Három kedvelt orchidea nemzetség

Bemutatunk három elterjedt, gyönyörű virágú orchidea-nemzetséget.

LED izzókat ajánlunk orchidea virágoztatáshoz is a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

Pillekosbor

A pillekosbor, lepkeorchidea (Phalaenopsis) fajok elterjedési területe Indiától Ausztráliáig terjed. Ezen az egyenlítői élőhelyen az éghajlat meleg, esős és párás, így ezeket a körülményeket a tartás során is figyelembe kell vennünk. Növekedésükre jellemző, hogy a csúcsrügyük fol
yamatosan nő ezért a virágzatok a levelek hónaljából fejlődnek ki. Gyökérzete a fán élő orchideákra jellemzően rászívja magát a növényt tartó felületre, a gyökerek vége zöld.

Ha tehetjük, eredeti élőhelyükhöz hasonlóan kerüljük a tűző napot az elhelyezésüknél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy félárnyékos szobában jól tartható, főleg a fiatal növények igénylik a kellő megvilágítást.
Télen legalább 16 Celsius fokon tartsuk. Ha a növényt virágoztatni szeretnénk figyeljünk arra, hogy a nappalok és az éjszakák közötti hőmérséklet-ingadozás elérje a 8-10 fokot.
A pillekosbor páraigényes növény, de akár hosszabb ideig is tartható 60 % relatív páratartalmú lakásban, ha a gyökerei nem száradnak ki. Bár állandóan nedves közeget igényel a pangó vizet nem viseli el. Virágai nagyon tartósak akár, 4-5 hétig is nyílnak. A virágzás idején lehetőleg ne tápoldatozzuk a növényeket, utána havonta egyszer 1 ezrelékes oldattal biztosítsuk a tápanyag-utánpótlását.

lepkeorchidea

Vénuszpapucs

A vénuszpapucs (Paphiopedilum) virágjának jellegzetes mézajakjáról kapta nevét. Szobanövényként csaknem ugyanolyan népszerű mint a pillekosbor. A 2-4 levélpár mindegyike csak egy virágzati szárat képez, egy vagy több virággal. A hőmérsékleti és fényviszonyait a pillekosbortnál leírtakban biztosítsuk számára. A virágok itt is nagyon tartósak akár másfél-két hónapig is díszíthetik a növényt. Elvirágzás után csak a virágokkal borított szárrészt vágjuk le. A megmaradó csonk rendszerint elágazik és újabb virágfürtöket hoz.

Paphilopedilum

Bugakosbor

A kereskedelemben kapható bugakosborokat (Cattleya hibrideket) nagyon sok orchidea nemzetség keresztezésével állították elő, ezért megjelenésük is nagyon eltérő lehet. A kúszó gyöktörzsből akár 30 cm hosszúságú álgumókat is fejleszthet a növény. A keresztezések eredményeképpen a virágméret is szélsőségesen változhat. Jellemző, hogy azok a bugaskosborok amelyek álgumónként csak egy levelet hoznak nagyvirágúak, míg azok amelyek 2-3 levelet, sok, kisebb virágot fejlesztenek. A növények tartásánál a nappali hőmérsékletet lehetőleg 18-24 Celsius fok között tartsuk.
Májustól októberig, folyamatosan biztosítsuk a magas páratartalmat. Nyugalmi időben csak annyit öntözzünk, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki.

Kétévente a kertlap szervezésében ellátogatunk a Bécs mellett található klosterneuburgi apátság orchidea kiállítására.

érdekel az orchidea kiállítás Cattleya

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*