.com

További információk a LED lámpák használatáról: LED növény nevelő izzók & lámpák

A palántanevelési problémákról itt olvashatsz:Nem csírázik a vetőmag!Segítség! Nyurgulnak a palánták!;

A palántanevelés praktikáiról itt olvashatsz: Egészséges vetőmagból egészséges palántaMit válasszak: tőzeghengert vagy tőzegpogácsát?A palánta tűzdelve az igazi!14 tipp palántaneveléshez

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*